Problem je u faci, ne?

ImageNapeto očekujem rezultat kemijanja udruženih snaga Web mastera , koji osmišljavaju i programiraju stranicu na kojoj će se održati .TADAAAM "Prvo općenacionalno natjecanje u akvaristici na Internetu na ovim prostorima". Pod "ovim prostorima" se podrazumijeva potez od Vardara pa do Triglava i lijepo molim bez političkih konotacija, smeće i smećare čim dalje od ovoga. Dosta ih bilo sve ove godine, treba ih početi ignorirati pa možda ušute sami od sebe.
Bit cijele ideje je razmjena iskustava, širenje horizonata, dobivanje ideja i ako baš hoćete i gradnja nekih mostova, jer ja se sigurno sa susjedima neću svađat jer ekipa sa obje strane vlasti treba svako malo nešto za odvraćanje naše pozornosti sa drugih stvari. Kao što je recimo činjenica da su im ruke do lakta u našim džepovima. No dobro, neka ih mutna voda nosi , a mi ćemo se pozabavit vodom u punom ljepšem obliku, onom u staklenim kockicama. I nek ovo bude sva politika u svezi glede natjecanja.

Dakle ljudi, evo malo općenitog opisa - primamo slike svih mogućih akvarija , od 5 do 5000 litara , bitna je koncepcija, ideja i izvedba. Ocjenjivanje će se vršiti dvostrano , tj. stručna komisija i glasovi publike i sve će biti javno i transparentno , bez ikakvih mogućnosti mita i korupcije. Akvariji će biti podijeljeni u četiri kategorije po litraži , te u jednu kategoriju za morsku akvaristiku. Slike će biti izložene na posebnoj stranici dizajniranoj i pokrenutoj samo za ovu svrhu na adresi www.akvaristika.info ( nema je još pa nemojte klikat link) , koja će nadam se rasti s vremenom. Naime planiramo ovo raditi svake godine.

Image

Što je loše u vezi svega ovoga? Stručni žiri i članovi organizacijskog odbora se ne mogu natjecati . Pa sam malo zapustio akvarije dok je ova akcija u realizaciji..Ali ipak nisam odolio da nabavim ribe koje sam već neko vrijeme priželjkivao, a kod nas ih do sada bilo nije pa sam malo čak i ostao zbunjen kad sam ih vidio u dućanu . U roku 2 sekunde ispalio sam < Sve ih uzimam koliko ih ima!> kako to već biva u akutnoj fazi vodene manije. Na kraju ih ipak nisam uzeo sve jer je drugi dan krepalo njih nekoliko , pa ih je par i nestalo, ali sam ih ipak uspio nabaviti 5 u sljedećoj isporuci. Sve u svemu, totalno su mi poremetili koncepciju dnevne sobe, jer više nije u igri 300 gitarski amazonski sa diskusima nego paludarij mangrove močvare, sa Toxotes chatareuxima u glavnoj ulozi! Bilo je malo previranja oko točne vrste jer je razlika između poznatijeg Toxotes jaculatrixa i ponešto većeg i agresivnijeg chatareuxa u jednoj pruzi, naime jaculatrix ih ima 6, a chatareus 7 i u načinu pljucanja, jaculatrix puca pod 90 stupnjeva a chatareux iz svih mogućih, ali to nisam mogao provjeriti ( bar sam tako mislio) .Razlog zašto sam ih nabavio? Treba mi efikasna muholovka preko ljeta. A ribe strijelci to definitivno jesu..Još će samo trebati nagovoriti muhe da uđu u paludarij.
Image

čim sam ih smjestio u karantenski akvarij počelo je pripitomljavanje. Ove ribe su jedne od nekoliko specijalaca koje mogu živjeti u morskoj , boćatoj i slatkoj vodi, pa sam im malo i posolio vodu. Neće škodit a moglo bi biti korisno ako su na sol naučene. Pretpostavljam da su kod izvoznika bile u slatkoj pa ih nisam želio odmah staviti u boćatu zbog eventualnog šoka. Korak 2 -hranjenje. Ne volim ribe koje se boje dok ih se hrani. "ako mi diskusi jedu iz ruke , ondak će i ovi" bio je moj rezon..Prvih nekoliko dana baš i nisu bili raspoloženi za druženje pa sam ostavljao hranu da pluta , pa malo pomalo sistemom < ak si gladan uzmi sam> živine su se naučile jesti iz prstiju. Sad ih pomalo i zezam tako da držim crviće par cm od površine i dok me neko ne pljucne , ne puštam. Naime , bio sam u zabludi da im se pucačke sposobnosti razvijaju tek kasnije, kad su veći od trenutnih 5 cm. I tako su oni meni jedan dan jeli iz ruke, kad odjednom jedan od njih se lagano odvojio od skupine i počeo me gledat. Gleda on mene, gledam ja njega. Mislim si ja "nećeš valjda?". A on "Pljuc!!" posred moje zbunjene face! Pod 45 stupnjeva! Chatareux definitivno!! Ajme veselja! Pucajući od smijeha odmah sam otrčao do telefona jer sam nešto tako epohalno morao podijeliti s nekim! Kad sam svojoj puno boljoj polovici rekao da mi je riba pljucnula posred face i kako je to guba i super i kako se to zbilo, dočekalo me je jedno ravnodušno- " Da? i..?" .što me je navelo da se zapitam da li je zbilja to tak famozno kako sam ja mislio ili sam malo munjen da se toliko veselim pljuvanju u lice?!

Dakle ljudi zaključak je sljedeći-nakon što sam kontaktirao i Sebu i Dubravka kao stare akvarističke lisce i ispričao im priču i uvjerio se u činjenično stanje, mogu reći - sve vaše lijepe, čudne, uzbuđujuće, specijalne trenutke i događaje s ribama NEMOJTE dijeliti sa ljudima koji nisu akvaristi jer NEĆE shvatiti, pokvariti će vam veselje , lagano vas izbedirati , gledat vas ko zadnjeg freaka i sve u svemu probušiti balon vašeg entuzijazma. ODMAH zovite akvafrenda i skupa ćete moći diskutirati do besvjesti na obostrano zadovoljstvo! Enter!

A da se ovako nešto ne bi ponovilo, moja draga sljedeći tjedan dobiva svoj akvarij! Potkrovni, sa jednom kosom stranicom, koridorcima, ramirezima i neonkicama. Pa neka se i ona zarazi. Uostalom ,zašto ne? Akvaristika je čist fina bolest- ne boli, ne moraš ležati u krevetu, od nje ne možeš umrijet. Jedino je malo skupa ako se pretjera i teško se liječi. U principu- NE LIJEČI SE!!

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.