Zebrasoma xanthurum

Sinonimi: Žutorepi tang, Purpurni tang, Plavi tang, Yelowtail Tang
Porijeklo: Crveno more
Veličina:
do 22 cm
Preporučene vrijednosti vode: pH 8,1-8,4; slanost 1020-1025
Sigurna za koraljne akvarije: da
Najmanja preporučena veličina akvarija: 400 litara


Koljeno
: Chordata
Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes (grgeči)
Porodica: Acanthuridae
Rod: Zebrasoma
Prvi opisao: Blyth, 1852.


Zebrasoma xanthurum (xanturus) endemski je stanovnik Crvenog mora, te se prostire prema jugu do Arapskog mora (do Omana).
U divljini je veličine do 22 cm, dok u akvarijima najčešće naraste do polovice te dužine, boje je purpurno-plave, a prsne peraje i rep su žute boje.

Prehrana: mikro i makro alge

Sve vrste Tangova najlakše je ocijeniti kroz tri opće karakteristike:

  1. opći izgled (fitnes)
    Zdravi primjerci riba punog su tijela, a naročito treba obratiti pažnju na dio glave iznad očiju koji ne smije izgledati kao da je bio uštipnut (stisnut). Kad je se gleda sprijeda, riba treba imati konveksni (izbočeni), a ne konkavni (udubljeni) izgled.
  2. ponašanje
    Ponašanje mnogo govori o „kirurzima“. Zdrave ribe su znatiželjne i stalno provjeravaju svoje okruženje, a treba izbjegavati ribu koja se skriva i drži izdvojeno od ostatka akvarija.
  3. boju
    Boja je uvijek pokazatelj stanja i zdravlja ribe. Ako boja nije intenzivna (naročito žuta boja repa), treba obratiti pozornost na ostale pokazatelje zdravlja ribe.

Uz slab izgled boje, vrlo često ide i HLLE bolest (odnosi se na Z. xanthurum), pa ako vam nije velika želja zabavljati se liječenjem ribe, najbolje je izbjeći kupnju. HLLE se uspješno liječi uz pomoć poboljšanja kvalitete vode (pomaže filtracija u refugiumu s Miracle Mud-om), kvalitetnom hranom, po mogućnosti prirodnom.

Okruženje

Xanthurumi naseljavaju stjenovita i koraljima bogata područja s puno šupljina i svodova u koje se mogu skloniti za noćenje ili bježati pred neprijateljem pa je uputno i kamenje u akvariju složiti na takav način (koliko okolnosti dozvoljavaju). Xanthurum, kao i ostali Tangovi iz obitelji Zebrasoma čupkaju alge, ali ih se može zateći kako to isto rade i nekim LPS koraljima (Catalaphyllia i Trachyphyllia spp), pa ako ste ribu nabavili kao još mladu, dobro je obratiti pažnji i na takve mogućnosti.

Filtracija i cirkulacija

Dovoljna je jedna riječ: OŠTRA!!! U prirodi, plove Zebrasoma xanthuruma žive u vodi koja se razbija o stijenje te je bogata kisikom. Tangovi su poznati „žderonje“, pa stoga i ostavljaju velike količine fekalija, dok istovremeno ne podnose gomilanje detritusa u akvariju. Poželjno je češće djelomično mijenjati vodu.

Agresija između vrsta i unutar nje

Plavi (purpurni) tangovi najčešće su miroljubivi stanari akvarija (naročito kao mladi), ali kada prerastu mladenačku veličinu, u premalom prostoru postaju agresivni prema ribama istog oblika koje u prirodi dijele isti životni prostor s njima.
Naseljavanje „tijesnog“ akvarija trebalo bi početi s manjim ribljim vrstama, a „agresivce“ stavljati na kraju. Najbolje se suzdržati od prevelikog broja riba, jer je neizbježno da će doći do sukoba između barem dviju vrsta. Xanthurum, kao i sve ribe kirurzi, posjeduje zastrašujuće oružje – skalpel u korijenu repa koji može i hoće koristiti. Plavi tangovi (kao i drugi) u stanju su „izrezbariti“ pridošlicu samo zbog mogućnosti da će ih ugroziti.

Vrste hrane

Svi tangovi su do određene mjere vegetarijanci. Promatranjem plavih tangova u divljini i akvarijima te pregledom sadržaja želuca ustanovljeno je da je osnovna hrana mikroalge, zatim makroalge, a u masi ostataka su račići koji žive u algama i ikra, iako ih se može smatrati usputnim žrtvama.
U akvariju je potrebno osigurati redovan unos „zelene“ hrane u obliku biljnih ljuskica, tableta Spiruline, a pomognu i alge za ljudsku prehranu (Nori alga za sushi). Ako imate refugium s makroalgama (luduju za „špageti“ algom i halimeniom), bit će vam zahvalni.
Xanthurum, kao i sve ribe kirurzi, voli jesti (u prirodi pase bez prekida), pa ako mu uskratimo pristup hrani brzo mršavi i propada te uskoro u potpunosti odustaje od jela.

Bolesti

Plavi tangovi su nešto otporniji na parazitska oboljenja kojima podliježu ostali „kirurzi“, a dobro podnose liječenje. HLLE ( Head and Lateral Line Erosion) je česta boljka u razvoju, a izravna je posljedica slabe filtracije, niskog pH, pomanjkanja joda, vitamina C i D, jednolične i/ili neprikladne prehrane. Filtracija, promjene vode i dobra prehrana spriječit će nastajanje i razvoj bolesti.

Zaključak

Bez obzira na tendenciju da postanu čangrizavi prema ostalim stanovnicima akvarija i sklonosti ka oboljenju HLLE, Zebrasoma xanthurum je visoko na ljestvici prioritetnih riba pri naseljavanju akvarija, samo treba obratiti pažnju da uđe u akvarij kao jedna od zadnjih.

Komentar

Bez obzira na to što mi je žuti Tang bio draži, ipak sam zadržao plavog. Vjerojatno zbog  grižnje savjesti jer je žuti tang dočekao plavoga „na nož“, od čega je zadobio povredu glave koja se zadržala kao bolest HLLE ( vidi pod Bolesti ). Tek sam pri pripremi ovoga članka saznao da je sklona poboljevanju od HLLE, ali još uvijek nema pravog odgovora (nisam ga našao) koji je uzrok tomu, a navodi se kriva prehrana, loša voda, te između ostaloga i neuzemljenost akvarija.
Za sada sam počeo pojačanu biljnu prehranu (Spirulina, Nori alga, banana), a tražim i način da uzemljim i akvarij, premda mi muke zadaje elektroda (sonda) koja ne smije pri tom otpuštati u vodu metale, odnosno soli.


Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.