Meiacanthus grammistes

ImagePorodica: Blenniidae
Engleski : Striped Blenny, Striped Fang Blenny
Stanište : Zapadni Pacifik, Indo-Kina do Mikronezije
Temperatura : 23-27 C
Kvaliteta vode : sg 1.020-1.025; pH 8.2-8.4; dKH 8-12
Najmanja preporučena veličina akvarija:  120L
Sigurna za akvarije sa koraljima: Da
Veličina: do 12 cm.

Valenciennes, 1836

Ponekad pomalo agresivan prema drugim ribama sličnog oblika tijela i izgleda, ali uglavnom miran. Za razliku od većine blenija ima zračni mjehur i najčešće pliva u srednjim dijelovima akvarija.

Poželjno ga je držati u akvarijima u kojima ima živog kamenja, zbog zaklona ali i zbog malih beskralješnjaka koje bleni lovi. Inače, literatura navodi da ova riba zna u periodu privikavanja na akvarij odbijati suhu hranu, te je ponekad potrebno više truda oko nje i stoga je ne preporučaju početnicima. Sa blenijem sa slike od početka nije bilo tih problema, jedino sam pazio da ga hranim sa manjim granulicama da ih može lakše progutati, jer ovi bleniji ne kidaju hranu dok jedu. S vremena na vrijeme nije loše u ishranu ubaciti i hranu biljnog porijekla, npr. spirulina listiće. Nakon što se aklimatizira otporan je i lak za držanje.

Uzgoj u akvarijskim uvjetima je moguć, te je bilo nekih izvještaja o tome (npr.TFH magazin), problem je naravno kao i kod ostalih morskih riba koje se uspijevaju razmnožiti u zatočeništvu, ishrana mladih.

Imaju par otrovnih zuba u donjoj čeljusti koji im služe za samoobranu. Ipak, nemojte se brinuti, jer bi vam se ugriz mogao dogoditi samo ako baš inzistirate na tome (ne gurati prste u njegovu rupu npr. ) . Pasivna narav i mala usta ove ribe bi Vam trebala biti dovoljna garancija da bez straha stavljate ruke u akvarij. Vjerojatno je sama činjenica da imaju ovu zaštitnu mjeru zaslužna za to da nisu plašljivi, da su stalno aktivni i samim time vrlo poželjni za morski akvarij. Na sreću, često su dostupni.

Slike: Stina

 Image

Zadnje na forumu

  • Odg: Što se sluša?
    09 Srpanj 2020