Analiza aquascape ideja 2007

ImageOno što je ove godine najviše nedostajalo u aquascape izletima forumaša akvarij.net-a upravo su ideje. Nažalost, moramo zaključiti da je ova godina bila dosta „sušna“. Naime, nije se pojavilo nijedno novo zvučno ime (čast izuzecima – Karlo i Tompa), a u uređivanju akvarija jednostavno nismo susreli ništa spektakularno novoga. To ne znači da nije bilo zanimljivih i vrijednih uradaka naših akvarista, ali nekako nedostaje poleta. „Suša“ ideja pogotovo se primijetila na podforumu – uređenje akvarija. Na prste jedne ruke mogu se nabrojati stvarno zanimljive teme na tom podforumu. Moguće je da su neki članovi jednostavno zbog lijenosti ili nedostatka vremena jednostavno prestali slati fotografije razvoja svojih akvarija – ili su naša očekivanja postala previsoka? Sve u svemu, prisjetit ćemo se zanimljivijih i uspješnijih uradaka u uređenju akvarija i istaknuti ona uređenja koja su estetski najzanimljivija.

Tko ima najmanji?

   Početkom godine započeta je nagradna igra „Tko ima najmanji?“ u kojem su sudjelovali forumaši akvarij.net-a. Cilj nagradne igre bio je formirati nano akvarij i uređivati ga u određenom roku (2 mjeseca). Tajnim glasovanjem svih forumaša kao najuspješniji uradci odabrani su akvariji članova: lp, Stina, Rastaman, Elena & Davor, Fenix i Ninci. Kako su uređenja zanimljiva predstavljamo ih fotografijama i uz pokoji komentar.

lp – 54 litreni akvarij koji je zasluženo pobijedio – vrlo fina ideja, izvedba, kompozicija bilja, a i pozadinsko osvjetljenje je fino iskorišteno kod fotografiranja.

Image

Stina – morski akvarij koji nažalost na nagradnjači nije završen (jer morski se formira dugo), ali lijepo zamišljen.

Image

Rastaman – akvarij od samo litre i pol – izgleda velik jer je odabrano pravo bilje. Rastaman je otprije poznat kao majstor nano akvarija – uvijek svjež u idejama.

Image

Elena & Davor – 12 litreni jeftini kineski akvarij s podlogom od Cladophore aegagropile (inače alge dostupne u kuglicama, ovdje raširene po podlozi) i drvenom dekoracijom s mahovinom i Ricciom fluitans.

Image

Fenix – akvarij zanimljive kombinacije kamena i panja s tamnom podlogom.

 Image

Ninci – jedini ciklidni nano akvarij sa zanimljivom pozadinom.

Image

Krcko – iako nije odabran među 6 najuspješnijih predstavio je 25 litreni morski akvarij koji je izgledom izrazito zanimljiv.

Image


Biljni akvariji

   U području aquascapinga biljni su akvariji najzanimljiviji i daju najviše prostora za autorsko izražavanje ideja uređenja podvodnog svijeta. Među biljnim akvaristima ove su se godine javila i neka nova imena među kojima posebno ističemo Tompu i Karla koji su nas zadivili svojim umijećem uzgajanja bilja i uređivanja akvarija. Neki stariji i iskusni aquascaperi nisu pretjerano objavljivali svoje uratke vjerojatno zbog pomanjkanja vremena.

Tompa
   Tompa je predstavio dva svoja akvarija – jednog 200 litrenog i jednog 75 litrenog. Tompa je otpočetka u akvaristici kao biljni akvarist – brzo je učio i trebalo mu je samo godina dana da postigne izvrsne rezultate sa svojim akvarijima.
   200 litara – glavni adut ovog akvarija su grmoliko posađene grupe biljaka s finim koloritom – kombiniranje crvenih, narančastih i zelenih grmova i to mahom sitnolisnog bilja. Kompozicija je uspjela i zbog pametnog rasporeda bilja po visini pa je dobivena fina trodimenzionalnost i prostornost u postavu.

 Image

   75 litara – umjetnički naziv: „Potopljena Nizozemska“. Ovo je akvarij nastao po uzoru na „Dutch“ biljne akvarije. Akvarij je predstavljen u dvije varijante, obje dosta centralno komponirane, ali i s fokusima u zlatnom rezu. Tompa vlada akvarijskim prostorom i biljem – za mladog akvarista to je značajan doseg -  od njega u narednom vremenu očekujemo puno.

Image

Image

Karlo
   Jedan od onih koji je uspio iskreno zadiviti forumaše svojim biljnim 300 litrašem. Karlo je svoj setup dugo pripremao, prikupljao bilje i uzgajao ga, vrlo aktivno se uključivao u rasprave na podforumu o uređenju i na kraju, uz dosta ispravaka predstavio je svoj akvarij koji je definitivno u vrhu vrhova hrvatske akvaristike. Izrazito zelen i nježan – upotrebom finih zelenih biljaka i kontrastiranjem oblicima i nešto malo bojom uspio je sastaviti setup koji izgleda veličanstveno, smireno i zrelo. Uočite puteljak u središnjem dijelu setupa i dajte mašti na volju – biljni se scapeovi često inspiriraju prizorom iz prirode. Kao i od Tompe, i od Karla se nadamo da će nas i nadalje častiti svojim idejama i izvedbama.

 Image

lp
   Nakon nagradnjače, lp se javio s još jednim setupom – iwagumi verzijom svog 54 litraša. Nije potrebno previše ga raščlanjivati – jednostavan setup s kamenjem i niskim i srednje visokim biljem. Vrlo lijepo izbalansiran akvarij.

Image

Razor Blade
   Ovaj je član sa svojim akvarijem ostao gotovo nezamijećen, pa ga posebno ističem. Rijetko se uključivao u rasprave, ali ovim je postavom zaslužio biti istaknut. Akvarij je zamišljen vrlo jednostavno – dvije biljke raširene po dnu i pet stijena – akvarij je očito uređen po uzoru na japanske akvarije. Bez obzira što ne poštuje pravila zen-akvaristike, vizualno je atraktivan i zbog jednostavnosti i ljepote nije smio biti izbjegnut.

Image

Riza
   Rizin akvarij odabrao sam zbog atmosfere koja je njime postignuta – smeđa podloga joj pridonosi, a bilje zagasitih boja prati osnovnu ideju postave.

Image

Jajo
   Ovo je akvarij s tipičnom primjenom crvenog bilja koje na sebe privlači više pažnje nego zeleno bilje. U centru akvarija je fokus – teoretski trebao bi takav postav djelovati statično, međutim, zbog zanimljive polukružne kompozicije ta je centralna kompozicija u nekom zamišljenom pokretu.

Image

Rastaman
   Ove je godine Rastaman nastavio sa serijom svojih nano akvarija i dogurao do neslućenih razmjera. Osim iwagumi nano kugle od 2 i pol litre s izrazito jednostavnim uređenjem, Rastaman je eksperimentirao i s izradom izrazito malog akvarija – najmanjeg koji je objavljen na akvarij.net-u. Fotografije govore same za sebe.

Image

Image

Image

Krajten
   Krajtenovi su akvariji idejno usmjereni i vođeni zamislima koje je svjetski poznati aquascaper Takashi Amano predstavio cijelom svijetu (o Amanu ne treba posebno pisati). Krajten dosljedno izgrađuje svoj već profilirani stil uređivanja akvarija kroz filozofiju „nature aquarium“ i dosljedno je se drži propitkivajući mogućnosti izražavanja kroz setupove koje, morate priznati, ne može bilo tko postaviti, pogotovo s ograničenim novčanim sredstvima i akvarističkom opremom i ponudom bilja u Hrvatskoj. Svaki Krajtenov setup je malo remek-djelo i očito vođen nekom određenom idejom koju ovaj akvarist uspijeva i ostvariti (budimo iskreni – mnogi od nas imali su sjajne ideje oko uređenja, ali stvarno rijetki uspijevaju ideje realizirati u stvarnosti).

Image

   U veljači nam je Krajten predstavio kameno – biljni setup od 54 litre koji podsjeća na stijene obrasle niskim raslinjem i putem između njih. Izvrsna ideja, izvrsna kompozicija i izvedba – pitate se kako je to uspio – upornošću svakako, ali i onim nedokučivim – talentom.

Image

   Famozni 160 litraš u Krajtena je bio izrazito često modificiran i reaquascapeiran. Toliko je ideja u njemu predstavljeno da ovaj akvarij već počinje biti na neki način kultni. U svibnju je zasjao tipičnim amanovskim štihom s granjem i mahovinom u kontrastu s ostatkom bilja u centru akvarija i finom travnatom podlogom na krajevima akvarija. Ovo je jedna od najboljih centralnih kompozicija predstavljenih na akvarij.net-u.

Image

   Kasnije je 160 litraš dobio potpuno drukčiji izgled – nekako retro-look; takvim je, naime, setupovima Krajten počeo istraživati biljnu akvaristiku. Tipično krajtenovski – dva velika grma s granicom oko zlatnog reza, jato neonki – i to je to – za vrhunski setup ne treba ništa više.

 

Otvoreni akvariji

   Iako je ideja o otvorenom akvariju načeta još 2007. godine, u 2008. nitko se nije uhvatio ukoštac s ovakvom vrstom akvarija. Šteta. Mogućnosti su uređenja ovakvih akvarija dosta velike, pa samo podsjećamo za narednu godinu da postoji i ova vrst uređenja koju ne bi trebalo zanemariti. Akvarij iz 2007. razvio se u ovo:

Image

Pokušajte s otvorenim akvarijima - nije teško, a zna biti zabavno.


Ciklidni akvariji

   I pokoji ciklidni akvarij zasjao je ove godine među ostalima, ali, moramo priznati da su takvi rijetki. Ciklidaši više brinu za svoje ribe, hvale se njihovim izgledom, bojama, zanimljivim ponašanjem i mrijestovima. Neki su ipak odlučili otići i korak dalje – napraviti vizualno atraktivan akvarij u kojem će ciklidi doći još više do izražaja. Formula za uspješan ciklidni setup je dobra podloga, kamena dekoracija i umjetna stijena vrhunske izvedbe. Naravno, sve to skladno ukomponirano i uravnoteženo bojama i oblicima.

TiTech
   Mladi ciklidaš TiTech napravio je vjerojatno najljepši ciklidni akvarij koji se pojavio na stranicama foruma akvarij.net-a. Radi se o 360 litrenom malawi mbuna setupu s prekrasnim narančastim i plavkastim malawi ciklidima koji do izražaja dolaze zahvaljujući vrhunskom radu fkovaca77. Stijena je posebno zanimljiva zbog oblika koji neodoljivo podsjeća na prirodne oblike stijena i koja je bojom (kombinacijom sive i crne) i izvrsnom teksturom nenadmašna kulisa za tako veličanstvene ribe. Uočite snažne i grube linije stijene kako su naglašene osvjetljenjem – igra svjetla i sjene. Pomno izabrano kamenje i podloga u dva tona (siva i crna) izvrsno je uklopljena u cjelokupni setup. Neki bi rekli: „Pa to je jednostavno!“ – ali u tome i jest bit ljepote.

Image

fkovac77
   Autor je najboljih DIY pozadina za ciklidaše. Svoj je setup od 700 litara napravio toliko realno da imamo osjećaj da gledamo prizor iz prirode. Zanimljiv je i način kojim se poigrao dodavajući plavičasto osvjetljenje na pozadini.

Image

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.