The Modern Coral Reef Aquarium, vol. 1

Svein A. Fossa / Alf Jackob Nilsen

Izdavač: Brigit Schmettkamp Verlag
Godina izdanja: 1996.
Jezik: engleski
Br. stranica: 367
Uvez: tvrdi, 17,5 x 24,5 cm
Cijena: 250-350 kn


   Prvu od četiri knjige dvojca Fossa/Nilsen (Norveška/Njemačka) nabavio sam rabljenu od jednog kolege forumaša koji je (barem privremeno) odustao od morskog akvarija baš u vrijeme kad sam planirao izraditi svoj prvi reef. Autori su biolozi po struci i u akvaristici su dugi niz godina. Knjiga, iako je sada već prošlo 13 godina od njenog izdavanja, poslužit će kao jedan od pouzdanih i vrlo ozbiljnih izvora za morsku akvaristiku. Uz ostale tri knjige (vol.2: Cnidarians; hidroidi, meduze, koralji, anemone, vol.3: Invertebrates; mikroorganizmi, spužve, crvi, zvijezde, rakovi, vol.4: Fishes; sistematika i nomenklatura, reprodukcija) ona čini enciklopedijsko izdanje o morskoj akvaristici. Knjiga je vrlo atraktivno opremljena kvalitetnim papirom i uvezom te vrhunskim fotografijama (barem za 90-te godine kada su fotografije nastajale). Fotografije čine većinu sadržaja knjige; mnoge su okinute na terenu, ima i dosta podvodne fotografije s koraljnih grebena. Ovo je djelo nastalo na temelju njemačke serije bestselling izdanja Korallenriff-Aquarium s namjerom da se iskustva njemačke škole reef akvaristike prošire i na englesko govorno područje. U izradi knjige posredno su sudjelovali mnogi – hobisti zaljubljenici u reef akvaristiku, mnogi znanstvenici i istraživači tropskog podmorja, podvodni fotografi itd.

  Knjiga je podijeljena na 14 poglavlja. Počinje se poglavljem o koraljnim grebenima u prirodi, zatim slijedi poglavlje o zoogeografskoj raspodjeli na četiri glavne regije – Indo-Pacifik, Istočni Pacifik, Karibi, Zapadna Afrika. Slijede poglavlja o koraljnim akvarijima – vrstama, načinu izrade, naseljavanju, tehnici i sl. U šestom poglavlju objašnjen je period pripreme (cikliranja) akvarija. Sedmo govori o živom kamenju i organizmima koji obitavaju na njemu, te kako živo kamenje funkcionira kao osnovni ekološki element reefa. Naredno poglavlje bavi se rasvjetom morskog akvarija, a slijedi poglavlje o temperaturi. Deseto poglavlje je vrlo korisno jer dosta precizno objašnjava kemizam slane akvarijske vode i načine njenog održavanja. Nakon toga objašnjavaju se biokemijski procesi u akvariju (uloga bakterija, mineralizacija, nitrifikacija, toksičnost, disimilacija, kruženje fosfora, redukcija i oksidacija). U dvanaestom poglavlju razložena je filtracija i priprema vode za morske akvarije i, iako poglavlje nije široko, ipak daje osnovne informacije o tom području. Trinaesto poglavlje bilo mi je posebno zanimljivo jer je pisano dosta temeljito – bavi se algama, a alge su važne za reef i kao filtracijski čimbenik i kao simbiotski čimbenik (zooxanthellae) i kao problematični čimbenik (buknuće algi). Posljednje poglavlje bavi se problemom eksploatacije koraljnih grebena u prirodi.

  Sve u svemu – ovo je knjiga koja je meni jako koristila prije formiranja mojeg akvarija (čitao sam je na godišnjem!) – neka poglavlja su joj možda malo „premršava“, ali pokriva sve bitno. Djelomično odaje dojam nesređenosti i nesistematičnosti (primijetio sam i u nekim internetskim recenzijama da se ljudi žale da ju je dosta teško čitati jer je sadržaj zbrčkan; to se vidi i po indeksu na kraju knjige), ali bez obzira na to ova je knjiga jedan od bisera morske akvaristike. Planiram nabaviti i ostale tri knjige, ali to vjerojatno nakon financijske krize i recesije – čisto da imam cijeli komplet sa sistematikom organizama, a ne samo uvod u morsku akvaristiku. Mnogi je stavljaju u temeljne knjige uz dva toma „The reef aquarium“ dvojca Delbeek/Sprung – te su knjige sistematičnije i tekstualno sređenije od serije „The modern coral reef aquarium“, ali svakako je poželjno pročitati i nabaviti obje serije za potpuniju sliku. Knjigu možete nabaviti na E-bayu ili na Amazonu za cijenu od 15 do 50 USD.

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.