Chaetomorpha sp.

alt

Koljeno: Chlorophyta
Razred: Ulvophyceae
Red: Cladophorales
Porodica: Cladophoraceae

Kützing, 1845.

 

 

Chaetomorpha sp., poznata još i kao špageti alga, pripada u zelene alge. Nitastog je oblika. Svaka nit može pojedinačno biti 5-30 cm duljine. Krute i uvijene niti rastu s oba kraja i nakon nekog vremena tvore labavo upletenu masu. Svijetlozelene do tamnozelene je boje. Krajevi su ponekad bijeli što je znak da su upravo ispuštene gamete. Razmnožava se spolno i nespolno (cijepanjem, fragmetiranjem ili putem zoospora).
Ova alga je kozmopolit: nalazimo je u morskim, bočatim a ponekad, ali rijetko i u slatkim vodama. Najčešće naseljava plićake sa pjeskovitim ili stjenovitim dnima, u kojima stvaraju guste tepihe koje sačinjavaju stotine i tisuće jedinki ove alge. Obično bude plutajuća ali može biti i lagano pričvršćena za čvrstu podlogu npr. kamen, školjke ili druge vrste algi.

 

alt

 

Chaetomorpha je popularna alga u morskoj akvaristici. Vrlo je otporna alga koja se najčešće drži u refugiumu, vrlo rijetko u glavnom akvariju. Pomaže kod održavanja stabilne vrijednosti pH, pomaže u borbi protiv mikroalgi jer za svoj rast koristi nitrate i fosfate iz akvarijske vode, troši CO2 i proizvodi kisik, a i guste mase zapetljanih niti pružaju utočište raznim sitnim beskralježnjacima (amphipodima, malim zvjezdama, crvima). Akvaristi su brzo prepoznali njene prednosti nad drugim vrstama makroalgi. Algojedni organizmi je ne nalaze ukusnom pa je ni ne diraju. Nema čvrstog prirastanja za kamen i za razliku od caulerpe ne otpuštaju nazad u akvarij štetne tvari prilikom spolnog razmnožavanja. Brzorastuća je alga i odgovara joj temperatura 25°C -28 °C. Potrebno ju je redovito obrezivati i odbacivati višak jer na taj način i izbacujemo tvari koje je alga apsorbirala. Kako bi joj se povećala apsorpcija nitrata, fosfata i CO2 potrebna joj je jača svjetlost, i po mogućnosti plutanje i lagano kretanje u vodenom stupu pod djelovanjem protoka pumpe.


Postoji 101 vrsta i podvrsta ove alge, od kojih je trenutno 57 vrsta taksonomski prihvaćeno.

 

alt

 

 

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.