Caulerpa taxifolia

Koljeno: Chlorophyta
Razred: Bryopsidophyceae
Red: Bryopsidales
Porodica: Caulerpaceae

(M. Vahl) C. Agardh, 1817.


Caulerpa taxifolia pripada zelenim algama. Talus alge sastoji se od puzajuće stabljike ili kauloida debljine 2 -3 mm koja se za podlogu pričvršćuje korjenčićima, rizoidima. Iz stabljike na suprotnoj strani korjenčića rastu perasti listovi, tzv. filoidi. Ti filoidi, prosječne dužine 5-15 cm vjerno nalikuju listovima crnogoričnog stabla tise (taxus), pa je otuda i sam pridjev taxifolia (taxus-tisa i folium-list). Svijetlozelene je boje.

Caulerpa taxifolia potječe iz Indijskog oceana, ali danas je kozmopolit jer raste u većini svjetskih oceana i mora. U Europu stiže 1970. i to u zoološki vrt u Stuttgartu. Selekcijom, i korištenjem raznih kemijskih sredstava i dodataka za morske akvarije i raznim ostalim utjecajima u zatočeništvu, stvoren je novi varijetet ove alge. Novodobivena alga je puno otpornija i puno opasnija od svog originalnog rođaka. Ta nova alga ubrzo je postala vrlo popularna za dekoriranje morskih akvarija i brzo se raširila po akvarijima širom svijeta. Nažalost, osim što su stvorili tu opasnu algu, greškom akvarista dospjela je i u Sredozemno more. Pretpostavlja se da je 1984. nepažnjom osoblja Oceanografskog instituta u Monaku iz njihovih tankova dospjela u slobodan okoliš i do danas se proširila po cijelome Mediteranu ugrožavajući lokalne ekosustave.
Taj uzgojeni varijetet Caulerpe taxifolie pokazao je dosta drugačije morfološke i fiziološke osobine nego što ih ima izvorni, tropski oblik ove alge. Novonastala mutacija je vrlo dobro prilagođena hladnijem moru. Filoidi joj mogu narasti do 80 cm dužine dok tropski oblik naraste najviše 15 cm. Preživljava temperature od 7 °C, a raste već na 15°C. Za razliku od nje, tropska C. taxifolia ne raste ispod 25 °C. Mediteranski oblik ove alge sadrži puno veću koncentraciju kaulerpicina, otrova kojim se ova alga brani od raznih algojeda. Usput rečeno, u Mediteranu, Caulerpa taxifolia nema prirodnih neprijatelja, a u tropima postoji puž koji se hrani uglavnom ovom algom. To je Elysia subornata.
Raste na svim vrstama dna. Možemo je naći na pjeskovitim, stjenovitim i muljevitim podlogama. Tropski oblik raste na dubinama do najviše 32 metra, a u Sredozemlju se može pronaći čak do 100 metara ispod površine mora. Ipak najviše je nalazimo na 3 - 40 metara. Na ljetnim temperaturama raste od 1 – 2 cm na dan.
Caulerpa taxifolia se može razmnožavati vegetativno (svaki i najmanji komadić otrgnut od matične alge će stvoriti potpuno novu i genetski jednaku jedinku ove alge) i spolno (alga ispušta muške i ženske gamete koje se spajaju u vodenom stupcu i stvaraju zigotu iz koje kroz nekoliko faza nastaje nova odrasla alga. Iz nepoznatog razloga, mediteranski oblik ove alge se ne razmnožava spolno jer ne stvara gamete obaju spolova nego samo muške).
Zbog svog atraktivnog izgleda i lijepe boje rado se drži i koristi u akvaristici. U jadranskom akvariju je možemo držati i u glavnom tanku jer zbog niske temperature ne postoji opasnost od zarastanja cijelog grebena. U tropskom akvariju je najčešće držimo u refugiumu ili algalnom filteru gdje nam služi za odstranjivanje viška hranjivih tvari koje apsorbira svojim brzim rastom. Za bolji rast potrebno joj je osigurati temperaturu od 25 °C, i srednje do jako svijetlo niže temperature svijetla (do 6500 K). Tijekom držanja ove alge u tropskom akvariju moramo biti vrlo oprezni jer nam može uzrokovati i velike štete, pogotovo u akvariju naseljenim većinom SPS koraljima jer se događa da se alga počne spolno razmnožavati. Iako joj je to normalno ponašanje u prirodnom okolišu, u akvariju je pretpostavljeni uzrok neki stresni događaj (nagle promjene temperature, velike oscilacije saliniteta i ostalih parametara, ili promjena fotoperioda i slično). Samu pojavu možemo na vrijeme uočiti ako se zagledamo u list alge: možemo primjetiti uski trag tekućine koja izlazi iz filoida; gamete koje alga ispušta. Nažalost rijetko tko tako detaljno i svakodnevno pregledava algu u svom akvariju, tako da to najčešće uočimo prekasno, kad je pojavu lako prepoznati: more se u cijelom akvariju zabijeli, alga izgubi boju i raspada se, te sve štetne tvari koje je apsorbirala ispušta u akvarij, što predstavlja veliku opasnost za organizme koje držimo. Kad se to dogodi moramo brzo reagirati: sve pobijeljele alge moramo odstraniti iz akvarija i refugiuma. Radimo velike i česte promjene mora i uključujemo mehaničke i kemijske filtere s aktivnim ugljenom da bi se što prije pokupile i najsitnije čestice štetnih tvari iz vode.
Ovaj problem možemo izbjeći ako redovito prorjeđujemo algu u akvariju, ostavljajući samo mlade izdanke. Još nam može pomoći i da držimo refugium stalno osvjetljen: znači 24 sata svih 7 dana u tjednu.

caulerpa taxifolia 1

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.