Echinodorus amazonicus

ImagePorijeklo: Južna Amerika
Visina: 40+ cm
Širina: 30+ cm
Zahtjevi za svjetlom: srednji-veliki
Zahtjevnost: nezahtjevna biljka
Najprikladnije vrijednosti vode: temperatura 22-28 C, ph 5-7.5 , gh 2-15


Akvaristička klasika… Kada sam počinjao s hobijem, prva biljka za koju sam čuo od starijih akvarista i koju sam i dobio , bila je «amazonka». Kao i ostali echinodorusi, za akvarističke potrebe se uzgaja u staklenicima u kojima joj je korijenje u vodi ( u substratu ili hranjivoj otopini) , dok je lišće na suhom, te početnike prilikom sađenja u akvarij može iznenaditi potpuno drugačijim oblikom listova, promjenom iz uglavnom srcolikih listova na dugačkoj, tankoj stabljici u duguljaste, uske, sa jako kratkom stabljikom. Često se zamjenjuje sa E.bleheri , koji za razliku od nje ima šire i ovalnije listove na nešto dužoj stabljici.

E.amazonicus može narasti do impresivnih veličina, te potpuno ispuniti manje akvarije. Moj najveći primjerak nakon vađenja iz jednog 250 litarskog akvarija je imao više od 40 listova dugačkih preko 50 cm, a moram napomenuti da sam starije listove ( koji nakon određenog vremena počinju propadati, truliti od vrha) redovno podrezivao. Prilikom vađenja te biljke podigao sam i više od polovice akvarijske podloge, jer je korjenov sustav zaista velik . Naravno da kao biljka koja relativno brzo raste u odgovarajućim uvjetima ( posebno uz dodatak co2 i jače svjetlo) , te uz takav korijen, traži i hranjivu podlogu. Laterit kuglice ili  tablete gnojiva gurnite pod korijen s vremena na vrijeme ukoliko želite da biljka dobro napreduje. U akvarijskim uvjetima se razmnožava vegetativno, pušta dugačke vriježe na kojima se razvijaju prekrasni mali cvjetići, te nakon nekog vremena i male biljčice. Kada je korijen biljčice dovoljno razvijen, te kad ona naraste na nekih 5 centimetara, možemo je odvojiti od vriježe te posaditi. Ponekad sam imao i 4 vriježe sa malim biljkama na većim amazonkama, ali sam ih s vremenom počeo lomiti, da ne iscrpljuju bespotrebno biljku, jer zaista nisam znao kuda bih sa svim biljčicama. Ovo je također i omiljena biljka ( uz E.bleheri)   skalara i dikusa prilikom mrijesta, ali na žalost, ponekad i botijama, koje je uz veliko veselje i pucketave zvukove vole izbušiti na mnogo mjesta, što može dovesti do sporijeg rasta biljke, ali u svakom slučaju, ne baš reprezentativnog, izbušenog izgleda. Jedan od problema s kojim sam se susreo se je odnosio i na ancistruse, koji su u svojem pretjerano revnom čišćenju površine lista, znali oguliti list do samih žilica, što također nema neki posebno dojmljiv vizualni efekt. Rješenje? Počeo sam hraniti ancistruse sa špinatom… Zaključak bi bio – sadite je na sredini širine akvarija ( ne u samom centru kada se gleda sprijeda, uzmite u obzir «zlatni rez» i pravila dekoracije akvarija)  i unaprijed predvidite prazan prostor oko nje. Ukoliko vam se okolni niski prostor čini prazan , preporučam dekoraciju anubias nanom, eventualno saggitariom subulatom, jer iako i npr. cryptocorine mogu rasti u sjenovitim dijelovima akvarija, zbog korjenovog sistema amazonke, kao i samih cryptocorina koje također imaju jako razvijeno korjenje  i mogu ispreplesti cijeli akvarij, ne bih ih preporučio. Iako danas lagano gubi na popularnosti dolaskom sve većeg broja nezahtjevnih hibridnih echinodorusa koji su uglavnom crvenkasti, sa izraženijim, svjetlijim venama ili sa tamnijim mrljama što ih čini atraktivnijima, ova biljka će sigurno još dugo vremena nalaziti svoje mjesto u akvarijima.
Image

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.