Emydura subglobosa

ImageEngleski naziv: Pink bellied Sideneck
Njemački naziv: Rotbäuchige Spitzkopfschildkröte
Latinski naziv: Emydura subglobosa
Dužina oklopa: Ženke do 26 cm, Mužjaci 20 cm
Porijeklo: Australija i Nova Gvineja
Hrana: ribe, crvi, gliste , larve, punoglavci, u starosti djelomično i bilje, ipak glavna hrana ostaje meso.
Držanje u paludariju: temparatura vode: 24-26°C, kopna 26°C - 30°C
Razmnožavanje: Ova vrsta se relativno lako razmnožava, ženka polegne 5 do 20 jaja
Krefft, 1876

Opis vrste

Emydura subglobosa je vrsta kornjače koja se u prirodi može naći na području od Australije do Nove Gvineje. Ženke ove vrste dosegnu dužinu oklopa do 26 cm, dok mužjaci s 20 cm dužinom ostaju manji. Kao i sve vrste iz roda Chelodina i ova kornjača ne uvlači vrat u oklop (zbog svoje dužine), nego ga savije na stranu. Zbog svog geografskog položaja ova vrsta u prirodi ne hibernira. Kornjače koje se po Europi nalaze u prodaji većinom su uzgajane u Europi, manji dio dolazi iz Nove Gvineje, dok iz Australije nema uvoza jer je tamo zakonski zabranjeno općenito izvoziti životinje. U zatočeništvu životni je vijek ove kornjače i do 60 godina. Prijašni naziv ove vrste je bio "Emydura albertisii". Ako nađete vrstu sa tim nazivom negdje u literaturi onda se radi o ovoj ovdje opisanoj Emydura subglobosa.

Image
 
Razmnožavanje

Tu je vrstu relativno lako uzgojiti i razmnožiti. Emydure spolno sazrijevaju sa 6 godina. Glavno doba parenja počinje u rujnu. Ženka polegne od 5 do 20 jaja, koja snese u rupu u zemlji i zatim pažljivo zakopa. Jaja imaju dužinu od 35 do 38 mm, široka su 19 mm, težina iznosi oko 8 grama. Ovisno o temparaturi inkubacije, mladi se izlegnu poslije 45, najkasnije 60 dana. Tek izlegnute kornjačice imaju dužinu oko 30 mm i težinu oko 5 grama.

Image

Držanje u paludariju

Emyduras su dobre i relativno lagane kornjače za uzgajanje. Za adekvatno držanje paludarij nebi smio imati manje dimenzije od 150x50x50 (dužina x širina x visina). Kornjače ove vrste su pretežno u vodi, no ipak je kopno neophodno kao i za sve vrste kornjača iako ova vrsta dosta manje izlazi na kopno nego naprimjer Trachemys ili Chrysemys vrste. Temparatura vode mora biti, kako je već navedeno, čitavu godinu od 24 do 27°C stupnjeva, kopno mora biti 2-3 stupnja toplije što se postigne sa žaruljama kao što je naprimjer "Sun Glo 100 W". Kao i kod svih kornjača i ovoj kornjači je potrebno UVA I UVB svijetlo, što se za slatkovodne kornjače idealno postigne sa "Repti Glo 0.5" u kombinaciji sa "Repti Glo 0.2".

Text i slike: Marijan Tunjic (TITO)
(c) Kornjace.com

Zadnje na forumu

  • Odg: Što se sluša?
    11 Srpanj 2020