Velika bijela mrcina - Requiem

Image

Ovaj je članak svojevrsni requiem velikoj bijeloj mrcini, koja je od ovog tjedna razlijepljena, preseljena i ponovno zalijepljena na drugoj lokaciji, također udomljava Markove ciklide, a na njeno mjesto dolazi novi projekt definitivno najzagriženijeg ciklidofila u Hrvatskoj... Bez konkurencije.

Kad smo počeli tražiti stan moj je preduvjet bio da u njemu postoji mjesto za postaviti veeeliki akvarij. Nakon dugog niza godina u kojem sam morao raditi tankove po mjeri kako bih ih mogao smjestiti u svoju „ciklosobu“, napokon sam mogao činiti obrnuto. Velika osveta ludog ciklidofila. Kako bih olakšao sam projekt, tražio sam stan u visokom prizemlju. Našavši stan, počele su prve pripreme.

Kako smo kupili stan kao visoki roh-bau, imao sam vremena intervenirati i ukomponirati akvarij u cijeli prostor. Kada sam odabrao mjesto za akvarij, dao sam armirano pojačati pod na tome mjestu. Stalak sam napravio od siporeks blokova debljine 25 cm kao noge i na njih izlio armiranu betonsku ploču. Nakon što se sve osušilo, na ploču sam izlio masu za izravnavanje. Dok su se postavljale vodovodne cijevi dao sam umetnuti dovod i odvod u blizini akvarija.


Image

Image

Image

ImageNakon tih početnih radova, mogao sam napokon naručiti staklo. Preko dobrog prijatelja naručene su izravno u tvornicu ploče po mjeri duljine 3,40 m od lamistala debljine dva puta 6mm i folijom između njih. Visinu sam morao zaustaviti na 60 cm jer bi u protivnom staklo trebalo biti napravljeno od tri ploče, a cijena bi se uvećala za duplo. U tvornici je staklo izbrušeno i izbušena je rupa za ispuh sistema kap na kap. Nije mi preostajalo ništa drugo nego čekati kamion. Definitivne mjere su bile 340x70x60.


Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image


Koje je veselje bio dan kada je stigao. Cijeli sam dan čekao i gotovo izludio od uzbuđenja. Kod mene su se skupili mnogi dragi prijatelji akvaristi iz Rijeke i Zagreba. Trebalo nam je pola sata samo da bi unijeli ploče u stan. To smo učinili preko balkona – blagoslov stana u prizemlju. Bez te opcije akvarij ne bi mogao prelaziti dva metra. Nakon kratke pauze uhvatili smo se odmaščivanja ploča kako bi ih pripremili za lijepljenje. Nakon manje od sat vremena posla i nešto više od 9 tuba silikona među dragim prijateljima nekoliko piva. Mrcina je rođena.

Image

Image

Image

Image


Idućih dana smo zalijepili gornja uzdužna i poprečna pojačanja i očistili višak silikona. U zadnjem lijevom kutu sam napravio kotlovnicu u koju su smješteni dva Jeger grijača od 300 w, pumpa AQUA CLEAR POWERHEAD 901 sa biološkom spužvom na usisu i cijev od svježe vode. Cijeli sistem kap na kap funkcionira tako da iz vodovoda pritječe kap po kap svježa voda a višak otječe na drugom kraju akvarija kroz sifon. U principu ovo je prava stvar za lijenčine jer bez ikakvoga filtera ovaj akvarij radi dvije godine bez algi niti djelomičnih izmjena vode.

Image

Image

Image

ImagePozadinu sam htio čim prirodniju i nakon dugog proučavanja mnoštva slika bio sam spreman. Prvo smo zalijepili ploče stiropola 5 cm debljine zajedno. Na njih smo potom zalijepili manje komade koji su trebali produbiti i dati jaču treću dimenziju čitavoj pozadini. Kada se sve osušilo počeo je posao oblikovanja. Iako iz početka nije bilo lako, s vremenom čovjek se ispraksira i postaje sve lakše. Sve je izdubljeno u jedan vikend.


Image

Image

Image

Image

Image

Image


Sljedeće je bilo topljenje svega kako bi se objedinili svi dijelovi. To smo radili sa malom let lampom i starom lemilicom. Tako obrađen stiropol počinje sličiti pravoj stijeni. Nakon toga cijela je pozadina podijeljena u tri djela kako bi se lakše njome manipuliralo. Odvojili smo je neravnim spojevima koje će kasnije biti lakše prikriti. Cijelu pozadinu sam premazao sa dvije ruke Idrobilta – proizvod na bazi lateksa kojim se premazuju cisterne za pitku vodu. Kada se sve osušilo pozadina je bila homogeno pofarbana, te ju je trebalo osjenčati i tonirati kako bi se razbio taj efekt. Za to smo koristili akrilne sprejeve kojima smo se pokušali čim više približiti bojama pijeska i kamenja koje će ići u akvarij. Bio sam i više nego zadovoljan dobivenim. Jedino što u to vrijeme nisam znao, a što bih učinio danas, je nitro razrjeđivačem spaliti cijelu stražnju stranu pozadine kako bi joj se maksimalno smanjio uzgon. Veliko hvala Njuški na pomoći.


Image

Image

Image

ImageNikada nemojte štedjeti silikona za zalijepiti pozadinu. Ja sam to osjetio na svojoj koži. Nakon što sam zalijepio pozadinu, oprao i postavio masu kamenja iz Rječine i gotovo 100 kg sitnog riječnog pijeska krenuo sam puniti akvarij. Kada sam bio na zadnjih 50 litara vode pozadina je isplivala. Velika sreća je bila što je samo isplutala po vertikali i nije se uspjela okrenuti. Sljedeći sam put utrošio gotovo tri tube silikona.
Poklopac. E on mi je dao dosta briga. Dio je to projekta za kojega sam trebao nekakvoga aluminijaša, a nije lako naći jednoga koji bi radio takvu stvar. Morao je biti bijele boje, lagan i najvažnije vodootporan. Nakon dugo traženja našao sam materijal koji bi mi pasao u svim pogledima. Aluplast, lagani materijal koji se koristi za izradu stolarije. Godinu dana sam tražio nekoga tko bi bio voljan izraditi mi takvo što za razumnu cijenu. Kada je napokon izrađen postavio sam na njega 4x39 T5 lampe i sve zajedno zalijepio za akvarij. Sustav ima i izrađen sistem za otvaranje i sve ukupno sam nakon nekoliko mjeseci upotrebe vrlo zadovoljan njime.


Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image


Projekti kao ovaj su dugotrajan posao prije svega zbog nemogućnosti kopiranja i prepisivanja od drugih akvarista. Nadam se da ću ja nekome pomoći. Ima stvari koje bih danas napravio drugačije, ali to su sitnice koje je nemoguće izbjeći. Bit ću pametniji sljedeći put. Neopisiv je užitak gledati svoje ribe kako putuju s jedne strane na drugu ovoga akvarija i kako je netko nedavno rekao lijepo se prošetati pored njega. Uz sve to mogu uživati u prirodnijem ponašanju svojih ljubimaca, onima za koje sam sve to i radio. Nije na odmet u zimskim mjesecima ni efekt mega radijatora radi kojega se već dvije zime štedi kod mene na grijanju.
Jedva čekam sljedeći projekt…


Image

Image

Image

Image

Zadnje na forumu

 • Odg: Juwel Trigon 190
  10 Srpanj 2020
  Evo jedne sličice da vidite kako se razvija akvarij. Za sad sam zadovoljan. Dva tipa podloge je...
 • Odg: Juwel Primo 70
  10 Srpanj 2020
  za bilje ces vidjeti kaj ide jer nije da uvijek hoce sve kaj odaberes. Osobno mislim da ono kaj si...
 • Juwel Primo 70
  10 Srpanj 2020
  Pozdrav svima na forumu.

  Novi sam na forumu iako ga čitam već duže vreme i smatram da...
 • Juwel Primo 70
  10 Srpanj 2020
  Pozdrav svima na forumu.

  Novi sam na forumu iako ga čitam već duže vreme i smatram da...
 • Odg: Što se sluša?
  09 Srpanj 2020