Parablennius sanguinolentus

ImageHrv.naziv : SLINGURA BALAVICA
Koljeno: Chordata
Razred: Osteichthyes
Podrazred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Podred: Blennioidei
Porodica: Blenniidae
(Pallas, 1811)
Pripada obitelji slingurki (Blenniidae). Naraste u duljinu do 19 cm. Tijelo joj je izduženo i bočno spljošteno. Glava je velika i razvijena. Usta su mala, ali sa snažnim čeljustima puna oštrih zubiju. Iznad očiju se nalazi po jedna mala kožna perjanica. Tijelo joj je golo, bez ljusaka i prilično sluzavo. Peraje su dobro razvijene, pogotovo prsne s kojima je ova riba sposobna "šetati" po dnu. Boje može biti maslinasto zelene, tamnosmeđe do svijetložute sa tamnim mrljama. Prsne peraje na svojim završecima imaju crvene mrljice, a na početku leđne se nalazi jedna veća tamna mrlja. U sezoni mriješćenja mužjaci su skroz crne boje.

Slingura balavica je rasprostranjena po cijelom Mediteranu, Crnom moru i istočnom Atlantiku (od francuske obale do Maroka). Obično obitava na dubinama od 0,5-3 metra i to na kamenitom dnu punom stijena obraslim algama i obasjanim sunčevom svijetlošću. Hrani se uglavnom algama. Razmnožava se od svibnja do srpnja, a parovi ostaju zajedno i poslije sezone mriješćenja. Ova riba ima zanimljiv način plivanja, na većim udaljenostima od jednog mjesta do drugog izgleda kao da leti. Zimi se povlači u malo dublje more i tamo skrivena miruje.

Zahtijeva veći akvarij sa puno mjesta za skrivanje. Po dolasku u akvarij zna biti malo plašljiva, a kako joj tijelo nije zaštićeno ljuskama, to često rezultira ožiljcima dobivenim zalijetanjem u oštro kamenje ili u pipke vlasulja. Temperatura ljeti ne bi trebala prelaziti 25 stupnjeva. Odlična je za držanje nitastih algi pod kontrolom. Problem nastaje kad nestane te prirodne hrane u akvariju tada u svrhu preživljavanja napada druge organizme u akvariju, čak i one koji nisu baš jestivi npr. moruzgve, vlasulje itd. Iako će ponekad uzeti i komadić kozice ili dagnje (većinom u slučaju gladi ili nedostatku prave hrane) glavnina njene prehrane mora biti biljnog porijekla i to u dovoljnim količinama. Uz malo upornosti i strpljenja može se naviknuti na umjetnu hranu (spirulina listići i tablete). Za vrijeme hranjenja je brza i pokušava uhvatit što više komada hrane, a onda se povlači u skrovište i tamo je pojede. O tome treba voditi računa ako u akvariju imamo još riba koje lako zbog nje ostanu bez hrane. Jednom kad se navikne, slingura balavica u akvariju može doživiti i 10 godina.

Image
 
Image
 
Image
     

Zadnje na forumu

 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  04 Travanj 2024
  samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
  Znači ti razni...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  Postoji puno teorija. Ja osobno u toku cikliranja ne mijenjam vodu jer realno nema potrebe.....
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  A kolko puta treba mijenjati tijekom cikliranja? I koliko vode se mijenja?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.