Zeleni pitoni

Zeleni pitoni (lat. Morelia virdis) su arborealna vrsta pitona koja nastanjuje prostor od poluotoka Cape York u Australiji, preko otoka Papue i Nove Gvineje, pa sve do malih okolnih otoka gdje se nalaze izolirane populacije koje se morfološki međusobno bitno razlikuju. Nastanjuju kišne prašume, od razine mora pa sve do 2.000 metara nadmorske visine.


Kao što im samo ime govori, chondri su primarno zelene boje, ali nisu uvijek zeleni. Uz zelenu boju mogu imati primjese žute, plave, crne i bijele, a mogu biti i jednolično plavi,žuti i albino, koji su narančaste boje te postoje svega tri poznata primjerka u kolekcijama diljem svijeta (2009 godina). Boja ovisi o lokalitetu s kojeg potječe chondro, ako govorimo o chondrima iz divljine, ili, ako je uzgojen u zatočeništvu, ovisi o liniji, odnosno, boji koju je uzgajivač selekcijom postigao. Postoji mnogo formi chondra i obično se povezuju s izoliranim otočnim populacijama ili područjima odakle se vrši njihova prodaja prema farmama. Neke od otočnih populacija su chondri s otoka Aru, Biak, Yapen, Kofiau...

Boja mladih zelenih pitona je drugačija od boje odraslih. Većina beba izađe iz jaja žute ili crvene boje, ali nije rijetkost da bude i smeđih primjeraka.

Promjena boje počinje najranije u dobi od 3 mjeseca, a može kod nekih chondra potrajati sve do 4-5 godina. Promatranje promjene boje u ove vrste zmija je jedna od najuzbudljivijih događaja koje vam one mogu priuštiti. Forma s otoka Kofiau je popularna po tome što često ostane žute boje, čak i kao odrasli primjerak.

Bebe su u prosjeku duge od 20 do 25 centimetara dok je dužina odraslih primjeraka između 1,2 i 1,8 metara, s time da su ženke u pravilu veće od mužjaka.

Većinu vremena provode odmarajući se na drvećima i niskom raslinju. Noćne su životinje i cijelu noć obično provode u potrazi za hranom. Nije rijetkost da ih se nalazi i na tlu, u potrazi za glodavcima, iako su u pricipu arborealne zmije i češće se hrane raznim pticama i gušterima koji se penju po drveću.

Najduži  životni vijek u divljini nije poznat, dok su u zatočeništvu zabilježeni primjerci koji su živjeli duže od 30 godina, mada se očekuje da žive nekih desetak godina ukoliko se drže u odgovarajućim uvjetima. Zbog svoje relativno male veličine i velike varijacije u bojama i uzorcima, chondri su postali jedni od najpopularnijih zmija u svijetu teraristike.

Bebe rođene u zatočeništvu su obično dobrog karaktera i s većinom se njima može lako rukavati ako im se pravilno pristupi. 


alt

Držanje

Kad kupujete ili radite terarij za zelene pitone trebate obratiti pozornost na više stvari. Bila bi šteta da ih ne držite u terariju koji ima prednju stranicu u staklu, tako da možete u potpunosti uživati u njihovoj ljepoti. Poželjno je da su ostale stranice u drvu, tako da se chondri osjećaju sigurno u terariju jer su oni u biti plahe životinje te se po danu skrivaju među lišćem i granama u strahu od predatora, većinom ptica grabljivica.

Bebe je najbolje držati u terariju koji je veličine 30x30x30 centimetara. U tako velikom terariju će se osjećati najsigurnije i uspjeh pri hranjenju neće izostati. Odrasli zeleni pitoni uživaju u prostranim, velikim terarijima, koji su veliki barem 60x60x60 cm, mada je idealna veličina 90x60x60 cm.

Uvriježeno je mišljenje da zeleni pitoni trebaju arborealno orijentiran terarij. Međutim, iskustva velikih uzgajivača govore upravo suprotno i savjetuje se da se koriste terariji koji su orijentirani horizontalno, čime se olakšava termoregulacija ukoliko se grijač drži u jednom kutu i ne pokriva više od pola površine tla u terariju. Postoji tu, naravno, više razloga koji idu u korist ovoj teoriji o horizontalno orijentiranim terarijima. Zeleni pitoni obično izabiru najvišu granu u terariju i često ne idu do tla, gdje se nalazi posuda s vodom, i eventulano mogu uginuti od dehidracije zbog toga što se obično, kada su aktivni, kreću po granama lijevo desno, a ne gore dolje. Zlatno je pravilo da visina terarija treba biti takva da chondro, kada je na najvišoj grani u terariju, može dosegnuti dno terarija. Terarij bi trebao imati što više grana, koje su promjera kao i tijelo chondra gdje je najširi. Što više grana i bilja to bolje. Obratite pozornost na otrovne biljke te ih izbjegavajte u širokom luku.

Preporučljivo je držati svakog chondra posebno u svom terariju iz više razloga. Hranjenje, mijenjanje vode i čišćenje je puno lakše za obavljati. Smanjuje se mogućnost prijenosa bolesti između primjeraka. Važno je napomenuti da se ne smiju držati dva mužjaka u istom terariju jer bi vrlo vjerovatno došlo do borbe i nanošenja ozljeda!

Chondri dolaze iz toplih i vlažnih krajeva pa bi iste takve uvjete trebalo omogućiti u terariju. Dnevna temperatura bi trebala biti 30°C na mjestu za grijanje dok bi u hladnijem dijelu terarija trebale biti oko 26°C, dok bi noćna temperatura trebala biti oko 25°C.

Vlaga u terariju bi trebala biti oko 40-70% te, naravno, u fazi presvlačenja, negdje oko 90%. Preporučljivo je dnevno špricanje vodom, tj. imitiranje kiše jer ih to ujedno i smiruje i hidratizira te će chondri rado piti vodu sa svoje kože. Posuda sa svježom vodom treba uvijek biti prisutna na dnu terarija. Vodu je potrebno mijenjati svaka dva do tri dana.

Na dnu terarija je najbolje imati treset ili usitnjenu kokosovu koru, koja ujedno izgleda lijepo i održava vlagu. Treba imati na umu da se treset treba moći osušiti između špricanja vodom. O tome koliko će često trebati špircati terarij, odnosno chondra, ovisi o ventilaciji u terariju, koju je najbolje napraviti sa po dvije ventilacijske mrežice na bočnim stranama terarija. O veličini terarija ovisi i veličina ventilacijskih mrežica. Nikada se ne smije dogoditi da u terariju dode do razvoja plijesni zbog prevelike vlage. Treba uvijek dozvoliti da se terarij osuši prije ponovnog špricanja vodom.

Zeleni pitoni se ne vole navlačiti po rukama. Oni su „ gledaj i uživaj“ zmije! Bebe se ne smije dirati ni skidati s grana ni pod koju cijenu prije godine dana ako niste iskusni uzgajivač, niti im se smije određivati spol do tog istog vremena. Izbjegavajte kupnju beba kojima je utvrđen spol a mlađe su od godine dana! Bebe su u tom vremenu jako osjetljive i delikatne građe. Mogao bi ih usporediti s mokrim toaletnim papirom. Samo jedan krivi pokret i beba može ostati zauvijek povrijeđena, stoga obratite posebnu pozornost na to. 

alt

Hranjenje

Chondro bebe bi trebale jesti svakih 5 dana i to po jednog jednodnevnog miša. Često se znati dogoditi da bebe odbijaju jesti miša. Tada treba pristupiti metodi zavaravanja i bebi ponuditi miša na kojeg smo prije stavili paperje pilića. U većini slučajeva ova metoda je uspješna.

Jednogodišnji chondri jedu svakih 7 dana po jednog malog miša ili štakora slične veličine, dok odrasli jedu svakih desetak dana po jednog odraslog miša ili štakora srednje veličine. Ne preporuča se hranjenje s više komada hrane pri hranjenju jer šanse da se to dogodi u prirodi skoro pa i ne postoje!

Chondri su jako proždrljive zmije i vrlo su skloni debljanju. Nije rijetkost da mladi i neiskusni teraristi od silne ljubavi i želje da im mladi chondro što prije naraste dovedu svog chondra u letargično stanje. Ovo uvijek dovodi do ozbiljnih zdrastvenih problema i, u konačnici, do uginuća, tako da vam preporučam da se strogo držite već opisanog režima hranjenja ukoliko želite imati zdravog chondra koji će živjeti dugo.

Chondri su osjetljivi na topli obrok stoga im nudim glodavce koji su već prije odmrznuti te potom stavljeni na kratki period u toplu vodu prije nego što ih nahranim. Reakcija je uvijek fantastična. Osobno, uvijek hranim odrasle chondre po noći dok bebe i mlade običavam hraniti u svako doba dana, a najviše preferiram kasno poslijepodne. Često se zna dogoditi da odrasli mužjaci imaju jedan period u godini kad idu na „dijetu“, odnosno, odbijaju hranu u sezoni parenja.

Parenje  

Chondri postaju spolno zreli s tri godine starosti, a preporuča se pričekati s prvim parenjem sve do pete godine kod ženki, dok se mužjaci mogu pariti već u svojoj trećoj godini. Ženka bi trebala imati barem 900 grama i ne biti debela, s previše masnih naslaga, dok bi mužjaci trebali imati barem 450 grama. Da bi se parilo chondre, moraju se izabrati iznimno zdravi primjerci. Ženka bi trebala biti u odličnoj formi budući da nakon parenja, pa sve do polaganja jaja, neće jesti, a proizvodnja jaja ju jako iscrpi te se zna dogoditi da ženke uginu ako se previše opterete i pare svaku godinu za redom. Ista je situacija i s mužjakom, čija bi sperma trabala biti u odličnom stanju da bi oplodio sva jaja. On odbija jesti dokle god je uz ženku, tako da ne začuđuje ako ne jede po par mjeseci. Ako su zdravi oboje, ova „dijeta“ uopće neće utjecati na njihovo zdravlje. 

alt

Zaključak

Zeleni pitoni su prelijepe zmije i preporučam osobama koje su ljubitelji zmija barem jednog zelenog pitona. Propuštate puno ako ga još nemate u svojoj kolekciji, a razmišljate o nabavci zmije. Idealne su veličine, odličnog karaktera i vole se odmarati u svojoj tipičnoj pozi, koja oduševljava svaki put kada bacite pogled na tajanstveni kutak u kojem imate pravu malu oazu - terarij s prekrasnim i rijetkim zelenim pitonom. Apeliram na vas da dobro razmislite prije nabavke ove zmije jer ona uistinu nije za svakoga i treba imati dovoljno vremena, novaca i ljubavi da bi se chondru priuštio život kakav on i zaslužuje!

alt

alt

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.