Salaria pavo

ImageKoljeno: Chordata
Razred: Osteichthyes
Podrazred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Podred: Blennioidei
Porodica: Blenniidae

(Risso, 1810.)

Pripada obitelji slingurki (Blenniidae). Naraste do 13 cm. Tijelo joj je izduženo i bočno spljošteno. Peraje su dobro razvijene, pogotovo leđna koja se proteže od glave do korijena repa. Tijelo je golo, bez ljusaka i vrlo sluzavo što slinguri omogućava da za vrijeme oseke ostane iznad vode kraći vremenski period. To je uglavnom odlika mužjaka, pošto ženke uvijek ostaju ispod površine. Glava je spljoštena i profil djeluje gotovo okomito. Ima male oči koje su položene visoko na glavi, male skoro nevidljive nosnice i mala mesnata usta u kojima se nalazi na gornjoj čeljusti 22-30 igličastih zubiju, a na donjoj 16-22. Zelenkastožute je boje s osam tamnih širokih uspravnih pruga. Trbuh je žute boje. Po cijelom tijelu ima sitne plavkaste točke. Iza oka se nalazi smeđa jajolika pjega uokvirena svijetloplavom crtom. Spolni dimorfizam je jasno izražen. Mužjaci su veći, na glavi imaju krijestu koja je za vrijeme mrijesta intezivno žute boje i koja punu veličinu postiže tek s 3-4 godine starosti. Ženke su smeđe.

Ova je vrsta slingure rasprostranjena po cijelom Mediteranu, Crnom moru i istočnom Atlantiku (od francuske obale do Maroka). Obično obitava na dubinama do 2 metra, na kamenitom dnu obraslom algama. Može se naći i u boćatoj vodi. Hrani se pridnenim beskralježnjacima, školjkašima i algama.

Mrijesti se od svibnja do srpnja. Mužjak zaposjeda rupu ili pukotinu na grebenu i 20-ak cm oko ulaza. Taj prostor mu je potreban za izvođenje kompleksnog svadbenog plesa kojim privlači ženke. Ženka, koja je u to vrijeme isto pojačano obojena, prilazi rupi; mužjak koji ju prihvati pokazuje to promjenom boje i napuhavanjem grla koje kao i ostatak tijela postaje intezivno žuto. Izlazi iz gnijezda i počinje ples koji se sastoji od cik-cak pokreta i savijanja tijela bočno u pravcu ženke. Jedan mužjak prima ikru od više ženki. Nakon oplođivanja ona odlazi, a on ostaje čuvati ikru, čistiti i prozračivati sve do izlijeganja. Inače, mrijest je već dobro poznat i detaljno opisan jer je vrlo čest u zatočeništvu. Problem nastaje kod ishrane mlađi zbog njihove veličine.

Slingurica kukmašica je vrlo pogodna za držanje u akvariju na koji se privikne već za nekoliko dana. U akvariju treba biti dosta kamena s puno rupa i zaklona. Da ne bi došlo do iskakanja, čemu je ova riba sklona, akvarij bi trebao zatvoren poklopcem. Prihvaća sve vrste ponuđene hrane (repove kozica, meso školjki, granule, listiće spiruline...). Preporučam držati par ili mužjaka i nekoliko ženki, jer mužjak je blago teritorijalan i zna biti agresivan prema drugim mužjacima, a i prema drugim vrstama iz obitelji slingurki (Blenniidae). Iako je poprilično otporna riba i može izdržati ekstremnije promjene uvjeta u akvariju, preporučljivo je održavati sljedeće vrijednosti: temperatura 10 - 25° C, ph 8.3, S.G 1020 - 1025, kh 8-12. Vrlo je znatiželjna i u akvariju uvijek nađe mjesto s kojega može gledati što se događa oko nje. Brzo se nauči prepoznati vlasnika i na hranjenje iz ruke. Za svaki jadranski akvarij ova bi riba trebala biti prvi izbor zbog svoje pitomosti i zanimljivog ponašanja jer ubrzo postaje pravi kućni ljubimac.
 
Image
 
Image
 
Image

 

     

Zadnje na forumu

 • Odg: akvarijum od 180l
  21 Kolovoz 2019
  jel akvarij sa ili bez poklopca?
 • Odg: akvarijum od 180l
  21 Kolovoz 2019
  Puno hvala na savjetima.
  Ne bih htjela ciklide, ne svidjaju mi se, nekako su mi...
 • Odg: akvarijum od 180l
  21 Kolovoz 2019
  --pa vjerojatno manje, ali racunaj 300kg barem
  - filter..... cim veci to bolje. Gledaj nesto...
 • akvarijum od 180l
  21 Kolovoz 2019
  Pozdrav. Trebala bi mi mala pomoc oko postavljanja akvarijuma od 180l. zanima me, kolika bi...
 • Odg: Crvenko
  21 Kolovoz 2019
   
 • Odg: Mutna voda
  20 Kolovoz 2019
  Morati cu svakako..

  Hvala..
 • Odg: Mutna voda
  20 Kolovoz 2019
  ...
 • Odg: Mutna voda
  20 Kolovoz 2019
  Imam sitni bijeli pijesak kao podlogu. Pocistio sam povrsinu kao i uvijek kod ciscenja. Medutim,...
 • Odg: Mutna voda
  20 Kolovoz 2019
  Pozdrav,

  Vjerojatno si ubio bakterije u podlozi i/ili filteru.
  Daj opisi to...
 • Mutna voda
  19 Kolovoz 2019
  Pozdrav. Trebam savjet ili uputu. Nakon povratka sa duzeg GO od 3 tjedna, krenem cistit akvarij i...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 17 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.
Pristajem Ne pristajem