Caridina japonica

ImageUobičajno ime: Amano shrimp,
Veličina: do 5 cmm
Vrijednosti vode: Temp.: 24-28°C, pH 6-8, GH 1-15
Porijeklo: Japan


Kratka anegdota o Caridini japonici


Vrijeme je prolazilo, ali kozice nisu stizale. I onda, kada je glavni lik ove priče već zaboravio na svoju narudžbu, dobio ja obavijest da ga sedam vrsta kozica čeka u trgovini akvarijskih riba. Svaku je vrstu stavio u zaseban testni akvarij i započeo promatranje. Za jednu je vrstu shvatio da ima pre jake štipaljke kojima može ozlijediti ribu, druga je vrsta bila izrazito osjetljiva na temperaturne promjene itd. Tek se jedna vrsta izdvojila po svojim pozitivnim karakteristikama, te je na testu osvojila čistu desetku. Oduševljen viđenim, dotični gospodin je odjurio do dućana iz kojeg je kozice i dobio, te je od prodavača naručio nekoliko tisuća primjeraka te vrste. Iako je prodavač bio prilično skeptičan, nevoljko je pristao na nagodbu. I nije pogriješio. U čast gospodinu koji je ovu vrstu slatkovodne kozice učinio poznatom, ona se popularno naziva Amano shrimp, ili znanstveno Caridina japonica. Tko je glavni akter u ovoj priči, mislim da je jasno.......naravno, Takashi Amano.

Image

Eto, i tako je Caridina japonica ušla u svijet akvaristike. Što se samog držanja ove vrste tiče, problema ne bi smjelo biti. Optimalni parametri vode za ovog beskralježnjaka koji naraste do 5 cm su sljedeći: pH 6-8, GH 1-15, temp. 24-28°C. S obzirom da se radi o vrlo prilagodljivom organizmu, ove vrijednosti ne treba pre doslovno shvaćati. Osim što predstavlja odličnog čistaća algi, C. japonica je svakako i dobrodošlo vizualno osvježenje za svaki akvarij. Inače, razmnožavanje je teško i zahtijeva preseljenje izleženih larvi u boćatu , pa i slanu vodu, te vraćanje u slatku kada larve narastu u „mini-kozice“, što poprilično otežava uzgoj . Napomenimo još da za ovog algara vrijede slična pravila kao i za sve ostale: ukoliko će na raspolaganju neprestano imati velike količine hrane za ribe, alge ih neće pretjerano zanimati.
I za kraj jedno upozorenje; ove, kao i sve druge slatkovodne kozice, predstavljaju odličnu živu hranu za sve ribe koje imaju dovoljno velika usta ;-)
Takashi Amano i dalje živi u uvjerenju da je pronašao apsolutnog žderača algi. Da li je ili nije u pravu, provjerite sami....

Zadnje na forumu

 • Odg: akvarijum od 180l
  21 Kolovoz 2019
  jel akvarij sa ili bez poklopca?
 • Odg: akvarijum od 180l
  21 Kolovoz 2019
  Puno hvala na savjetima.
  Ne bih htjela ciklide, ne svidjaju mi se, nekako su mi...
 • Odg: akvarijum od 180l
  21 Kolovoz 2019
  --pa vjerojatno manje, ali racunaj 300kg barem
  - filter..... cim veci to bolje. Gledaj nesto...
 • akvarijum od 180l
  21 Kolovoz 2019
  Pozdrav. Trebala bi mi mala pomoc oko postavljanja akvarijuma od 180l. zanima me, kolika bi...
 • Odg: Crvenko
  21 Kolovoz 2019
   
 • Odg: Mutna voda
  20 Kolovoz 2019
  Morati cu svakako..

  Hvala..
 • Odg: Mutna voda
  20 Kolovoz 2019
  ...
 • Odg: Mutna voda
  20 Kolovoz 2019
  Imam sitni bijeli pijesak kao podlogu. Pocistio sam povrsinu kao i uvijek kod ciscenja. Medutim,...
 • Odg: Mutna voda
  20 Kolovoz 2019
  Pozdrav,

  Vjerojatno si ubio bakterije u podlozi i/ili filteru.
  Daj opisi to...
 • Mutna voda
  19 Kolovoz 2019
  Pozdrav. Trebam savjet ili uputu. Nakon povratka sa duzeg GO od 3 tjedna, krenem cistit akvarij i...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 17 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.
Pristajem Ne pristajem