Phelsuma madagascariensis grandis

ImageVeliki dnevni gekon
Porodica: Gekkonidae
Vrsta:
Phelsuma
Podvrsta:
P. Madagascariensis
Stanište:
Madagaskar
Zaštićena vrsta: CITES Gray, 1870.

Karakteristike

Hrvatski naziv za Phelsuma madagascariensisa grandisa je Veliki dnevni gekon. Najčešće narastu do otprilike 25 cm, iako mogu narasti i do 30 cm. Karakteristični su po lijepoj zelenoj boji tijela, s glavom i leđima prošaranima crvenim mrljama. Danju su vrlo aktivni, a budući da imaju vrlo osjetljivu kožu, mora se izbjegavati svako diranje jer bi inače mogli imati problema kod presvlačenja. Kad ih je strah, može se dogoditi da otpuste rep koji će im kasnije narasti, ali nikad više neće biti kakav je bio. Phelsume su arborealni gušteri.

Image

Stanište (terarij)

Za grandise je potrebno odmah u početku dobro pripremiti terarij. Terarij bi trebao biti (minimalnih dimenzija) visine 70cm x dužine 60cm x širine 40cm. S obzirom na to da žive u tropskim krajevima, u terariju bi trebalo biti puno bilja, granja i bambusa koji im koriste i kao mjesta za skrivanje jer je vrlo plašljiva vrsta. Ventilacija u terariju mora biti kvalitetno napravljena tako da terarij ima dobar protok zraka te da se ne bi pojavila plijesan, ali i da bi se mogla održavati velika vlažnost zraka (50% – 85%). Za održavanje vlage u zraku potrebno je svakodnevno prskati terarij, pogotovo lišće, jer gekoni s lišća piju vodu. Kao podloga koristi se zemlja za cvijeće ili treset koje jednom tjedno valja dobro namočiti radi održavanja vlage.

Kako su gekoni hladnokrvne životinje, potrebno im je napraviti i mjesto za sunčanje gdje će se moći grijati i podići svoju tjelesnu temperaturu. Temperatura u terariju danju mora biti između 27°C i 33°C, ispod mjesta za sunčanje čak do 37°C te noću 21°C - 27°C, a održava se pomoću sijalica i grijača.

Image

Rasvjeta

Dnevni gekoni trebaju imati određenu količinu UVA i UVB svjetla. Po potrebi se koriste UV neonke ili UV žarulje za E27 grlo, a na mjestu za sunčanje može se postaviti reflektor lampa prikladne jačine (W). Rasvjeta se uz pomoć timera treba paliti u pravilnim razmacima, ljeti u trajanju od 14 sati, a zimi u trajanju od 10 sati.

Image

Prehrana

Prehrana gekona treba biti što raznovrsnija - cvrčci, muhe, mušice, leptiri, skakavci, žohari, fobasi. Treba izbjegavati "tvrdokrilce", kukce koji imaju tvrda krila, jer bi im mogli uzrokovati probleme s probavom. U prehranu im najmanje dvaput tjedno treba dodavati minerale i vitamine, posebno D3, fosfor i kalcij, a poželjno im je davati i voće - breskve, lubenice, mango, jabuke ili dječje voćne kašice.

Zadnje na forumu

  • Odg: Što se sluša?
    23 Rujan 2021