Echinodorus osiris

ImagePorodica: Alismataceae
Porijeklo: J. Amerika (J Brazil)
Visina: 50 cm
Širina: 25 – 30 cm
Zahtjevi za svjetlom: niski – vrlo visoki
Zahtjevnost: nezahtjevna biljka
Najprikladniji parametri vode: pH 6.5 – 7.5, GH 5 – 18, temp. 18 – 28
Rataj 1970.

Komentari: Echinodorus osiris jedna je od ljepših biljaka iz grupe Echinodorusa. Iako izgleda kao zahtjevna biljka, ne traži složene uvjete. Najbolje uspijeva u blago kiseloj vodi s dosta željeza i uz dodatak CO2. Mlađi su listovi crvenkasti (bordo boje), a stariji smeđezeleni. Kao takvu upotrebljavamo ju za kontrastiranje uglavnom zelenim biljkama. Listovi su joj izduženi, kopljasti i na rubovima lagano valoviti. Osiris se sadi pojedinačno u akvarije ne manje od 100 litara.
Razmnožava se vriježicama, a moguće je biljku razdijeliti u korijenu.

Napomene: Korijenov sustav joj je jak pa ju nije uputno previše premještati.
Pri održavanju biljke valja voditi brigu da se odstrane svi bolesni listovi na vrijeme. Uz dodavanje željeza i s dosta svjetla ta biljka pokazuje svoje pravo lice.

Prije "navale" mnoštva hibrida raznih intenziteta crvene boje, Echinodorus osiris bio je jako cijenjen u akvarističkim krugovima zbog prirodne boje svojih listova. Posebnost listova ističe se i bojom vena (blijedozelene), pa je sam list zbog vlastitog kontrasta jako uočljiv. Iako je danas moguće pronaći popriličan broj intenzivnije obojanih echinodorusa, osiris ostaje jedan od popularnijih pripadnika porodice, posebno među "prirodnjacima" koji izbjegavaju hibride.

Image
 
Image
 
Image
 

Zadnje na forumu

  • Pozdrav iz Slavonije
    24 Siječanj 2020