Cladophora aegagropila

ImageČak i na stranici Tropica koja je gotovo priručnik za akvarijsko bilje, nema mnogo (gotovo ništa) podataka o ovaj vrlo zanimljivoj biljci. Zato smo odlučili napisati koju riječ o njoj, budući da nema pet shopa u kojoj nema ove biljke.
Cladophora aegagropila je otkrivena 1824. godine u jezeru Zeller u Austriji zahvaljujući botaničaru A.E. Sauteru. Sam naziv najbolje opisuje njezin izgled; Cladophora zapravo znači «razgranata» dok aegagropila znači «jezerska kugla». Kasnije tijekom godina ove biljke nađene su u još nekim jezerima u sjevernoj Europi. Jezerske kugle narastu u promjeru čak do 30 cm, a smatralo se da rastu sporo, te da im je, da bi dostigle tu veličinu, potrebno oko 150 godina?!?

Novija istraživanja pobijaju tu tvrdnju, te se izuzetno spori rast povezuje s surovim uvjetima u okolini u kojoj izvorno rastu. Kao i većini biljaka, za rast i razvoj potrebna im je svjetlost, te ugljični dioksid-proces fotosinteze. Zahvaljujući svojoj građi (prije svega kuglastom obliku koji im omogućuje kotrljanje i plutanje) opstale su u hladnoj okolini s malo sunčevog svjetla.
Naravno, za «kretanje» koriste struje vodenih tokova. Cladophora aegagropila raste u plićacima jezera u velikim grupama, te pri tome vrlo često oduzima životni prostor ostalim vodenim biljkama. U današnje vrijeme Cladophora aegagropila može se naći u jezeru Myvatn na sjevernom Islandu koje je od 1992 godine pod međunarodnom zaštitom kao spomenik prirode. Samim time i vađenje Cladophore je strogo zabranjeno!
Jezero Akan u Japanu najveće je i najpoznatije stanište ovih biljaka, no mogu se naći i u jezerima Shiranitoro, Toro, Kawaguchi i Sai. Zanimljivo je da su sva jezera u okrugu Iloklaido. Mjesna mitologija kaže da su ove kuglaste biljke zapravo srca mladog zaljubljenog para koji se utopio u jednom od jezera. Promet ovim jezerima i izgradnje elektrana (posebice sredinom 20. stoljeća) izravno su utjecale na vodostaj i temperature jezera što je bilo gotovo pogubno za ove biljke. Od 1952. godine «Marimo», kako ih japanci zovu, proglašene su japanskim nacionalnim blagom i zakonom su zaštićene. Budući da su, kako na Islandu, tako i u Japanu, zakonom zaštićene, postavlja se pitanje odakle dolaze u naše trgovine?

Image

Najprihvatljivija je teorija da se biljke (laboratorijski uzgojene) vrlo slične Cladophori aegagropili ručno formiraju u kugle, te da u takvom obliku dolaze u naše trgovine, a samim time i u naše akvarije. Inače Cladophora aegagropila (ili njena «imitacija» sličnih osobina) izuzetno je otporna biljka. Potrebno joj je malo svjetla, o gnojenju i sličnim načinima poticanja rasta nema govora. Jedino o čemu treba voditi računa je temperatura vode koja ne smije biti previsoka (ne viša od 28°C prema literaturi).
Neki je nazivaju i «biološkim filterom» jer ima funkciju u akvariju kao i svaka druga biljka, a može se izvaditi iz akvarija i poput spužve iscijediti. Vrlo je česta u hladnovodnim akvarijima.

Zadnje na forumu

  • Odg: Što se sluša?
    09 Srpanj 2020