Tiliqua - Blue tongued skink

altRod Tiliqua (Blue Tongued Skinks) trenutno sadrži (barem) 7 vrsta s ukupno više od 10 podvrsta te još jedna vrsta (Irian Jaya Blue Tongued Skink) koja još nije klasificirana.
Blue tongued skink (lat. Tiliqua scincoides, Tiliqua gigas, Tiliqua nigrolutea, Tiliqua multifasciata, Tiliqua occipitalis i Tiliqua (Trachydosaurus) rugosa ) spada u porodicu Scincidae.
To je terestrialna vrsta guštera koja živi u području savana Australije (Tiliqua scincoides) i područjima Nove Gvineje i istočne Indonezije (Tiliqua gigas). Ova vrsta guštera nalazi se na CITES A listi.


alt

Slika 1. T. scincoides ssp.


alt

Područje rasprostranjenosti


Opis
Ova vrsta guštera spada u jedne od najvećih skinkova. Može narasti 50-60cm. Tijelo mu je masivno s kratkim nogama,a po leđima ima zlatne ili smeđe šare, dok su noge crne ili smeđe. Karakteristično za ovu vrstu skinkova je njihov plavi jezik, po kojem su dobili ime. Kad se osjete ugroženi otvaraju usta i uz siktanje pokazuju svoj plavi jezik. Mužjaci su nešto veći od ženki, imaju širu glavu i tanji korijen repa.


alt

Slika 2. T. rugosa


alt

Slika 3. T. scincoides ssp.


DRŽANJE
Ova vrsta guštera živi u polu pustinjskom području pa takav treba biti i terarij. Dimenzija terarija, za odraslu jedinku, treba biti minimalnih dimenzija 100x50x50 (DxŠxV), a za odrasli par minimalno 150x50x60. Terarij mora imati adekvatno napravljen ventilacijski sustav.
Kao supstrat se ne preporuča pijesak, osim kod specijalizirane T. rugosa. Najbolji supstrat je malč od bjelogoričnog drveta, otprašene drvene strugotine ili "čipsovi" (mali drveni komadići, obično od bukve).
Potrebno je napraviti mnogo mjesta za skrivanje, a to se može napraviti pomoću pločastog kamena, nekog debla ili većeg komada drva. Treba osigurati nešto veću posudu s vodom iz koje će gušter piti, ali u koju će moći cijeli ući. Od biljaka se mogu koristiti one koje dobro podnose sušna područja s malo vlage. Također, dobar efekt prirodnog staništa se postiže sa suhom travom.
Za grijanje terarija, osim podnih grijača (na lijepljenje ili kabelskih), možemo koristiti različite žarulje koje su dobre i zbog podizanja intenziteta svijetlosti. Svaka žarulja u terariju treba biti obložena zaštitnom mrežom kako gušter ne bi mogao doći s njom u kontakt. Temperatura u terariju treba biti 28-30°C, a ispod mjesta za sunčanje oko 40°C. Na mjestu za sunčanje se može koristiti spot lampa (jačinu odredimo ovisno o veličini terarija). Budući da je ovaj gušter dnevna životinja potrebno je postaviti i adekvatnu UV rasvjetu. Dnevni period bi trebao trajati 12-14 sati. Vlaga u terariju bi trebala biti 30-40%.


HRANA
Prehrana ovog guštera se sastoji od insekata (crva, žohara, cvrčaka), manjih glodavaca (pinkija i beba štakora), ali i raznog povrća, voća i cvjetova. Hranu (insekte) se preporuča uzgojiti prije nabavke samog guštera. Također, potrebno je koristiti mineralne i vitaminske dodatke prehrani (moja preporuka Nekton MSA i REP). Ova vrsta guštera sklona je debljanju pa znaju postati pretili.


alt

Slika 4. T. gigas gigas - uz insekte jedu voće i povrće


alt

Slika 5. T. gigas evanescens


RAZMNOŽAVANJE
Pare se jednom godišnje, a čin parenja je dosta agresivan. Mužjak, tijekom parenja, grize ženku za vrat ili leđa pa je uobičajeno da nastanu posjekotine na ženkinom tijelu. Ova vrsta guštera je ovoviviparna tj. ženka nosi oplođena jaja koja se inkubiraju u njoj pa onda leže žive mlade. Mladi se izlegnu, oko 100 dana nakon parenja, a može ih biti 10-20 komada. Mladi skinkovi izgledaju kao kopije vlastitih roditelja, samo su dosta manji. Nakon što se izlegu treba ih prebaciti u poseban terarij, s istim uređenjem kao kod odraslih jedinki. Prehrana, za mlade skinkove, je ista kao i kod odraslih samo uz adekvatnu veličinu insekata kojim ih hranimo.


alt

Slika 6. T. scincoides ssp.


ZAKLJUČAK
Blue tongued skink nije agresivan gušter i dobro podnosi ljudsku ruku. Nije ga teško držati u terariju pa se često preporuča i početnicima. Hranjenjem iz ruke može se postići dodatno povjerenje između guštera i vlasnika, ali se isto tako ne preporuča nepotrebno uznemiravanje i natezanje po rukama.

Fotografije preuzete sa:Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.