Zebrasoma flavencens

ImagePorodica: Acanthuridae
Hrvatski naziv: Žuti tang Engleski naziv : Yellow tang
Porijeklo : Indo-pacifik
Parametri vode : 25-28 C , sg 1.022-1.028; pH 8.2-8.4; dKH 8-12
Najmanja preporučena veličina akvarija: 200L
Sigurna za akvarije sa koraljima: Da
Veličina: do 20 cm.

(Bennett, 1828)


Zebrasoma flavescens (dalje u tekstu Z.f.) je svakako jedna od najpopularnijih i najčešćih vrsta riba u reef akvaristici. U prirodi je nalazimo u indo-pacifičkom području, od Havajskog otočja na sjeveru, preko Indonezije pa sve do Velikog koraljnog grebena na jugu. Riječ je o iznimnoj ribi fascinantne intenzivno žute boje, ovalnog tijela s izraženim i dobro razvijenim perajama. Jedan od razloga zašto je tako popularna je i taj što je to jedna od manjih riba iz skupine tangova, pa stoga ne zahtjeva preveliki akvarij, 200-250 L je već zadovoljavajuća litraža. Iako u prirodi naraste bitno veća, u akvarijskim uvjetima teško da može premašiti 15, maksimalno 20 cm. Z.f. je ''reef safe'' riba, te se hrani isključivo biljnom hranom. To mogu biti različite makro alge na živom kamenju, no i kupovni spirulina listići su i više nego dovoljni. Vjerojatno će prihvatiti i mesnu hranu predviđenu za druge ribe (npr. artemiju), no ipak se treba voditi računa o tome da se radi o biljojedu koji mora dobiti određenu količinu biljne hrane, kako ne bi došlo do pada otpornosti organizma te narušavanja općeg zdravstvenog stanja.

Što se agresivnosti i temperamenta tiče, riječ je o miroljubivoj ribi koja će agresivnost vjerojatno iskazati samo prema pripadnicima iste vrste, ili eventualno prema ribama koje karakterizira isti uzorak ponašanja (Zebrasoma sp., Acanthurus sp.). Naravno, u velikim akvarijima (400+ litara), taj problem vjerojatno neće biti izražen, te će različite kombinacije biti moguće.

Bijele «točke» pri dnu repa koje su vidljive na slici su tangovo glavno oružje. Radi se o dvije vrlo oštre bodlje (modificirane ljuske) koje u slučaju opasnosti izbacuje prema van, te može poprilično ozlijediti napadača ili suparnika za prostor. Navedene bodlje nisu karakteristika samo Z.flavescensa već cijele porodice Achanturidae , što je glavni razlog zbog kojeg je dobila naziv «kirurzi»(surgeonfishes) .

Z.f. je prilično plaha riba, mogli bi reći ''tankih živaca'', te na najmanju aktivnost ispred akvarija ili u njemu reagira munjevitim bijegom u zaklon. Ali kako je brzo otišla, još će se brže vratiti i znatiželjno promatrati zbivanja, pri čemu pokazuje zavidnu razinu inteligencije. Vezano uz parametre vode, nema posebnih zahtjeva: temp. 25-28°C, sg 1.022-1.028., ali naravno potrebno je održavati visoku kvalitetu vode dobrom filtracijom, protokom te redovitim djelomičnim promjenama.

Zebrasoma flavescens je riba koju bi preporučio svakome tko ima akvarij od 200 ili više litara. Svojom iznimnom koloracijom ali i temperamentom, sigurno vas neće ostaviti ravnodušne...

Image

Zadnje na forumu

 • Odg: Barcelona Aquarium
  07 Travanj 2020
  [IMG]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200407/2e7913b9a428a25a4313267d4...
 • Odg: Barcelona Aquarium
  07 Travanj 2020
  bio sam tamo prije nekih 10ak godina........
  Onaj duuuuugacki na ulazu sa neonkama i...
 • Barcelona Aquarium
  07 Travanj 2020
  Dakle, nisu moji akvariji nego je slikano u Barceloni..

 • Jednostavni kontroler
  07 Travanj 2020
  Ako nekog zanima kako da mu bude manje dosadno u ove karantenske dane..

  ...
 • Odg: Prvi Akvarij
  07 Travanj 2020
  Pa spremio sam se dobro, ali to bas i nije problem kada ne moras brojat svaku kunu. A eto gledam...
 • Odg: Prvi Akvarij
  07 Travanj 2020
   :heart:pozdrav,

  Ispada ti po opremi moj nano kozičnjak, vidi temu. Super si...
 • Odg: Učitavanje stranica - Anketa!
  07 Travanj 2020

  RESPECT
 • Odg: Prvi Akvarij
  07 Travanj 2020
  Ko šta Goran kaže, dobro si se pripremio! 
  Samo ak tebe nema po tri mjeseca doma, mogo...
 • Odg: Prvi Akvarij
  07 Travanj 2020
  Pa jesam se pripremio posebno sa ostalim dodatcima tipa rucni usisivac haha itd. Poslali su mi da...
 • Odg: Prvi Akvarij
  07 Travanj 2020
  Pozdrav,
  vidim da si se dobro pripremio, kad sve stigne posloži i pošalji nam koju sliku,...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.