Ricordea sp.

Rasprostranjenost: R. Florida - Atlantik i Karibi, R. Yuma - Pacific
Preporučene vrijednosti vode: PH 8.1-8.4, dKH 8-12, sg 1.023-1.025, temp. 23-26°C
Strujanje vode: slabo do srednje jako, ne voli izloženost direktnom strujanju.

Kraljevstvo: Animalia
Koljeno: Cnidaria
Razred: Anthozoa
Red: Coralimorpharia
Porodica: Ricordeidae
Rod: Ricordea
Vrste: Ricordea florida, Ricordea Yuma

Opis

Ovaj koralj pripada redu Coralimorpha te je zapravo vrsta tvrdog koralja koji nema kostur. Ima oblik diska po kojemu su pipci, bradavice (verrucae), koje su jarko obojane, obično u kontrastu s bojom tijela. Duži pipci su mogući na vanjskom rubu diska i oni sadrže nematociste, ali nisu sposobni za agresivniji nastup prema drugim koraljima. Neki primjerci su mnogousti (polystomatous). Oblik usnog otvora je većinom ovalan. Stabljika je rijetko vidljiva, osim ako ju se postavi pod slabo osvjetljenje. U tom će slučaju izdužiti stabljiku, a klobuk će se povećati i do 2 puta kako bi "upila" što više svijetla.

Može se reći da se Ricordea pojavljuje u širokom dijapazonu boja i njihovih kombinacija. Primjerci iz dubljih i sjenovitih dijelova su jače obojani i nalaze se u manjim grupama ili kao solitaran koralj, dok su primjerci u plitkim vodama manje intenzivnih boja te se pojavljuju u velikim kolonijama.

Jakost svijetla

Podnosi vrlo široki spektar osvjetljenja, kao i intenzitet od slabog do jakog svijetla. Najbolja pozicija je na dnu akvarija, na srednje jakom svijetlu. Nije prikladno staviti ju na vrh grebena, naročito ako se koristi metal-halid rasvjeta. Actinic rasvjeta će bitno pojačati predivne boje ovog koralja.

Prehrana

Većinu potrebne energije dobiva od simbiotskih algi. Također, ima usta i probavni sustav te će prihvatiti svu mesnu hranu manje veličine (do veličine usnog otvora). U akvariju su to većinom ostaci hrane za ribe i manji copepodi. Ricordea će rado progutati i komade hrane višestruko veće od svog oralnog otvora, ali će ih najvjerojatnije nakon kratkog vremena ispljunuti neprobavljene. U akvariju se vrlo uspješno drži na duži vremenski period sa dodatnim (ciljanim) hranjenjem, kao i bez ikakvog dodatnog hranjenja.

Razmnožavanje

Razmnožava se pedalnim cijepanjem, razderotinom (pedal laceration) i fisijom, dijeljenjem koralja na dvije polovice koje se odvoje u dva zasebna koralja. Kod razmnožavanja pedalnom razderotinom, koralj se kroz dugo vremensko razdoblje pomiče u stranu, puštajući iza sebe komadiće tkiva pedalnog diska (stopala koralja), iz kojih izrastu nove "bebe" Ricordee. Fragiranje se izvodi na način da se koralj skalpelom razreže na dva dijela, i to po sredini usta. Koralj će brzo zacijeliti i od svake polovice nastat će nova jedinka. Koralj se može fragirati i na više manjih komada (četvrtine, osmine...) jer se u teoriji Ricordea može regenerirati samo iz par stanica, jedino je upitno koliko su uvjeti u akvariju dobri i stabilni te koliko je koralj u dobrom stanju.

Komentar

Odličan koralj za početnike. Tolerirat će različite kvalitete vode, osvjetljenja i cirkulacije. Vrlo je atraktivan zbog prekrasnih boja. Razmnožava se prilično sporo i nije agresivan prema drugim vrstama pa nema bojazni da će postati dominantan koralj u akvariju, stoga je odličan i za nano akvarije.

Posebni zahtjevi: Nije ju dobro postaviti direktno ispod metal-halid lampe, kao niti na direktan udar cirkulacijskih pumpi ili streamera.

Napomena

Moguće je udruživanje Periclimenes kozice u simbiozu sa Ricordeom.

Ugroženost

Sadašnji zakoni zabranjuju vađenje (sakupljanje) većih kolonija na živom kamenu. Ricordea iz prirode može u prodaju samo kao nekoliko izoliranih primjeraka na vrlo malom komadu živog kamena. Znači, treba izbjegavati kupnju većih kolonija, osim ako su uzgojeni. Ricordea nije na CITES listi, ali živi kamen na kojem je priljepljena i sa kojim se prodaje jest (CITES II).Na slici se vidi kako je Ricordea već napola progutala puža promjera otprilike 12mm.

Izvori:
Eric H. Borneman, Aquarium corals, Selection, Husbandry and Natural History
Reefkeeping online magazin "That rockin ricordea"
Fotografije:
Zoran Dedić, Dinko Žuvela, Saša Lončarić

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.