Scorpaena scrofa

ImagePoznata kao: Škrpina
Red: Scleroparei (Scorpaeniformes)
Porodica: Scorpaenidae
Osim Škrpine, u Jadranskom moru iz ove porodice živi i Škrpinica ili Bodeć crveni (Scorpaena notata), Škarpun ili Bodeć (Scorpaena porcus), Škrpina ružičasta (Scorpaena elongata), Bodeč mali (Scorpaena loppei) i Bodečnjak (Scorpaena maderensis)
LINNAEUS, 1758

Škrpina ili Škarpina, kako se još popularno naziva, pripada obitelji bodeljki (Scorpaenidae). Ova riba, koja može narasti do gotovo 70 cm (obično 20-30 cm), živi na grebenastom dnu, uglavnom na brakovima vanjskih* otoka, a može se pronaći i na pjeskovitom i muljevitom dnu, te u livadama morske cvjetnice Posidonia oceanica.

Možemo je pronaći na gotovo svim dubinama ali je najčešća na dubini od oko 30-40 metara. Hrani se račićima, ribom i mekušcima

Tijelo joj je vrlo krupno gdje u prvi plan dolazi velika glava s velikim ustima. Glavna karakteristika ove ribe su bodlje a najrazvijenije su na području glave i škržnog zaklopca. Isto tako, bodlje su jako izražene i na leđnoj peraji.

Škrpina je uglavnom crvenkaste boje sa svjetlijim predjelima no također ima veliku sposobnost prilagođavanja boji tla na kojem se trenutno nalazi pa je oni neiskusniji ne mogu niti primijetiti. Sposobnost prilagođavanja tlu vrlo dobro koristi u lovu manjih ribica s kojima se najvećim dijelom i hrani. Mrijesti se potkraj proljeća i u prvoj polovini ljeta a još uvijek nam nije poznato koliki je zapravo životni lijek ove ribe. Ikra je pelagična.
Isto tako, odlično se prilagođava uvjetima u akvariju. Naravno, pri tom moramo voditi računa da u akvariju imamo dosta stijena i mjesta za skrivanje. Napominjem kako treba biti izuzetno oprezan s ovom ribom jer se na leđnoj peraji i škržnim zaklopcima nalaze otrovne bodlje. Uglavnom je ubod samo bolan ali zabilježeni su slučajevi kad su oni osjetljiviji gotovo ostajali i bez svijesti. Ukoliko Vas Škrpina ubode, najdjelotvorniji lijek je izlaganje ubodnog mjesta visokoj temperaturi i to na razdoblje od pola sata (najčešće je to vruća voda).

* otoci koji jednim dijelom gledaju prema otvorenom moru

Slike: Garo

Image    

Zadnje na forumu

  • Odg: Počeci u akvaristici - savjeti i smjernice... Pomoć... :)
    16 Rujan 2021
    @dante

    Pa da sam posebno dobro prošao sa akvarijumom i nisam... Ostao sam bez 4 ota i...
  • Odg: Što se sluša?
    15 Rujan 2021