Echinodorus „Red flame“

ImagePorodica: Alismataceae
Porijeklo: Južna Amerika, no ova je varijacija Echinodorusa dobivena križanjem Echinodorusa schluterija "Leopard" i Echinodorusa X Barthiija, što znači da potječe „iz laboratorija“ ili s farme bilja.
Visina: 50cm
Širina: 60cm-70cm
Zahtjevi za svjetlom: srednji do niski
Zahtjevnost: srednje zahtjevna biljka
Pozicija u akvariju: središnji dio ili pozadina (ovisno o veličini akvarija)
Vrijednosti vode: Ph= 5.5-7, Gh= 2-18, temperatura 24°C-30°C

Image

Komentar

Ova prelijepa biljka, prikladna za akvarije veće od 200litara, odlikuje se velikim kožnatim zelenim listovima, išaranim tamno crvenim ili smeđim pjegama i flekama. Uz dodavanje CO2, mikro i makro elemenata, osobito željeza, te uz jaku rasvjetu listovi poprimaju crvene nijanse, a pjegice su istaknutije. Mladi su listovi tamno crveni, a njihova se boja postepeno mijenja kako rastu. S obzirom na to da se uglavnom hrani preko korijena, zahtjeva kvalitetnu hranjivu podlogu i puno mjesta, jer ima vrlo raširen i jak korijenski sustav.

Razmnožava se rizomima koji rastu prema površini vode. Na nekoliko mjesta na „zglobovima“ stabljike počinju rasti mladi listovi, a na svakom „zglobu“ izrastu dvije mlade biljke. Kad mladice počnu puštati korijenje, bilo bi poželjno ukopati ih u podlogu i onda ih odvojiti od matične biljke, iako ih se može odvojiti i u roku 2 tjedna nakon puštanja korijenja, bez sađenja u podlogu! Ukoliko dopustite da stabljika izađe iznad površine vode, procvjetat će prekrasnim bijelim cvjetovima, što je sigurno jedan od ljepših prizora u svijetu akvaristike.


Image


Echinodorus „Red flame“ preporučam svakome tko ima dovoljno velik akvarij. Vjerujte, kad vidite te prekrasne točkaste listove i bijele cvjetove, prirast će vam srcu i imat će stalno mjesto u vašem akvariju!

Napomena: Kad jednom posadite Echinodorus te kad se ukorijeni, njegovo vađenje iz akvarija znači prekopavanje kompletne podloge i, u većini slučajeva, čupanje ostalog bilja u njegovoj blizini.


Image

Zadnje na forumu

  • Odg: Što se sluša?
    11 Srpanj 2020