Zebrasoma scopas

alt

Sinonimi: Brown Scopas Tang,  Twotone tang, Yellow Sailfin Tang
Rasprostranjenost: Indijski i Tihi ocean: istočna obala Afrike do Tuamoto otočja, južna obala Japana i Rapa otočje
Stanište: U blizini grebena do 60 metara dubine. 
Veličina: do 20 cm
Preporučene vrijednosti vode: 25-28 °C , sg 1.022-1.028,  pH 8.2-8.4
Sigurna za koraljne akvarije: da
Najmanja preporučena veličina akvarija: 250 L

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Acanthuridae
Rod: Zebrasoma

(Cuvier, 1829)


Prehrana

Ova riba je biljojed. U prirodi se hrani mikro i makro algama koje struže s ravnih površina grebena. Sve ribe iz roda Zebrasoma imaju posebne tjelesne šupljine u koje pohranjuju višak masnoća i troše ih tek kada nastupe razdoblja manje dostupne hrane. Stoga nije potrebno zabrinjavati se što novopridošla riba ne želi uzimati hranu. Pod uvjetom da je u prijašnjem akvariju dobro hranjena, lako će preživjeti nekoliko dana bez hrane. Iako je prvenstveno biljojed preporučljivo joj je ponekad dati i mesni obrok. U akvariju vrlo rado uzima sve vrste hrane: suhe u listićima i granulama, smrznute artemije, mysid račiće, spirulinu u svim oblicima, može joj se ponuditi i japanska Nori alga ili neka druga alga koju smo uzgojili u refugiumu npr. Chaetomorphia. Bolje ju je hraniti nekoliko puta na dan s manjim obrocima nego jedanput obilno, jer je i u prirodi naučila cijeli dan čupkati alge i hraniti se. Preporuča joj se nakapati C vitamin u hranu jer je nedostatak istoga glavni uzrok LLE oboljenja od kojeg ova riba ponekad oboli. Akvaristi joj često daju i prethodno skuhanu i smrznutu tikvicu, brokulu, špinat i zelenu salatu.

alt

Opis

Narastu do 20 cm u prirodi, ali u akvariju ostanu malo manji. Tijelo je spljošteno bočno, ovalnog oblika s izduženom njuškom i velikim visoko postavljeni očima na glavi. S obje strane korijena repa primjetan je mali „skalpel“ bijele boje koji je karakterističan za sve „kirurge“ i koji mu služi za obranu. Kad nije u opasnosti "skalpel" je prekopljen i uvučen u udubinu na korjenu repa. Mlađi su primjerci malo atraktivniji od odraslih primjeraka. Boje su intenzivnije, tijelo je manje a peraje veće. Stražnji dio tijela s repom je tamnosmeđe boje koja prema prednjem dijelu tijela i glavi prelazi u svijetlosmeđu do žutu boju. Te nijanse boja mogu biti intenzivnije ili zagasitije. Stariji i veći primjerci većinom su tamnosmeđi. Cijelo tijelo prekriveno je sitnim plavim točkama.

Razmnožavanje

Još nije zabilježen nijedan uspiješan mrijest i odgoj mlađi u kućnim akvarijima, dok je u javnim akvarijima bilo zabilježenih slučajeva. U prirodi se ovi „kirurzi“ mrijeste gotovo tokom cijele godine, ovisno o lokalitetu. Sam mrijest je usko povezan sa lunarnim ciklusom. Ribe iz roda Zebrosoma se mrijeste u parovima i u grupama, na otvorenom moru malo udaljenom od grebena.

Komentar

Zebrasoma scopas je zanimljiva riba i koristan dodatak svakom morskom akvariju u smislu kontroliranja ponajviše nitastih algi. Vrlo brzo se navikne na akvarij. Zahtjeva što veći akvarij s puno otvorenog prostora za plivanje, ali joj treba osigurati i dovoljno zaklona napravljenih od kamenja kako bi se osjećala što sigurnije, te imala mjesto gdje će provesti noć. Na prvi znak opasnosti nestat će među kamenjem. Budući da je teritorijalna u akvariju možemo držati samo jedan primjerak ove vrste. Ako želimo držati neke druge vrste kirurga, anđela, leptira i sličnih riba, preporučljivo ih je unijeti u akvarij u isto vrijeme. Iako je opisana kao otporna riba, osjetljiva je na lošu kvalitetu mora i podložna je bakteriološkim oboljenjima koja nastaju uslijed razgradnje organskog otpada, što pogoršava kvalitetu morske vode. Stoga akvarij u kojemu držimo ovu ribu mora biti snažno filtriran, prozračivan i moraju se provoditi česte i redovite promjene dijela mora u akvariju. Ako joj osiguramo pravilne parametre mora u akvariju i ako je ispravno hranimo može dugo živjeti u zatočeništvu.

alt

Napomena

Podložna je LLE oboljenju (erozija bočne linije) koja načešće dolazi zbog nepravilne ishrane i nedostatka C vitamina u prehrani.

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.