Avantura MACNA XX – rujan 2008.

ImageNakon višemjesečnog premišljanja, planiranja te donošenja odluke otići na ovo putovanje-avanturu ili ne preko „velike bare“ na jubilarnu najveću svjetsku reefersku konferenciju MACNA XX, Atlanta USA,probudio sam se nakon uzvika iz pozadine aviona „kopno“ te ugledavši Kip slobode laknulo mi je, te je u istom trenutku prestao „Reisen feber“, uvijek prisutan na dugim letovima.

 

 

Image

Stigavši u New York prvo je trebalo osigurati prijevozno sredstvo da bi se sigurno i komforno obavio planirani trokut putovanja NY – Atlanta – Miami, te je izbor pao na američki „muscle car “ Dodge Charger koji je u potpunosti zadovoljio očekivanja osim prebacivanja brzina na njegovom standardnom automatskom mjenjaču, tako da se sva njegova ogromna snaga ispod haube sporo prebacivala na kotače.


Image


Prva etapa Long Island's Atlantis marine world, donedavno najveći živući reef akvarij na sjevernoj hemisferi, prema mom mišljenju i dalje apsolutno najljepši iako je izgubio primat najvećeg.

 

Image


Naravno prije toga trebalo je obavezno posjetiti Manhattan te vidjeti kako idu radovi na memorijalnom centru „Ground zero“, bivšem prostoru Twin towera. Mogu reći da se još radi punom parom !


Image
Ali vratimo se mi glavnom razlogu posjeta New Yorku, a to je 80 000 litarski reef akvarij koji je izradio te ga i održava veliki majstor morske akvaristike Joe Yaulia, koji je bio izvrstan domaćin prilikom našeg posjeta.

Image


Vrijeme brzo prolazi tako da je došao trenutak da se napusti NY te krene prema glavnoj točki putovanja-Atlanti, Georgia, gdje je u hotelu Westin, najvišoj zgradi u sjevernoj Americi, bilo mjesto održavanja jubilarne dvadesete konferencije MACNA.

 

Image

MACNA XX –Marine aquarium conference of North America, dvadeseto jubilarno izdanje, s više od trideset predavača, preko stotinu izlagača, devet workshopova potpuno je ispunio očekivanje velikog događaja.

Image


Mjesto održavanja konferencije, grad Atlanta , Georgia, odličan je izbor organizatora zbog jednog od najvećih svjetskih javnih akvarija, desetak minuta hoda od Westin hotela.

 

Image


Georgia Aquarium Tropical Diver reef akvarij: 625 tisuća litara vode, zakrivljeno staklo visine preko 5 metara na koje udaraju valovi, preko 50 000 W osvjetljenja samo su neke od karakteristika tog impozantnog akvarija.

 

Image


Bez obzira na sve, više me je oduševio Ocean Voyager akvarij s više od 20 milijuna litara vode u kojem plivaju četiri kitopsine, najveće živuće ribe na zemaljskoj kugli.

Image


Vrijeme je i za odlazak iz Atlante, međutim isplati li se uopće ići u Miami zbog nadolazećeg uragana Ike ? Što uraditi ? Nakon posljednje prognoze na specijalnom TV kanalu koji se bavi samo uraganima pala je odluka - kreće se!

Miami nas je dočekao u izmaglici, s oblacima, unatoč jakom vjetru koji je puhao s mora !

 

Image

 

Bez obzira na vrijeme te nadolazeći uragan trebalo je krenuti u planirane posjete na Floridi. Prva etapa, TLF –Two Little Fishies, tvornica akvarijskih proizvoda u vlasništvu Juliana Sprunga.

 

Image


Julian iz svog ureda pozdravlja sve hrvatske reefere sa željom da još jednom posjeti lijepu našu !

 

Image

 

Druga etapa : Smithsonian Marine Station – Fort PierceImage


Smithsonian Marine Ecosystem akvarij je do 1980. bio smješten u Smithsonian institutu u Washingtonu da bi 2000. godine bio prebačen na sadašnje mjesto. Preko 10 000 litara vode održavano Dr.Adey metodom filtracije s algama.

 

Image


Zadnja etapa na Floridi prije povratka bila je ORA – Oceans, Reefs and Aquariums farm, najveći svjetski uzgajivač morskih organizama za akvarijsku upotrebu. Na slici odjel za pakiranje.

 

Image


Klaunovi na slici samo su mali dio proizvodnog programa ORA farme. Osim šest familija riba te tridesetak vrsta tvrdih i mekih koralja, uzgajaju se još i morski konjići, školjke Tridacne, puževi te alge.

 

Image

 

Na kraju kratkog pregleda ove akvarijske avanture htio bih vam predstaviti svoje suputnike: lijevo Mauro Reniero – Agrizoo, Italija te desno od mene Des Ong – Underworld Velika Britanija. Nadam se da ću u skorašnjoj budućnosti uspjeti odvojiti vremena da detaljno opišem ovu avanturu te je objavim na ovim stranicama.

 

Image

 

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.