Paralipophrys trigloides

ImageHrv.naziv: Slingurica buljooka
Koljeno: Chordata
Razred: Osteichthyes
Podrazred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Podred: Blennioidei
Porodica: Blenniidae
(Valenciennes, 1836)

Pripada obitelji slingurki (blenniidae). Duljine je oko 10 cm. Tijelo je izduženo i bočno spljošteno. Ima veliku i izraženo razvijenu glavu na kojoj se ističu velike okrugle oči s upadljivo izbočenim nadočnim svodovima. Usta su relativno velika sa očnjacima u obje čeljusti. Tijelo je golo, bez ljusaka i prilično sluzavo. Cijelom dužinom leđa proteže se peraja koja je uleknućem na sredini podijeljena na dva dijela. Sve ostale peraje su isto dobro razvijene. Ova vrsta slingure nema očna ticala (kožne perjanice). Zavisno o boji podloge na kojoj se nalazi, boja tijela joj može biti maslinastozelenosiva, tamnosmeđa ili tamnopepeljasta. Na bokovima se nalazi 5-6 okomitih tamnih mrlja ili pojasa. Mužjaci su u sezoni mriješćenja smeđi.

Slingurica buljooka je rasprostranjena po cijelom mediteranu, atlantskoj obali Francuske i zapadne Afrike i u Crnom moru. Obitava blizu površine mora, obično na strmim skoro okomitim obalama izloženim jačem djelovanju valova. Unatoč velikoj rasprostranjenosti, ova riba je poprilično rijetka i ne viđa se često. Zbog svoje boje lako se stapa s okolinom i treba pozorno gledati da bi ju se ugledalo. Tada je nije problem uhvatiti jer ostaje nepomična potpuno vjerujući u svoju sposobnost kamuflaže. Danju uglavnom nije aktivna osim u vrijeme mrijesta. Zanimljivo kod ove vrste slingure je što može dugo ostati izvan vode udišući zrak, čak do 10 sati i što se noću može vidjeti kako se kreće površinom grebena ili obale daleko od svog skrovišta i uglavnom blizu površine mora. Dok druge ribe iz obitelji Blenniidae nisu aktivne noću. Hrani se školjkama, pridnenim beskralješnjacima i u manjoj mjeri algama. Razmnožava se od veljače do svibnja.

Pogodna je za držanje u akvariju. Prvih par dana može provesti skrivena ali se pomalo oslobađa i nalazi sebi mjesto na grebenu s kojega može gledati na ostatak akvarija. Vrlo lako podnosi visoke temperature. Hranimo je repovima kozica i komadićima dagnji. Iako ne pretjerano aktivna, slingura buljooka je zanimljiva za držanje u akvariju zbog atraktivnog izgleda.

Image
 
Image
 
Image
 Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.