Cynops orientalis

ImageKineski patuljasti vodenjak potječe iz Kine. Ženka naraste do 9 centimetara, dok mužjaci obično ne narastu duži od 8 centimetara. Tamno crne su boje, koja s vremenom svijetli, te na kraju poprime tamno smeđu boju s točkicama po tijelu i malim crticama.

Donji dio tijela, kao i nožice i donji dio repa imaju tamnonarančastu do crvenu boju. Žive u slabo protočnim ili stajaćim vodama, uglavnom mirnim, tako da je prilikom uređivanja akvarija potrebno voditi računa i o tome. Nisu poznate različite varijacije. Spolovi se raspoznaju po nekoliko karakteristika. Prije svega, mužjaci su kraći i imaju dosta kraći rep, dok ženke imaju duži rep, te su nešto punije. Prilikom parenja mužjaci imaju polukuglastu kloaku. Treba im se osigurati terarij, jer im je potrebno i tlo. Vodenjaci moraju imati i vodu, ali i zemlju, jer se tako bolje osjećaju.

Općenito

Ako ne možete srediti terarij, tada postavite nekoliko otočiaa od pluta u akvarij, koji će im služiti za odmor i vješanje. Idealno bi suhi dio trebao činiti 40 posto, a vodeni 60 posto prostora. Terarij se može napraviti tako da se akvarij pregradi jednom pločom, te se jedna strana napuni kamenjem, pijeskom ili zemljom, a površina se ukrasi drvenim panjevima, mahovinom, biljkama, te kamenjem. Akvarij se također treba lijepo urediti, te bi bilo poželjno posaditi nešto bilja, koje igra važnu ulogu u razmnožavanju, jer ga ženke obično izaberu kao podlogu za polaganje jaja. Ono obogaćuje vodu kisikom, crpi kemijske elemente nastale razgradnjom, te služi kao sklonište. Ako nemate prirodnog, primjerice Egeriu densu ili Ceratophillum demersum ili ono zbog nekih razloga ne može uspijevati u akvariju, tada izaberite umjetno bilje. Na dno postavite šljunak, nešto kamenja i panjeva, koji nisu nužni. Ipak, potrudite se lijepo urediti akvarij/terarij. Najvažnije pravilo je higijena. Vodenjaci su osjetljive životinjice, pa im treba često mijenjati vodu. Ako ih držite u malim akvarijima, a nemate filtracije, ona se može mijenjati i dnevno. Temperatura vode treba iznositi oko 20 stupnjeva celzija, a rasvjeta koja stvara puno topline nije poželjna. Visina vode u akvariju ne bi trebala prelaziti 30 cm, te bi trebala biti bar 10 cm. Vodenjaci su mirne životinje, slabo se kreću, polako, ali kada se radi o plijenu, tada znaju biti agresivni i vrlo energični. Cynops orientalis se je dosta uvozio u Europu i Ameriku, masovno, ali je u zadnje vrijeme veliki dio životinja iz vlastitog uzgoja. Cilj svakog uzgajivača trebao bi biti potomstvo, kako se ne bi morale uvoziti životinje iz prirodnih staništa.

 

Image

Image

Image


Za mene su to vrlo lijepe životinje koje sam zavolio na prvi pogled. Prvo sam kupio jednu životinjicu - zbog ljepote. Tada sam, u nedostatku informacija morao tražiti informacije, jer "Vodenjak triton" pod kojim sam ga imenom kupio nigdje nije bio poznat. Nekako sam ipak uspio doći do informacija putem Interneta. Pročitao sam nekoliko članaka njemačkih uzgajivača, te sam shvatio da se vrlo lako razmnožavaju. Otišao sam do trgovine i kupio sam još tri primjerka, te mi se sada čini da imam 2 ženke i 2 mužjaka. Razmnožavaju se nakon 2 - 3 godine. Obieno je dobro napraviti zimski san, tj. simulirati uvjete koji potiču zimski san, a to su: temperatura 10 - 16 stupnjeva celzija, skraćivanje dana na nekoliko sati.


Njega

Čistoća je najvažnije pravilo, posebice za mlade larve.Tijekom zimskog mirovanja treba ih jako malo hraniti, a životinjice lako izdrže bez hrane i 10-ak dana, tako da nije problem ako idete na odmor. Ipak, tada je potrebno nabaviti filter, jer voda treba biti vrlo čista. Vodenjaci dišu na dva načina: pomoću kože i na pluća, te se zato ne smije desiti da se nađu na suhom zraku. Ljeti temperatura ne smije prelaziti 30 stupnjeva i to svega par sati. Zimi je minimum koji izdrže +4 stupnja. Zimski san traje od 6 - 10 tjedana, a preporučam temperaturu od 10 stupnjeva. Kako biste to postigli, akvarij možete premjestiti u podrum. Obično nakon toga slijedi parenje, iako zimski san nije nužan za parenje, kao kod nekih drugih vrsta. Ukoliko vam se desi da životinjici otpadne rep uslijed nepažnje, ili nekog drugog razloga, životinjicu izdvojite, te ju držite u čistim uvjetima, kako bi rep ponovno narastao. Isto vrijedi i za ostale dijelove tijela. Ne smije se držati previše životinja na malom prostoru, jer tada može doći do kanibalizma, a i voda se brzo zagađuje.

Razmnožavanje

Nabavite nekoliko primjerka, bar 4 - 5, kako bi bili sigurni da su zastupljena oba spola. Rast temperature potiče nagon za parenjem, kao i duži dani. Ženka ispušta mirise kojim privlači mužjake, a mužjaci plivaju za ženkom, te dolazi do parenja. Nakon parenja ženka polaže jaja na bilje u vodi. To se dešava 2 dana nakon oplodnje. Ženka položi oko 120 jaja i više. Moguće ih je tada, po uputama uspješnog uzgajivača iz Njemačke, premjestiti u teglice od 1 litre, na koje treba paziti i mijenjati vodu, te se nakon 14 - 28 dana pocinju leći larve. Neki prosjek je 17 - 18 dana, pri temperaturi od 17 - 18 stupnjeva. Ta razlika ovisi o razvijenosti larvi. Ranije razvijene nalaze se u embrionalnom stadiju, dok kasnije izvaljene mogu doseći 1 cm dužine. Jedan posto larvi su blizanci, tj. dijele istu opnu. Prva 4 dana larve se hrane rezervom koju imaju na trbuhu, a nakon toga treba početi sa prehranom. Metamorfoza larvi u vodenjake traje 3 mjeseca pri toplijoj do 6 mjeseci u hladnijoj vodi. Dužina metamorfoziranih larvi iznosi 2, 8 - 4, 5 cm. Smrtnost je mladih larvi vrlo mala, ako imaju higijenske uvjete i ostale, kao temperatura, hrana i sl. Mladi vodenjaci napokon napuštaju vodu, tj. dešava se metamorfoza larvi u vodenjake. Mladim vodenjacima tada treba osigurati neku suhu površinu, jer se lako utapaju.


Prehrana

Jedu sve što se kreće. Omiljena su im hrana insekti, kišne gliste, razni crvi i larve, te biljne uši. Ja ih hranim crvenim crvićima, smrznutim, koje vrlo rado jedu. Larve se ne bi trebale hraniti tubifexom zbog mogućih štetnih tvari koje se znaju naći u uzgajalištima, a poželjna hrana su dafnije i ciklopi. Nisu izbirljivi, niti ih je potrebno puno hraniti. Ponekad je dobro ne hraniti ih nekoliko dana, kako bi održali kondiciju. Larve komarca također su dobra hrana.

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.