Lactoria cornuta

ImagePorodica: Ostraciidae
Ime: Lactoria cornuta
Stanište: Indo-pacifik
Veličina: 40 cm u akvariju, 50 cm u prirodi
Lactoria cornuta, u engleskoj literaturi nazivana cowfish, a domaći akvaristi je nazivaju kravica. Pogled na fotografiju dovoljan je da se zaključi zašto se kravica zove kravica.

Hrana:

nije izbirljiva, prirodno jede male račiće, crve i ostale male životinjice koje može uloviti te biljnu hranu tj. alge. U akvariju prihvaća svu hranu koja joj se ponudi i vrlo je hrabra. Budući da je zbog svog vanjskog krutog kostura prilično spora mora se posebna pozornost obratiti da i ona dobije svoj dio hrane pored bržih akvarijskih riba.

Ako se radi o suhoj hrani potrebno ju je dobro namočiti i dati kravici da je jede ispod površine vode. U suprotnom može doći do opstipacije crijeva i problema s plovnošću uzrokovane progutanim zrakom te konačno do smrti. Taj se problem teško može izliječiti pa treba izbjegavati hranjenje s površine.

Način života: obično živi sama pretražujući dno i kamenje. Ima sposobnost puhanja mlazova vode kojima razgrće šljunak i pijesak u potrazi za hranom.

U stresnim situacijama može kroz kožu izlučiti otrov ostraciotoxin koji u prirodi može odvratiti predatora, a u akvariju može prouzročiti pomor riba (pa i same kravice) i ostalih organizama. Otrov se sintetizira u njezinoj koži u slučaju opasnosti. Inače ga nema u zalihama.

Uvjeti u akvariju: Budući da je slab plivač u akvariju ne smije biti nezaštićenih otvora pumpi, preljeva ili nečeg sličnog što bi je moglo na sebe priljepiti i držati je tako da se ne može osloboditi. U tom bi slučaju moglo doći do lučenja ostraciotoxina.

Preporuča se držanje samo jedne L. cornute u akvariju jer je primijećeno da u slučaju držanja više primjeraka lakše može doći do lučenja ostraciotoxina.

Zbog svoje nježne kože osjetljiva je na bijele točkice tj. Ich. Nikako s njom zajedno ne bi trebalo držati Labroides dimidiatus (cleaner wrasse) jer bi njegovo uporno grickanje moglo dovesti do kožnih infekcija i problema. Bolje je držati je s kozicama čistaćima roda Lysmata koje će obaviti čišćenje samo kad to kravica hoće.

Ponašanje u akvariju: u pravilu sve koralje ostavlja na miru, iako ponekad zbog znatiželje zna pokojeg gricnuti. Vrlo je hrabra, prepoznaje vlasnika, radoznala je i dolazi do prednjeg stakla čim nekoga uoči, jede iz ruke pa čak s rogovima izviri izvan vode kad je se tako hrani. Razgrće pijesak puhanjem mlazova vode u potrazi za hranom.Image

Image

Image

Slike:
Mislav, Željko Ćirić- ĆiraZadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.