Codium fragile

altKoljeno: Chlorophyta
Razred: Bryopsidophyceae
Red: Bryopsidales
Porodica: Codiaceae

(Suringar) Hariot, 1889.

 

 

 

alt

 

Codium fragile spada u zelene alge. Talus joj je visok, ponekad može narasti do 50 cm u visinu, ali najčešće ostaje do 30 cm. Sastoji se od cilindričnih grana promjera 0,5-1 cm. Žbunastog je oblika, tkivo joj se sastoji od isprepletenih vlaknastih stanica, a za podlogu je pričvršćena zadebljanjem u obliku diska. Vrhovi ove alge su tupi i zaobljeni. Cijela je prekrivena dlačicama sitnih algi, zbog kojih je,dok se nalazi ispod površine mora, mekana i baršunasta na dodir. Na suhom ili zimi, kada te sitne alge nestanu, koža joj bude grube teksture. Codium fragile je tamno zelene do crno zelene boje. Ova alga se razmnožava samo spolno, tako da se na zasebnim jedinkama razvijaju muške i ženske gamete.
Rasprostranjena je po cijelom Mediteranu. Najčešće je nalazimo na sjenovitim mjestima,na stjenovitom i pjeskovitom terenu u plićem moru, ali ih se može naći i do 50 metara dubine. Često je možemo vidjeti otkinutu i valovima izbačenu na plažu.
Ovo je vrlo otporna alga čiji uzgoj ne predstavlja veliki problem. Jedini mogući ograničavajući faktor je temperatura. Iako postoje brojni varijeteti ove alge, koji rastu i na većim temperaturama, ovog koji raste u Jadranskom moru je najbolje držati do 22-23 °C. Preporučljivo je algu staviti na sjenovito mjesto u akvariju u blizini jačeg protoka mora. Codium fragile raste sporo, gotovo neprimjetno, svega nekoliko milimetara godišnje. Kod unosa u akvarij potrebno je voditi računa o nekoliko stvari. Obvezno treba isprati s nje sitne alge koje bi ugibanjem u akvariju oslobađale velike količine otpadnih tvari. Manje količine tih sitnih algi nisu problem jer će ih u akvariju, vjerojatno, očistiti algojedni organizmi, puževi i ribe. Treba pripaziti da, zajedno sa algom, ne unesemo puževe Elysia hedgpethi i Placida dendritica. Oba puža se hrane staničnim sokom ove alge, a u prvog, hranom uneseni kloroplast, nakon nekoliko dana provodi proces fotosinteze i pri tom proizvodi sluz kojom se puž koristi da lakše klizi po podlozi. Ako joj uvjeti ne odgovaraju brzo se počinje raspadati. Zbog svoje otpornosti i lijepog izgleda ova alga bi trebala biti stalni stanovnik svakog jadranskog akvarija. Gusta, žbunasta struktura je, obično, dom mnogim sitnim i većim organizmima. Uz, pravilnu njegu i uvjete, može dugo opstati u akvariju, godinama.

 

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.