Ceratophyllum demersum

ImageHrv.naziv: Tvrdi rogolist
Porodica: Ceratophyllaceae
Porijeklo: kozmopolit
Visina: 5 – 80 i više cm
Širina: 3 – 15 cm
Zahtjevi za svjetlom: vrlo niski – vrlo visoki
Zahtjevnost: nezahtjevna biljka
Najprikladniji parametri vode: pH 6 – 9, GH 5 – 25, temp. 10 – 28
Smještaj: plutajuća biljka

Komentari: Ovo je jedna od «pravih» kozmopolitskih biljaka – nalazimo je širom cijelog svijeta. Tvrdi rogolist je biljka nježnog i krhkog izgleda, no vrlo otporna. Mnogi akvaristi imali su ovu biljku u svojem akvariju. Neki je baš ne vole jer raste velikom brzinom – gotovo bismo mogli reći nekontrolirano. Zbog toga je treba stalno kontrolirati (najčešće bacati dio biljke iz akvarija). Najbrže i najljepše raste kad se upotrebljava kao plutajuća biljka. Ako je zasadimo u podlogu (i to je moguće) ona neće pusiti korijenje i listovi u supstratu će istrunuti, a to će se isto dogoditi i s nižim dijelovima biljke. Ako je ostavimo da pluta ona se ponaša i kao svojevrsni filter u akvariju – lovi na sebe sitne čestice otpada i kad radimo djelomičnu izmjenu vode jednostavno tu biljku izvadimo i isperemo od otpada.

Rogolist je izvrstan potrošač nitrata i ostalih nutrijenata – zbog toga se može koristiti i kao prirodno sredstvo za suzbijanje nepoželjnih algi. Osim toga rogolist radi sjenu kad je plutajuća biljka i može se postaviti iznad spororastućih biljaka na koje se alge često nahvataju te tako blokira višak svjetlosti na koje alge ragiraju rapidno.

Osim za dobrobit bilja i kemijske ravnoteže u akvariju, rogolist čini mnogo i za dobrobit životinja, pogotovo onih manjih. Zbog gustoće rasta čini izvrsno mjesto za skrivanje – pogotovo nakon mrijesta za mlade ribe. Pomaže i kod mrijesta Betta splendens (sijamskih boraca). Mnoge se ribe počaste rogolistom koji je izvrstan izvor biljne hrane koja se vrlo brzo obnavlja.

Napomene: Razmnožava se vrlo lako – jednostavno se odreže dio stabljike i on dalje raste. Čak i samo 2-3 cm duga stabljika rogolista s listovima začas može zauzeti velik dio površine akvarija. Problem nastaje ako se rogolist ne rijedi redovito. Onda može zaustaviti protok vode i blokirati svjetlo ostalom bilju. Na površini vode se tada često razviju cijanobakterije. Kod vrlo visokih ljetnih temperatura (oko 30 stupnjeva) rogolist može propadati.
Ovu biljku svakako preporučam početnicima, a starije akvariste podsjećam na njezine prednosti.

Izlučuje kemijske spojeve koje sprječavaju rast algi na njegovim listovima.

Image
Zadnje na forumu

 • Odg: Juwel Primo 70
  10 Srpanj 2020
  za bilje ces vidjeti kaj ide jer nije da uvijek hoce sve kaj odaberes. Osobno mislim da ono kaj si...
 • Juwel Primo 70
  10 Srpanj 2020
  Pozdrav svima na forumu.

  Novi sam na forumu iako ga čitam već duže vreme i smatram da...
 • Juwel Primo 70
  10 Srpanj 2020
  Pozdrav svima na forumu.

  Novi sam na forumu iako ga čitam već duže vreme i smatram da...
 • Odg: Što se sluša?
  09 Srpanj 2020