Ceratopteris thalictroides

altSinonimi: Watersprite eng.
Porodica: Ceratopteridaceae
Podrijetlo: Tropi
Visina: 30 - 60 cm
Zahtjevi za svjetlom: Srednje do jako
Brzina rasta: Brzorastuća biljka
Zahtjevnost: Ne zahtjevna biljka
Parametri vode: Temperatura od 20-28 stupnjeva, PH od 5-9
Smještaj: Zadnji plan


alt


Komentar:

Ceratopteris thalictroides je lijepa biljka s nareckanim listovima. Po pitanju podloge nije zahtjevna jer može rasti posađena, zavezana za panj ili kamen ili kao plutajuća biljka. Listovi rastu direktno iz korijena biljke. Ova se biljka sadi u veće akvarije jer manje akvarije vrlo brzo prerasta. Sadi se u zadnji plan jer može narasti čak i preko 60 cm. Bolje uspijeva u mekoj vodi, ali ni u tvrdoj vodi nećemo imati problema s njom. Dodavanje co2 nije neophodno, iako je poželjno. Jačina svjetla utječe na boju i oblik listova biljke, ovisno da li je posađena ili pluta. Biljka može izrasti izvan površine akvarija, a listovi tada postaju krtiji i mesnatiji. U uvjetima s dobrim svjetlom ova biljka raste jako brzo te pomaže u sprječavanju algi jer troši velike količine nutrijenata. Preporuča se početnicima zbog svoje ne zahtjevnosti.
Ceratopteris thalictroides je biljka koja je izuzetno prilagodljiva gotovo svim uvjetima u akvariju, ali ipak preferira malo mekšu i kiseliju vodu. Temperatura bi trebala biti iznad 20 stupnjeva.
Biljka se razmnožava poput microsoruma na način da na listovima formira nove mlade biljke. Ove biljke će se nakon nekog vremena same odvojiti i oformiti korijen i tada ih možemo zasaditi. Ukoliko se mlade biljke ne odvoje same od sebe možemo to učiniti i mi tako da ih lagano odvojimo od matične biljke kada vidimo da se počeo razvijati korijen.


Napomena:

Zanimljivo, za ovu biljku, je i njen kratak vijek trajanja. Matična biljka će propasti u roku od godinu dana, ali zato ćemo, u to vrijeme, od nje dobiti i više nego dovoljno mladih biljaka.


alt

Zadnje na forumu

  • Odg: Što se sluša?
    13 Kolovoz 2020