The Marine Reef Aquarium

Philip Hunt
The Marine Reef Aquarium


Izdavač: Barron's
Godina izdanja: 2008.
Jezik: engleski
Br. stranica: 208
Uvez: tvrdi, 22 x 26
Cijena: 170 kn


Knjiga koju sam nedavno kupio u Zagrebu za zaista smiješnih 170 kuna novo je izdanje Engleza Philipa Hunta, koji je već u kasnim 60-tim krenuo u akvaristiku, a morskim akvarijima bavi se nekih 20-tak godina. Knjiga je izvrsne kvalitete u odnosu na cijenu. Tvrdo uvezena, sa sjajnim fotografijama (mahom Geoff Rogers, ali ima dosta hosting fotografija), otisnuta na finom papiru. Pisana je čitko i jasno – sistematično objašnjava osnove morske akvaristike od općih podataka vezanih uz koraljne grebene u prirodi preko svih relevantnih osnovnih informacija vezanih uz filtraciju, akvarijsku tehniku, rasvjetu, grijanje, stanovnike akvarija, stavljanje akvarija u pogon, održavanje morskog koraljnog akvarija te rješavanja problema do kojih dolazi u svakom akvariju.

U prvom poglavlju „The coral reef“ na jednostavan i pristupačan način autor pojašnjava nastanak koraljnih grebena u prirodi, tipove grebena i njihove stanovnike, osnove ekologije koraljnih grebena i njihovu rasprostranjenost. U drugom poglavlju „The aquarium system“ objašnjava se kako postaviti akvarijski sustav koji će odgovarati stanovnicima reef akvarija, od osnovnog pročišćavanja i pripremanja vode, preko odabira soli za vodu, osiguravanja protoka vode, grijanja i hlađenja akvarija, tipova rasvjete za akvarij i njezine uloge, biološke filtracije pomoću živog kamenja i pijeska, protein skimminga, filtera i refugiuma, kemijske filtracije pa do opskrbljivanja vode kalcijem pomoću kalcij reaktora. U trećem poglavlju „Invertebrates for the reef aquarium“ opisuju se (na osnovnoj razini) najčešći koralji koje nalazimo u reef akvarijima; meki (Sarcophyton sp., Sinularia sp., Lobophytum sp., Alcyonium sp., Cladiella sp., Capnella sp., Litophyton sp., Lemnalia sp., Clavularia sp.) i tvrdi (Plerogyra sp., Euphyllia sp., Caulastrea sp., Trachyphyllia sp., Cynarina, Symphyllia sp., Lobophyllia sp., Fungia i Heliofungia sp., Acropora sp., Montipora sp., Turbinaria sp., itd.).  Osim koralja u ovom su poglavlju opisani i puževi, zvijezde, kozice i račići koje nalazimo u reefovima. Napomena: sve vrste su opisane na razini osnovne informacije. Četvrto poglavlje nosi naslov „Fishes for the reef aquarium“ i donosi stvarno samo najosnovnije informacije o ribama koje mogu biti u morskom akvariju – fotografiju (fotografije su izvrsne), latinsko i englesko nazivlje, kratki opći opis vrste, veličinu odrasle ribe, najmanju preporučenu veličinu akvarija i geografsko podrijetlo. Peto poglavlje nosi naslov „Setting up a reef aquarium“ i metodom korak po korak uz puno slikovnog materijala i praktičnih savjeta pokazuje kako se morski akvarij planira i aktivira – od nabavke opreme, spajanja tehnike, pripreme vode, soljenja, unošenja živog kamenja, testiranja vode, unošenja prvih organizama pa sve do finalnog izgleda akvarija. U posljednjem poglavlju „Living with the reef“ autor daje neke osnovne savjete o hranjenju životinja u akvariju, njegovom redovitom održavanju, praćenju kvalitete vode, rješavanju problema (alge, aiptasia, majano, flatworms) te liječenju riba i koralja. 

Sve u svemu, od ove knjige iskusni i dobro informirani reeferi neće imati puno koristi. Prije svega, ova je knjiga namijenjena za početnike – svatko tko razmišlja o morskom akvariju uz ovu bi knjigu trebao dobiti osnovne informacije za početak – te informacije mogu pomoći u planiranju izrade morskog akvarija. Knjiga je opremljena s više od 400 vrlo atraktivnih i živih fotografija i nešto ilustracija i vizualno je zaista atraktivna. S obzirom na cijenu, knjigu se stvarno isplati nabaviti.

alt

Zadnje na forumu

 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  04 Travanj 2024
  samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
  Znači ti razni...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  Postoji puno teorija. Ja osobno u toku cikliranja ne mijenjam vodu jer realno nema potrebe.....
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  A kolko puta treba mijenjati tijekom cikliranja? I koliko vode se mijenja?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.