Halichoeres chloropterus

Sinonimi: Pastel Green Wrasse, Green Coris, Zelena usnača
Porijeklo: Pacifik, od Filipina do Velikog koraljnog grebena
Veličina: do 20 cm
Preporučene vrijednosti vode: SG 1.020 - 1.025, pH 8.1 - 8.4, temperatura 24-27° C
Sigurna za koraljne akvarije: uglavnom da, pripaziti na crve cjevaše, puževe i kozice
Najmanja preporučena velicina akvarija: 250 l

Bloch, 1791

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Labridae
Rod: Halichoeres

Prehrana

Ova je riba mesojed te joj je potrebno osigurati smrznute ili svježe račiće, komadiće lignji, škampe, krill…

Opis: Pastelno zelena riba, ženke imaju bjelkasti trbuh, dok mužjaci s vremenom dobiju šare s obje strane glave, nježno rozih i zelenih boja

Komentar

Riba koja svojom pastelno zelenom bojom (s vremenom i veličinom) odmah privuče pažnju u akvariju, ali koja postavlja određene zahtjeve prema svom vlasniku. Ono što joj morate obavezno osigurati je dovoljno velik akvarij. Ne radi se o sporoj, statičnoj ribi te njeno držanje u malom akvariju zaista nije prikladno rješenje. U akvariju mora biti dovoljno debeli sloj pijeska, kako bi se riba mogla zakopati kada se preplaši ili jednostavno - kada ode na spavanje. Ne znači da morate imati debeli sloj pijeska u cijelom akvariju, ali barem u jednom dijelu bilo bi poželjno imati 5-10 centimetara za odraslu ribu. Također, bilo bi prikladno imati poklopac na akvariju jer postoji opasnost od iskakanja, pogotovo kada su manje, a samim time i plašljivije. Sljedeća bitna činjenica je prehrana. Nemojte bili lijeni i ne osigurati ovoj ribi s vremena na vrijeme živu hranu (vidi pod Prehrana).

Stalno je aktivna te pliva u svim slojevima akvarija tražeći hranu i na kamenju i po pijesku. Pojest će široku  paletu akvarijskih, često poželjnih životinjica, od raznih crvića, kopepoda, moguće čak i račića i kozica, do neželjenih flatwormsa, pyramidellid puževa koji ugrožavaju Tridacna školjke, firewormsa… Ovdje se radi o odvagivanju prioriteta i želja – želite li imati koju kozicu uz velikog chloropterusa ili vam je važnije da nema flatwormsa…

Ponašanje i agresivnost se mijenjaju rastom. Kao manja riba uglavnom je pasivna, dok rastom raste i netrpeljivost prema drugim usnačama. Prema drugim ribama uglavnom nije agresivna, iako se ne da proganjati te na prijetnje odgovara laganim uvijanjem tijela i otvaranjem ustiju. Ukoliko poželite još koju usnaču u istom akvariju, neka chloropterus bude posljednji primjerak usnače kojeg ćete staviti u akvarij te neka bude čim mlađi.

U svakom slučaju, radi se o ribi koja zbog svojih karakteristika zaslužuje pažnju akvarista, iako je potreban određen oprez sa beskralješnjacima, koji su većini akvarista također jako poželjan i lijep dodatak u morskom akvariju.

Napomena

Izvori navode da se u prirodi nalazi na dubinama do 10 metara, u zaštićenim dijelovima grebena, gdje se hrani uglavnom mekušcima, rakovima i morskim ježevima. Ukoliko imate ježeve u akvariju - pripazite i na njih.

Scott W.Michael: A PocketExpert Guide to Marine Fishes:
500+ Essential-To-Know Aquarium Species
http://www.wetwebmedia.com
http://www.fishbase.org/

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.