Gmazovi, gmizavci ili reptili

ImageOva tri naziva se odnose na porodicu Reptilia i sva tri se koriste u našem jeziku. Gmazovi spadaju u grupu kralješnjaka, a pripadaju i skupini tetrapoda. Gmazovi su ljuskavi kralješnjaci.


 
Image
 
Image
 
 
Tetrapoda - S jedne strane evolucijske zone, koju je imenovao američki paleontolog Alfred Sherwood Romer, stoje vrlo rani nalazi tetrapoda, koji su stari oko 365 milijuna godina. Sustav za kretanje tih četveronožaca činio ih je jednako sposobnima i za život u vodi.

LINK na sliku

Tek 30 milijuna godina kasnije izronio je napredni tetrapod, koji sliči današnjem vodozemcu. Pederpes potječe iz vremena koji je stajao između tih nalaza. Znači jako su stari .

Oni spadaju i skupini amniota ( to su životinje čiji je zametak ili embrij omotan i zaštićen amniotskom membranom.

Što se tiče reprodukcije razlikujemo oviparne (nesu jaja), viviparne (rađaju žive mlade) i ovoviviparne (nesu jaja iz kojih se neposredno nakon polijeganja izlegnu formirani mladunci) vrste.

Zaboravio sam reći da se Amniota dijeli na četiri reda.

Image
Red 1. Chelonia - kornjače - tu spada oko 300 vrsta

Image
Red 2. Crocodilia - aligatori , krokodili i gavijali - tu spada preko 20 vrsta


Red 3. Rhynchocephalia - tuatra -ovdje spadaju samo dvije vrste od kojih su obje sa Novog zelanda.

LINK na članak

Image

Image
Red 4. Squamata - gušteri (Lacertilia) , zmije (Serpentes) i prstenaši (Amphisbaenidae)– ovo je najbrojnija skupina i tu spada preko 7500 vrsta.

Reptili su rasprostranjeni po cijelom svijetu osim na Antartici, ali pretežno su rasprostranjeni u subtropskim i tropskim krajevima. Razlog zašto se uglavnom nalaze u takvim podnebljima je to što su pripadnici porodice reptilia poikilotermne životinje ( doslovno značenje bi bilo «životinje s promjenjivom temperaturom tijela», ali zato što apsolutno sva bića na Zemlji imaju promjenjivu temperaturu tijela, naš najtočniji naziv bi bio ''životinje koje nisu u stanju metaboličkim procesima regulirati tjelesnu temp.'' ) i nemaju sposobnost zadržavanja stalne radne temperature tijela, pa se moraju prilagođavati toplijim krajevima i izlagati sunčevu i toplinskom zračenju da bi se mogli kretati i sintetizirati D3 vitamin, iako ima i gmazova kojima zračenje nije potrebno da bi sintetizirali isti.

Image

Gmazovi se prilikom rasta presvlače ( neki odjednom, neki parcijalno kroz duže vrijeme), odnosno odbacuju staru kožu ili ljuske, koja se zamjenjuje novom većom i tako dok su živi.

Image

Image

Još samo jedna zanimljiva informacija, smatra se da su sve ptice i svi sisavci evoluirali od reptila.

Ovo je samo ukratko opisan naziv Gmaz ili Gmizavac ili Reptil .

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.