Sarcophyton sp.

ImageSinonimi: Toadstool Coral, Leather Coral, Mushroom Leather Coral
Rasprostranjenost: Indo-Pacifik
Jakost svjetla: iako preferira jako osvjetljenje, uspijeva i u akvarijima s manje svjetla, iako tada sporije raste
Struja vode: Slaba-srednja struja, izbjegavati izravan mlaz iz protočne pumpe
Hranjenje: zooxanthellate, nije potrebno dodatno hranjenje. Također uzima i hranjive tvari iz vode.
Preporučene vrijednosti vode: sg: 1.020 – 1.026 , pH: 8.2 , dKH: 8-12

Lesson, 1834

Kraljevstvo: Animalia
Koljeno: Cnidaria
Razred: Anthozoa
Red: Alcyonacea
Porodica: Alcyoniidae
Rod: Sarcophyton
Vrste: S. ehrenbergi, S. elegans, S. glaucum, S. trocheliophorum i preko 30 drugih...

Razmnožavanje

U akvarističkom hobiju najjednostavnije i najčešće rezanjem koralja na dijelove, te učvršćivanjem djelića na podlogu. Također je moguće i seksualno i aseksualno razmnožavanje (fragmentacija, pupanje..).

Muške su kolonije puno manje od ženskih, a samo sazrijevanje koralja je dugačko i kreće se u rasponu od 6-8 godina za muške kolonije do 8-10 godina za ženske.

Komentar

To su otporni koralji i uglavnom rastu dobro u većini akvarijskih uvjeta. Svakako su jedni od najpoznatijih mekih koralja te su zbog svoje jednostavnosti odlični koralji za početnike u morskoj akvaristici. Veliki Sarco jedan je od najimpresivnijih u akvariju, bez obzira što se ne radi o rodu jarko obojenih koralja. Uglavnom su sivokremaste boje, a ponekad je moguće pronaći primjerke sa žutim ili zelenkastim polipima. Posebno su atraktivni sarcophytoni s dugim polipima, koji prekrasno lelujaju u struji vode. Zbog svoje potencijalne krajnje veličine, nisu preporučljivi za akvarije manje od 200 l.

S vremena na vrijeme Sarcophytoni uvuku svoje polipe te se ljušte. To je normalna pojava i objašnjava se oslobađanjem površine koralja od nakupljenih algi i otpada. Nakon nekoliko dana tijekom kojih su polipi u potpunosti uvučeni, te je „glava“ koralja (koja se naziva kapitulum) skroz glatka, koralj se ponovno otvara i doima se čak i veći i ljepši.

Prilikom nabavke novog S. nije zgoreg dezinficirati koralj kupkom u slatkoj vodi iste temperature i pH vrijednosti (cca 5 min.) ili u otopini joda (otprilike 10 kapi na litru), kako bi odstranili eventualne parazite poput planarija, puževa golača i sl., koji se znaju hraniti tkivom koralja

Sarcophytoni su jako toksična vrsta koralja. Osim što luče kemijske komponente koje negativno utječu na rast koralja koji su im u blizini, ukoliko uginu u akvariju mogu svojim toksinima prouzročiti velike štete. Najpoznatija i najtoksičnija od 50-ak kemijskih komponenti koje S. izlučuju je sarcophytotoxid.

Posebni zahtjevi

Ukoliko S. "posvoje" neke ribe, npr. klaunovi (kao u mojem slučaju) može doći do problema. Koralj se zbog stalnih podražaja ne će otvarati do kraja ili će stalno izvlačiti i uvlačiti polipe, što može dovesti do stresa koralja. Problem (djelimično i slučajno) riješen stavljanjem Caulestree, koja je uskoro postala draža "zamjenska anemona" od Sarcophytona, a koju naizgled ne smeta taj riblji otimački potez.

Napomena

Iako ne mogu tvrditi da je baš to bio uzrok, primijetio sam da je moj S. dugih polipa reagirao izrazito negativno na blizinu Sinularie dure (također jako toksičnog mekog koralja), te je uvukao polipe na razdoblje od čak 3 tjedna, te se čak i vidljivo stanjio! Kako nikada prije, a ni poslije – nakon što je S.dura pronašla drugi dom - nije slično reagirao, pretpostavljam da mu nije odgovarala njena blizina, iako sam u nekim drugim akvarijima viđao te dvije vrste jednu do druge bez primjetnih problema.

Ugroženost

U prirodi je čest i skupljanje za akvarističke potrebe ga ne ugrožava, tim više što je jednostavan za uzgoj te se sve više koralja za akvarističke potrebe dobiva uzgojem.


Image

Izvor: Borneman: Aquarium Corals

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.