Austrija u troje u tri dana - dan prvi

ImageSredinom prošlog mjeseca, uvažene kolege Tuljan i Krcko zajedno sa mojom malenkosti darovali smo si trodnevni akvaristički, ali i teraristički izlet po Austriji.

Za ideju je zapravo zaslužan član našeg foruma iz Beča, Tito, koji nas je preko foruma obavjestio da se u periodu između 9 i 12.06 održava veliki sajam za kućne ljubimce (koji uključuje i akvaristiku i teraristiku) u Wiener-Neustadtu, gradiću udaljenom 30-ak kilometara od Beča. Pošto već neko vrijeme pokušavam maknuti svoje dupe nekuda izvan Hrvatske, posjeta ovog sajma učinila mi se kao savršena prigoda.

Sličnu ideju(onu glede micanja dupeta iz Hrvatske) gajili su i kolege Tuljan i Krcko, tako da smo vrlo lako našli zajednički jezik i dogovorili termin i plan puta, koji je sadržavao trodnevni boravak u Austriji. Olakotna okolnost je ležala u činjenici da mi dobar prijatelj posjeduje stan u Beču koji mi je bio na raspolaganju, tako da nam je financijska strana izleta bila znatno olakšana u startu.

DAN 1.

I tako smo se u petak oko 13 h otisnuli puni nade i optimizma, ali nipošto pretjerano nadobudni u akvarističku avanturu.

 

Image
Akter broj jedan Kvrcko

 

Image
Akter broj 2. Tuljan

 

 
Kao prva postaja logički se nametnuo Leibnitz i 'Zoo Muser'. Ovo je bio moj prvi posjet ovom podosta velikom dućanu koji svakako zaslužuje pažnju nas zagriženih akvarista i terarista.
 
 
Image

Image

Iako nisam očekivao ništa pretjerano, moram priznati da me iznenadila kvalitetna i kvantitetom zadovoljavajuća ponuda slatkovodne akvaristike. Ipak, ne treba očekivati nikakvu egzotiku i neviđene vrste riba ili bilja, ali ono što je u ponudi je vrlo kvalitetno i dosta povoljno. Posebno pripazite na gornji kat, koji izgleda kao svojevrsno skladište i gdje se može naći gomila artikala na akciji, prije svega gotovih 'Juwel' akvarija i razno-raznih poklopaca sve po vrlo povoljnim cijenama. Osim toga u ponudi je i cjelokupni 'Jbl-ov' i 'Eheimov' asortiman, koji je možda i bogatiji od onog na 'Vogelfarmi'. Ukupna ocjena koju je zaslužio Zoo Muser je 4. Krcko je potrošio nešto love za cvrčke, Tuljan je kupio nešto bilja, a ja neke jeftinjola testere.


Image

Nastavili smo ugodnu vožnju austrijskim autobahnom prema 'Vogelfarmi'. Očekivanja su definitivno bila na nivou, pošto je to najbolji zoo-dućan kojeg sam do sada posjetio, a niti Krcko i Tuljan nisu bili ravnodušni.


Image
 
Image
 
Image
 

U startu smo bili u nevolji s vremenom pošto smo došli samo pola sata prije zatvaranja ( tko bi još mislio i na radno vrijeme), tako da bi se moglo reći da nismo u potpunosti mogli uživati i doživjeti 'Vogelfarmu'. Nabrzake je svatko zasebno preletio onaj dio koji ga je zanimao. Ja sam najviše vremena proveo izabirući granje i kamenje za aquascaping. Tuljan je kupio 10 vrsta bilja, a Krcko je kopao po 'slanim' artiklima.

Image
 
 Image
 
 Image
 
 
Sve u svemu, zajednički zaključak je da nas 'Vogel' ovaj puta nije ničim pretjerano iznenadio i impresionirao. Daleko od toga da životinje nisu zdrave i kvalitetne, ali nešto specijalno nismo uočili. Svijetla točka, definitivno je novootvoreni dio dućana(nalik na halu) u kojem se nalazi gomila akvarija(samo stakla), terarija, panjeva, granja, kamenja i ostale robe.


Image

U novom odjelu uistinu se može svašta naći, tako da zbog ovog, ali i zbog dobre ponude morske akvaristike 'farma' ipak zadržava malu prednost pred 'Zoo Muserom' u Leibnitzu. Osim kamenja, granja i bilja, kupio sam 15 zelenih neonki koji je teško naći u Hrvatskoj.

Kako smo usput ogladnili, odlučili smo skoknuti do povelikog shopping centra Seirszberg (malo prije Graza) da nešto strpamo u čvalje. U sklopu centra ima jedan mali dućančić( u austrijskim mjerilima mali) 'Cats/pets'.

Image

Inače, ovdje se zna naći zaista povoljan i bogat izbor akvarijskog bilja, ali ovaj puta nismo bili te sreće. Akvariji su bili gotovo prazni i tužno pusti. Nešto skupih guštera i zmijica i to bi bilo sve od zanimljivije ponude. Vrijedna pažnje je jedino velika polica sa 'Dennerle' proizvodima. Treba spomenuti da ovaj nizozemski proizvođač akvarističke opreme nije još zastupljen u Hrvatskoj, a u inozemstvu je poprilično cijenjen i popularan. Uglavnom su orijentirani na kvalitetne proizvode za uzgoj i održavanje akvarijskog bilja. U ponudi imaju razna gnojiva, praškove, co2 sisteme, ali i košarice bilja, koje su dosta skupe, ali tko voli nek izvoli...

Image

I to bi bilo to glede akvarističkih avantura koje smo proživjeli u petak. Ubrzo smo stigli u Beč i teškom mukom pronašli naš smještaj nakon četresetminutnog lutanja bespućima Bečkih ulica. Sreća je da niti jedan od nas trojice nije nervozan i nestrpljiv, tako da je cijelim putem vladao sveprisutni optimizam i opuštena atmosfera što se pokazalo kao pun pogodak.

Zadnje na forumu

 • Odg: Juwel Primo 70
  10 Srpanj 2020
  za bilje ces vidjeti kaj ide jer nije da uvijek hoce sve kaj odaberes. Osobno mislim da ono kaj si...
 • Juwel Primo 70
  10 Srpanj 2020
  Pozdrav svima na forumu.

  Novi sam na forumu iako ga čitam već duže vreme i smatram da...
 • Juwel Primo 70
  10 Srpanj 2020
  Pozdrav svima na forumu.

  Novi sam na forumu iako ga čitam već duže vreme i smatram da...
 • Odg: Što se sluša?
  09 Srpanj 2020