Sarpa salpa

Image(Linnaeus, 1758.)
Hrvatski naziv: Salpa
Koljeno: Chordata
Razred: Osteichthyes
Podrazred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Podred: Percoidei
Porodica: Sparidae

Pripada obitelji ljuskavki (Sparidae) i jedini je predstavnik roda Sarpa. Iako rijetko, ova riba može dosegnuti veličinu od 51 cm, ali u većini je slučajeva veličine 15-20 cm. Tijelo joj je ovalno, visoko i bočno spljošteno. Glava je mala, gubica kratka i tupa, a usta mala sa sitnim zubima savršeno građenim za čupkanje algi s kamena. Oči su žute, a prostor između njih dosta je širok. Peraje su osrednje razvijene, a bočna crta je uočljiva na leđnom dijelu i proteže se duž čitavog tijela. Repna peraja je dvokraka sa zašiljenim vrhovima. S gornje leđne strane je sivomodrozelenkaste boje, bokovi su sivkastosrebrni s 10 do 12 uzdužnih zlatnožutih pruga, a s donje trbušne strane je bijelosrebrna. U gornjem uglu osnovice prsnih peraja postoji crna pjega.


Image

Salpa je rasprostranjena po cijelom Mediteranu, Crnom moru i duž cijele istočne obale Atlantskog oceana. Može je se naći na pjeskovitoj podlozi uz livade posidonije i zostere, ali najčešće naseljava kamenita dna prekrivena raznim vrstama algi koje su im glavna hrana. Mlađi se primjerci uglavnom hrane račićima, a odrasli isključivo algama. Prava poslastica su im alge koje su za vrijeme oseke ostale izvan mora i osušile se pa se nakon nadošle plime ponovo nađu u moru. Salpa se pretežno kreće u većim plovama i to do dubine od najviše 40 metara. Mrijesti se početkom jeseni. Sve izmriješćene jedinke su mužjaci, a tek se daljnjim razvojem neke mijenjaju u ženke.

Ova riba zahtijeva veći akvarij u kojemu po mogućnosti držimo više primjeraka i to manje veličine. Bez problema podnosi temperaturu od 26°C, pod uvjetom da je stabilna i bez većih promjena. Kako u prirodi, tako i u zatočeništvu alge su joj najdraža hrana. Na radost akvarista, akvarij sa salpama brzo ostane bez te prirodne hrane što ne predstavlja problem jer se lako naviknu na kupovnu hranu (listići i granule). Salpa u akvariju živi dugo, ali ga brzo i preraste, pa je se mora smjestiti u još veći akvarij ili pustiti nazad u more.


Image

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.