Protula magnifica

ImageKoljeno: Annelida
Razred: Polychaeta
Red:
Canalipalpata
Porodica:
Serpulidae
(Straughan, 1967.)
Popularni nazivi:
Veličanstveni crv cjevaš, KO-KO crv
Rasprostranjenost:
Tropski Indijski i Zapadni Pacifički ocean.

Prirodno okruženje

Ova se vrsta najčešće nalazi u sjeni kamenitih područja, na grebenima koje okružuju struje, gdje je njegova kalcitna cijev zacementirana na različitim vrstama podloge. Zatvoreni kraj cijevi spiralno je savinut, a otvor okrenut prema struji vode. Kruna se sastoji od dvije spirale, obično crveno-narančasto-bijele boje pomoću kojih sakuplja hranjive tvari (plutajuću organsku materiju, fitoplankton).

 Image

Nedavno sam kupio jedan od najvećih ukrasa morskog akvarija, prekrasnog KO KO crva. Tko god ga je ugledao, ostao je zadivljen njegovom višestrukom krunom ili cvijetom. Istovremeno, ta kruna predstavlja dišni sustav (škrge) i prehrambeni aparat. Osim izgleda, goste najviše fascinira njegova reakcija na dodir, odnosno, trenutno nestajanje u cijevi. Nisam izdržao znatiželju pa sam potražio informacije o „peruški“ i našao novi svijet. Kruna crva cjevaša sastoji se od serije (ili nekoliko serija) antena koje sliče na ptičje pero, a zovu se RADIOLE. Postavljene su u dvije polukružnice tvoreći cjevasti otvor. Kod nekih vrsta tvore otvorenu kružnicu (potkova) ili spiralu (katkad i dvije). Svako pero (antena) pokriveno je sitnim dlačicama (CILIA), koje to zapravo nisu, a svojim treperenjem stvaraju ulaznu ili izlaznu struju vode. Na taj se način transportira hrana do usta crva, ali i izbacuje otpad. Hrana se selektira po veličini te se krupniji komadi odbacuju, a srednje veliki i mali koriste se za prehranu. Kod nekih crva cjevaša (mekana cijev, porodica Sabellidae) srednje veliki komadi sakupljaju se kao rezerva (za građevni materijal) jer komadiće detritusa ugrađuju u stjenku cijevi kojoj je osnova polisaharid.

Držanje

Ovaj impozantni crv, vjerojatno i jedan od najvećih tvrdocjevaša, živi u tvrdoj, bijeloj cijevi i tzv. je FILTER FEEDER. Ima dvoglavi set škrga, ali nije razvio zatvarač cijevi kao neki njegovi rođaci. Kruna može doseći dijametar 7,5 cm, a cijev može biti širine 2,5 cm i dužine 20 cm. Najbolje ih je držati u sjeni blizu dna, uz blagu do srednje jaku struju vode gdje ima mogućnost hvatanja plutajućeg detritusa. Preporučeno je često dohranjivanje preparatima s fitoplanktonom. Unošenje hranjivih aditiva treba obaviti tako da struja donese hranu na lovke, u protivnom se crv povuče u cijev.
Nažalost, rijetko koji KO KO crv preživi dulje od jedne godine, uglavnom zbog prehrane, ali i zbog stanovnika akvarija koji mu vole „čupnuti“ perca. Također, potrebno je održavanje kvalitete vode, a optimalni parametri su sljedeći:
Kalcij 380 – 430 ppm; KH 9 dKH; pH 8.1 – 8.2; SG 1.024 - 1.026 i temperatura od 24°C – 28°C.

 Image

Strujanje vode

Dok neke vrste žive u „zavjetrini“ laguna, zaljeva ili iza grebena zbog mogućnosti učinkovitog pumpanja vode svojim cilijama, kod većine vrsta filtriranje vode (filter feeding) omogućeno je jednoličnim, umjereno jakim strujanjem vode (LAMINARNO STRUJANJE). Druge vrste, kao što je Serpulidae, s krunom kao božićno drvce, trpe turbulentna strujanja, a u tome im pomaže i cijev koja je otvorena na samo jednoj strani tako da su često „slijepi putnici“ na koritima brodova, a također oblažu trupove i kamenje u pristaništima. Vrlo su često i jedan od prvih oblika života koji primjećujemo u novom akvariju, a prepoznatljive su sitne kalcitne, spiralne cjevčice iz kojih izađe mala lepeza ili krug koji filtrira vodu.

Razmnožavanje

Iako nisam čuo da se neki od ukrasnih crva razmnožio u akvariju, sasvim je sigurno da se razmnožavaju. Čine to i spolno i bespolno. Spolno razmnožavanje vrši se pomoću GAMETA koje plutaju vodom dok se iz oplođenih jajašaca ne izlegu slobodno plivajuće larve koje, uz malo sreće, nađu odgovarajuće utočište. Ako se „usidre“ uz kakav koralj, on ih prekrije, a bespolna reprodukcija je onemogućena.
Crvi mekanih cijevi razmnožavaju se spolnim putem, ali se mogu naći i guste kolonije klonova nastalih „pupanjem“. U tom se postupku završetak crva odvoji i razvije novu krunu, a crv roditelj razvije novi završetak.

Napomena

Mnoge vrste Feather duster crva povremeno odbace krunu, ostavljajući prestravljenog akvaristu u uvjerenju da je crv uginuo.
NE UKLANJAJTE CIJEV!!! Za nekoliko će tjedana crv razviti novu krunu! Odbacivanje krune može biti znak gladovanja, ali i mogućnost iritacije nekim sastojkom vode. Ako se ne događa često, nema razloga za zabrinutost, ali ako se događa svakih par mjeseci, to je znak da nešto nije u redu s parametrima vode u akvariju.

{youtube}ZBVrgvkoNnA{/youtube}

Zadnje na forumu

  • Odg: Što se sluša?
    08 Srpanj 2020