Lactoria cornuta

ImagePorodica: Ostraciidae
Ime: Lactoria cornuta
Stanište: Indo-pacifik
Veličina: 40 cm u akvariju, 50 cm u prirodi
Lactoria cornuta, u engleskoj literaturi nazivana cowfish, a domaći akvaristi je nazivaju kravica. Pogled na fotografiju dovoljan je da se zaključi zašto se kravica zove kravica.

Hrana:

nije izbirljiva, prirodno jede male račiće, crve i ostale male životinjice koje može uloviti te biljnu hranu tj. alge. U akvariju prihvaća svu hranu koja joj se ponudi i vrlo je hrabra. Budući da je zbog svog vanjskog krutog kostura prilično spora mora se posebna pozornost obratiti da i ona dobije svoj dio hrane pored bržih akvarijskih riba.

Ako se radi o suhoj hrani potrebno ju je dobro namočiti i dati kravici da je jede ispod površine vode. U suprotnom može doći do opstipacije crijeva i problema s plovnošću uzrokovane progutanim zrakom te konačno do smrti. Taj se problem teško može izliječiti pa treba izbjegavati hranjenje s površine.

Način života: obično živi sama pretražujući dno i kamenje. Ima sposobnost puhanja mlazova vode kojima razgrće šljunak i pijesak u potrazi za hranom.

U stresnim situacijama može kroz kožu izlučiti otrov ostraciotoxin koji u prirodi može odvratiti predatora, a u akvariju može prouzročiti pomor riba (pa i same kravice) i ostalih organizama. Otrov se sintetizira u njezinoj koži u slučaju opasnosti. Inače ga nema u zalihama.

Uvjeti u akvariju: Budući da je slab plivač u akvariju ne smije biti nezaštićenih otvora pumpi, preljeva ili nečeg sličnog što bi je moglo na sebe priljepiti i držati je tako da se ne može osloboditi. U tom bi slučaju moglo doći do lučenja ostraciotoxina.

Preporuča se držanje samo jedne L. cornute u akvariju jer je primijećeno da u slučaju držanja više primjeraka lakše može doći do lučenja ostraciotoxina.

Zbog svoje nježne kože osjetljiva je na bijele točkice tj. Ich. Nikako s njom zajedno ne bi trebalo držati Labroides dimidiatus (cleaner wrasse) jer bi njegovo uporno grickanje moglo dovesti do kožnih infekcija i problema. Bolje je držati je s kozicama čistaćima roda Lysmata koje će obaviti čišćenje samo kad to kravica hoće.

Ponašanje u akvariju: u pravilu sve koralje ostavlja na miru, iako ponekad zbog znatiželje zna pokojeg gricnuti. Vrlo je hrabra, prepoznaje vlasnika, radoznala je i dolazi do prednjeg stakla čim nekoga uoči, jede iz ruke pa čak s rogovima izviri izvan vode kad je se tako hrani. Razgrće pijesak puhanjem mlazova vode u potrazi za hranom.Image

Image

Image

Slike:
Mislav, Željko Ćirić- ĆiraZadnje na forumu

 • Odg: Juwel Trigon 190
  10 Srpanj 2020
  Evo jedne sličice da vidite kako se razvija akvarij. Za sad sam zadovoljan. Dva tipa podloge je...
 • Odg: Juwel Primo 70
  10 Srpanj 2020
  za bilje ces vidjeti kaj ide jer nije da uvijek hoce sve kaj odaberes. Osobno mislim da ono kaj si...
 • Juwel Primo 70
  10 Srpanj 2020
  Pozdrav svima na forumu.

  Novi sam na forumu iako ga čitam već duže vreme i smatram da...
 • Juwel Primo 70
  10 Srpanj 2020
  Pozdrav svima na forumu.

  Novi sam na forumu iako ga čitam već duže vreme i smatram da...
 • Odg: Što se sluša?
  09 Srpanj 2020