Hymenochirus - Žabica

ImageIme: Hymenochirus (Hymenochirus boettgeri , Hymenochirus boulengeri , Hymenochirus curtipes, Hymenochirus feae)
Naziv: African dwarf clawed frog (ADCF), African dwarf frog (ADF), hymenochirus, afrička patuljasta žabica
Stanište: Regija oko Konga. (Neki vjeruju da je u prirodi izumrla.)
Temperatura: 24-26 *C
Veličina: Maksimalno 3.5 cm (od glave do repa)
Životni vijek: od 5 pa do čak 10+ godina


Ishrana:
To je po meni najveći problem sa njima. Mesožderi, sporo jedu tako da ih čak i puževi preduhitre. Znači hraniti ih posebno pincetom ili po noći dok ribe spavaju ubaciti tonuću hranu.
Hrana: krvavi crvi, mlade ribice, nasjeckani crvi, daphnije, riblje granule...


Image

Image

ImageAkvarij:
cca 4-6 litara po žabici. Nisu neki plivači tako da je bolje da je akvarij dulji i širi nego viši ( max visina 40 cm)

ImageUređenje:
Tamniji akvariji, gušće zasađeni sa puno mjesta za skrivanje (puno panjeva, kamenih spilja, lončići za cvijeće, kokos... – paziti da nema oštrih rubova niti da se mogu strušiti). Podloga mora biti tamnija, dovoljno velika da se ne može progutati ili dovoljno mala da može proći kroz probavni sustav. Vole tamnije akvarije, što se njih tiče, može i bez rasvjete. Najaktivnije po noći.


Bilje:
Sve bilje prolazi jer ga ne diraju. Pogotovo vole plutajuće bilje na kojem se znaju odmarati


Slaže se sa:
Miroljubivim stanovnicima akvarija, veličine da im žabe ne mogu ući u usta niti oni žabama. Znači bez predatora. Po mogućnosti bez riba dna koje bi im mogle pojesti hranu


Razlikovanje spolova:
Muški su malo mršaviji, imaju jake podlaktice (kao Popaj), kvrgu (prištić, žlijezdu) pod pazuhom koja je obično bijela ili ružičasta ali i ne mora biti. Krekeću. Ženke su kruškolikije te mogu biti malo veće rastom.

Image


mužjak
Image

ženkaParenje:
Obično se potiče promjenom vode, boljom/jačom ishranom, spuštanjem temp vode za nekoliko stupnjeva. ADF se pare tokom amplexusa. U amplexusu muški zgrabi prednjim nogama ženku oko “struka” (nakon što joj je otpjevao serenadu). Ona pliva sa njim nekoliko sati i izbaci oko 60ak jaja, dok on ispusti sjeme u vodu. Jajašca su jako sitna tako da ih se može previdjeti. Mladi se hrane infuzorijom, kasnije BBSima i sličnom sitnom hranom. Potrebno ih je odvojiti u posebni akvarij. Za 2-3 mjeseca se iz punoglavca transformiraju u male žabice.

ImageNapomena

Često ih se zna zamijeniti sa mladim xenopusima. To su veće žabe (veličine dlana) često albino i predatori su. Najbolje je da pogledate prednje noge žabica. Ako ima plivaće kožice tada je ADF... Ako nema onda je xenopus.

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.