Cherax quadricarinatus

ImageKoljeno: člankonošci (Arthropoda)
Razred/red: Raci (Crustacea)/Deseteronošci (Decapoda)
Porodica: Parastacidae
Dužina: Do 25 cm
Prehrana: vodene biljke, beskralježnjaci
Razlika spolova i razmnožavanje: Odrasli mužjaci imaju crveni vanjski rub kliješta, ženka nosi jajašca iz kojih se izlegu samostalni mladunci.
Stanište: plićaci rijeka, jezera i močvara u južnoj i srednjoj Australiji (Northern Territory i sjeveroistočni Queensland)

Von Martens, 1868

 

Cherax quadricarinatus je kao i mnogi drugi riječni rakovi, vrsta vrlo osjetljiva na kemizam vode. Posebno se treba paziti na nitrate, otopljene teške metale i klor, pa se stoga preporuča tretirati vodu sredstvima za pripremu ili je bar ostaviti da odstoji neko vrijem (više vole „zrelu“ vodu). Primijetila sam da im ipak više odgovara tvrđa voda iz razloga presvlačenja. Presvlače se ovisno o starosti, što je rak stariji i veći rjeđe se presvlači. Od recimo jednom mjesečno dok su mladi i  kada im je veličina kojih 5 cm, pa do recimo jednom u šest mjeseci  kada su veličine od kojih 17-tak cm.

Image

Ukoliko se malo više pripazi možete odrediti kada mu slijedi sljedeće presvlačenje jer dva dana prije ne jede, te ga se češće može vidjeti kako se «suši». Oklop mu je poslije presvlačenja mekan, te se također ne morate zabrinuti ukoliko neće još koji dan jesti. Presvlačenje se odvija obavezno i jedino noću.
Za njega je neophodno da mu osigurate i izlazak iz vode van na neko suho mjesto, kao i dovoljno veliku špilju ili sličan zaklon, jeli je pretežno noćna životinja i voli se skrivati. Najsigurnije će se osjećati ako preko dana viri samo glavom iz špilje i promatra.


Nemojte zaboraviti i na prostor koji mu osiguravate, jer ukoliko imate sreće, narasti će oko 25 cm. Uzimajte u obzir da osigurate i dobar poklopac jer je to vrlo jaka životinja i bez problema će se recimo preko filtera ili bilo kakve cijevi popeti, te pokušati izaći van.Temperatura vode može biti sobna, oko 20c°. Možda je u početku sa njim moguće držati i ribe i bilje, ali kasnije će mu oboje poslužiti kao hrana ili zabava. Bez obzira što ribe plivaju, rak je jako brza i strpljiva životinja ukoliko želi, te se također može malo i sam odbaciti i «proplivati» tako da ne računate na riblju sigurnost.


Uglavnom sam ga hranila «iz ribarnice», odnosno kupovala mu školjke, kozice, lignje, raznorazne ribe…(pazila da to bude friško), te mu davala po malo i dobro pazila da sve pojede ili ostatke hrane odmah uklonila iz razloga truljenja i zagađivanja vode, zbog kojeg također može uginuti (u ovom slučaju filter neće pomoći jer je to ipak meso). Ukoliko ih imate, bilo bi mu odlično davati žive akvarijske pužiće, koje će on sam kada će biti gladan zdrobiti i poslužiti se.
Ukoliko vam se rak okrene na leđa znači da je bolestan, da mu ne valja voda, ili nema dovoljno kisika, ali u tom slučaju nemožemo puno više napraviti od promijene vode ili ga čak staviti na suho i promatrati. Možda se samo guši u vodi i nema se snage popeti na suho.

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.