Adam Votava - Intervju

Krenimo najprije s pitanjima u kojima ćemo otkriti tko je zapravo Adam Votava.

1.   Molimo da nam se predstavite u nekoliko rečenica.
Lijep pozdrav svima! Ukratko, moje ime je Adam Votava, imam 27 godina i živim u srcu Europe, u Pragu. Vlasnik sam Aquascape.cz, gdje smo fokusirani na aquascaping, prirodne akvarije i  marku AV Goods. Akvaristika je moj cijeli život.


2.   Kako ste se našli u svijetu akvaristike i aquascapea?
Nakon mnogo godina bavljenja klasičnom akvaristikom, naišao sam na neku fotografiju gospodina Takashi Amana i tako se upoznao sa aquascape-om.
3.   Kako su izgledali vaši počeci?
Moj prvi susret sa akvarijem je bio negdje 1991. ili 1992., kada sam imao 4 ili 5 godina, a uredio ga je moj otac. Od tada se bavim akvaristikom, sa nekoliko prekida.
4.   Koje ste možda greške prvo uočili i kako ste krenuli u rješavanje istih?
Radio sam klasične pogreške, kao i svi, vezane uz slabu filtraciju, prejaka ili preslaba rasvjeta, nedovoljno gnojenje i korištenje nekvalitetnih proizvoda ili uporaba ludih DIY stvari.
5.   Koliko ste strpljivi bili u početku, pošto akvaristika ne trpi nestrpljivost?
Stpljenje je jedna od najvažnijih stvari u akvaristici, a u aquascape-u je najvažnija! Relativno sam strpljiva osoba, a u akvaristici sam se okoristio svojim prethodnim znanjem kemije/arhitekture/znanosti/biologije/geologije i drugih polja koja me zanimaju.

U nastavku o aquascape-u

6.   Kako ste krenuli u aquascape?
Moj prvi pokušaj koji se može nazvati aquascape-om je počeo 2010. godine.
7.   Koje dimenzije akvarija najčešće koristite i zašto?
Ne radim sa određenom veličinom akvarija, ali moji favoriti su klasični ADA dimenzija 90x45x45, 180x60x60, a posebno me veseli rad s akvarijem dimenzija  120x45x60cm.
8.   Koju podlogu koristite i  kako ju pripremate?
Kvalitetan supstrat je jedan od ključnih stvari za funkcioniranje akvarija. Isprobao sam preko 15 vrsta aktivnih akvarijskih podloga, a samo nekoliko je stvarno dobrih. Na prvom mjestu je ADA Japan, nakon toga sličan proizvod napravljen za Glasgarten u Japanu, Oliver Knott i Tropica.
Pijesak za mene ima ulogu dekorativnog materijala, ne primarnog supstrata jer ne sadrži hranjive tvari i ne izgleda dobro kada se koristi za strme padove.
9.   Što je sa svjetlom? Koju rasvjetu koristite?
Ovisi o situaciji, ali volim svjetlo koje proizvode metalhalidne žarulje, ali kvalitetna T5 lampa i dobro rasvjetno tijelo su također odlični. Prije dvije godine sam bio skeptičan što se tiče LED rasvjete, ali nakon mnogo testiranja, vidim budućnost LED rasvjete u akvaristici. Kod LED rasvjete je vrlo bitna kvaliteta proizvoda jer je tržište puno nekvalitetne robe.
U svojem sam akvariju za CAC koristio 2x65W LED Giesemann Teszla. Stvarno, samo 130W!
10.    Koliki vam je fotoperiod i koliko je on po vama bitan u cijeloj priči?
Ovisi o određenom akvariju, izvoru svjetla i mogućnostima zamračivanja. Ali najčešće koristim između 8 i 10 sati, ne više. Predugi fotoperiod je jedan od osnovnih krivaca za pojavu algi.
11.   Koju filtraciju koristite i zašto?
Koristim samo vanjske filtere sa velikom količinom filter materijala, a kada kažem filter materijal, mislim na porozne biološke materijale i materijale visoke apsorpcije, kao što su aktivni ugljen ili Seachem Purigen. Razlog zašto koristim samo vanjske filtere sa velikim volumenom je taj što više filter materijala omogućuje veću stabilnost akvarijskog ekosistema. Nažalost, aktivnost nitrificirajućih bakterija se smanjuje kod manjeg pH vode, a to moramo kompenzirati.
12.   Što mislite o veličini filtera i samoj cirkulaciji vode (je li  po vama bolje veće strujanje vode ili lagano)?
Kao što sam već napomenuo, koristim što je moguće veće filtere. A protok vode? Smatram da je neka sredina najbolja. Dostatan protok je važan za hranjive tvari i transport CO2, ali jači protok je ponekad ono što potiče pojavu algi. Za mene je idealno kada se volumen filtera promijeni 5 puta na sat.
13.   Koju dekoraciju najčešće koristite  i zašto?
Nemam neke favorite, volim raditi sa kamenjem jednako kao i sa drvom. Volim kombinirati te materijale u kompliciranijim hardscape-ovima. Važan je srazmjer dekoracije i strukture, a važnu ulogu igra ukrasni pijesak.
14.   Što je s biljem, imate li favorite?
Bilje? Najvažnija je kvaliteta bilja! Ne možete očekivati da će bilje dobro rasti ako su sadnice slabe kvalitete. Od nedavno su popularne InVitro biljke koje imaju svoje prednosti, kao i klasične biljke uzgojene na mineralnoj vuni.
Trenutno su moji favoriti Hygrophilla pinnatifida, Ranalisma rostratum i neke nove vrste mahovina i epiphytic biljaka.
15.   Koliko su po vama ribe bitna stavka u aquascapeu?
Ribe su vrlo bitne! Ribe i neki beskralježnjaci mogu pomoći kod problema s algama i sa osnovnom „gnojidbom“. A drugi razlog je cjelokupna kompozicija akvarija. Ako izaberete najgore vrste riba/veličinom ili izgledom tijela, akvarij može izgledati manji nego što uistinu jest. Sve je u detaljima.

U nastavku o CAC 2014.

16.   Kako ste saznali za CAC natječaj?
O CAC-u sam saznao od svog prijatelja i kupca, Vladmira Trcka (3. Na CAC-u ☺).
17.   Jeste li razmiljaši o pobjedi prilikom prijave na natječaj?
Heh...Ne, natječaj je bio otvoren za javnost i očekivao sam jaku konkurenciju. Vidio sam nekoliko radova iz Hrvatske i svi su bili precizni i lijepi.
18.   Kakvo je iskustvo biti pobjednik, jer imate iskustva na natjecanjima?
Svaki me uspjeh ispunjava i motivira, tjera me da budem bolji. Za mene je to samo obaveza da budem uspješan i u nadolazećim godinama.
19.   Dolazite u Zagreb na AkTer fest. Što ćete nam predstaviti uživo i imate li  iskustva u slaganju akvarija uživo? Što se može očekivati?
Predstavit ću se uživo sa postavljanjem jednim nano akvarija. Imam iskustva u tome jer sam u svojoj trgovini često u prilici organizirati različite tematske radionice, a i sudjelovao sam na nekoliko sličnih događaja u Češkoj, Slovačkoj i Njemačkoj.
20.   Što mislite o ostalim aquascape uradcima koji su bili prijavljeni na ovo natjecanje?
Vidi se sve veći napredak, a to me čini izuzetno sretnim jer je vidljivo koliko vremena i truda sudionici ulažu u svoje akvarije. A i mišljenja sam da je sudačka odluka bila izuzetno pravedna.

I za kraj malo o fotografiji

21.   Kako fotografirate akvarij?
Nisam profesionalac što se tiče fotografije, ali mogu reći da je tempiranje od iznimne važnosti. Dan prije fotografitranja ja obavim sve potrebne predradnje koje uključuju čišćenje stakla, promjenu vode, a na dan fotografiranja skidam filter, CO2 i drugu opremu, postavljam pozadinu, svjetlo i slično.
22.   Koju opremu koristite? (Dodatna svjetla, objektivi, postavke fotoaparata)
Ne koristim nikakvu dodatnu opremu, samo stari Olympus PEN. Što se toga tiče imam još puno za naučiti, a i puno je opreme izuzetno skupo.
23.   Obrađujete li naknadno  fotografiju u nekom programu? I što točno radite?
Radim samo korekciju bijele boje, kontrast, balans boja.
24.   Što mislite o upotrebi photoshopa u aquascapeu?
Sve ovisi o stupnju modifikacije. Kada se uređuju slike za komercijalne svrhe tada smatram Photoshop normalnim radnim alatom. Ali protivim se njegovom korištenju za natjecanja jer svatko mora imati jednake uvjete. Ne priznajem varanje, kada ljudi mijenjaju pozadinske slike, smještaj riba, bilja i slično.
25.   Poruka članovima portala ww.akvarij.net
Ako nemate uspjeha sa svojim akvarijem, budite strpljivi i ne žurite. Nemojte se bojati uložiti u kvalitetne proizvode i nedajte da vas prvi neuspjesi obeshrabre. Pratite što se događa oko vas i radite kako vi smatrate da je najbolje. Poštujte prirodu i u njoj tražite inspiraciju. Zabavljajte se i provedite mnogo lijepih trenutaka uz aquascape, kao što i ja činim. Vidimo se u Zagrebu!
Gospodine Votava, hvala vam najljepša na vašem vremenu, želimo vam puno uspjeha u daljnjem radu i nadamo se da se vidimo u Zagrebu na ovogodišnjem AkTer festu!

 

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.