Caulerpa racemosa

altKoljeno: Chlorophyta
Razred: Bryopsidophyceae
Red: Bryopsidales
Porodica: Caulerpaceae

(Forsskäl) C. Agardh, 1873.

 

 

alt

 

Caulerpa racemosa spada u zelene alge. Talus alge sastoji se od puzajuće stabljike ili kauloida koja se, sitnim korjenčićima, rizoidima, pričvršćuje za podlogu. Iz stabljike, na suprotnoj strani od korjenčića, rastu karakteristični filoidi, u obliku nedozrelih bobica grožđa dužine 15-20 cm, koji, ovu algu, čine lako prepoznatljivom. Svijetlozelene do tamnozelene je boje. Brzorastuća je alga.

Potječe iz Crvenog mora, ali sad je već postala kozmopolitska vrsta koja raste u većini svjetskih mora. Pretpostavlja se da su je u Sredozemno more, kroz Sueski kanal, unijeli brodovi pričvršćenu na sidra, s obzirom da mogu dugo opstati na suhome ili putem brodskih balastnih tankova.
Možemo je naći na različitim vrstima dna. Raste na pjeskovitim, stjenovitim i muljevitim podlogama. Sitni šljunak iz plićaka i gibanje valova joj ne odgovaraju jer se ne uspijeva uhvatiti rizoidima, nego joj najviše odgovara mirna voda i pješčano dno na kojemu formira gusti tepih. Nalazimo je na svega nekoliko metara pa sve do 100 metara dubine. Ova alga se, u Sredozemnom moru, razmnožava nespolno tj. vegetativnim putem, znači otkidanjem komadića matične alge iz kojeg izraste nova odrasla alga. Drugi način razmnožavanja je spolnim putem. Međutim, nije sigurno da se ovaj oblik razmnožavanja događa na ovim prostorima i to zbog razmjerno niže temperature od temperatura mora u tropskim područjima, gdje se alga spolno razmnožava. Tijekom razmnožavanja Caulerpa racemosa raste deblje i gušće, a može doseći visinu od 40 cm. Postoji nekoliko varijeteta ove vrste Caulerpa-e.

U akvaristici se često koristi u refugiumu ili algalnim filterima, za smanjivanje viška nitrata, fosfata i ostalih hranjivih tvari. Rijetko se sadi u glavni tank zbog opasnosti od brzog obrastanja cijelog grebena. Tolerira promjene u salinitetu i dosta niže temperature nego C. Taxifolia pa je zbog toga pogodna za naseljavanje jadranskog akvarija. Kao i kod ostalih vrsta Caulerpe i kod ove može doći do pokušaja spolnog razmnožavanja u akvariju, pri čemu možemo imati velike probleme i opasnost od gubitka organizama koje držimo uslijed ispuštanja otrova i drugih štetnih tvari u akvarij. Rješenje, za tu pojavu, je redovito odstranjivanje starijih dijelova alge. Pod odstranjivanjem, misli se kompletno odvajanje cijele alge do rizoida, a nikako rezanje. Uz to, preporučuje se stalno, svakodnevno osvjetljenje refugiuma od 24 sata.

 

alt

 

 

 

 

 

 

 

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.