Pandinus imperator

ImageKoljeno: člankonosci - Arthropoda
Potkoljeno: klještari - Chelicerata
Razred: paučnjaci - Arachnida
Red: štipavci - Scorpiones


Pandinus imperator (carski škorpion) - vrsta je štipavca koja u prirodi obitava u tropskim predjelima Zapadne Afrike (Kamerun, Ekv. Gvineja, Gabon, Kongo, Nigerija...).

Image
 
Image


Za život im je potrebna vlaga 60% - 70% humidity i temperatura od 23°C-33°C.

Pandinus imperator je vrsta škorpiona koja se najčešće drži u zatočeništvu. Razlog istome je taj što nije smrtonosno opasan i nije preagresivan, stoga je preporučljiv za početnike, ali i za one iskusnije koji žude za nečim "masivnim i velikim".

Ova vrsta škorpiona jedna je od najvećih na svijetu. Njegova veličina je obično između 14 i 17cm. Nema jak otrov, i stoga rijetko upotrebljava svoju bodlju. Za čovjeka otrov Pandinus imperatora nije opasan, osim ako ubodena osoba reagira na otrov jakom alergijom. Tada može doći i do ozbiljnih komplikacija.

U svakom slučaju, ovoj životinji kao i svakoj drugoj treba pristupati s poštovanjem, jer ona je "divlja" i nikada se ne zna kako će reagirati.

Pandinus imperator jedna je od mirnijih i manje agresivnijih vrsta škorpiona pa ih se iz tog razloga može držati više jedinki u istom terariju; napomena: u dovoljno velikom terariju za držanu količinu škorpiona.


Smještaj za P.imperatora:

Terarij za Pandinus imperatora trebao bi biti velik minimalno 35cm x 25cm (baza) i 25cm visina. Podloga bi trbala biti duboka barem 10cm - 15cm, iz razloga što u prirodi živi pod zemljom u rupi koju si sam iskopa. U svakom slučaju na podlogu treba postaviti komad kore drveta (ne iz porodice bora) pod koju će se vaš škorpion moći sakriti preko dana.

Image

U terarij se može posaditi bilo koja netoksična biljka (najbolje scindapsus ili paprat), a od grana za dekoraciju najbolje su bazge, vrbe, loze itd.
Ukoliko se uzimaju iz prirode, iste se moraju očistiti od nametnika i ostalih nečistoća. To možete napraviti tako da ih, ako nisu velike, stavite u lonac i prokuhate par minuta u vodi ili ih jednostavno par puta prelijete kipućom vodom.
Kao podloga u terariju koristi se treset ili zemlja za cvijeće (može i pomiješano).


Hrana i voda

Škorpioni su jako proždrljive životinje i ponekad se doslovno prežderavaju. Za hranjenje se može koristiti posuda za hranu (malo dublja da živa hrana ne može izlaziti van, ali da škorpion može ući), a ujedno ga se može hraniti tako da mu ubacite hranu u terarij.
NAPOMENA: obavezno morate kontrolirati da se hrana ne ukopa u terarij i da škorpion pojede istu. Ukoliko škorpion "bježi" ili ignorira hranu, to znači da nije gladan ili da je pod stresom.

Škorpioni su insectivores (insektojedi), stoga se hrane cvrčcima, zoophobasima(Zoophobas morio), brašnarima (Tenebrio molitor), žoharima(Blapicta dubia...), bogomoljkama (Mantis religiosa) i svim ostalim vrstama insekata i larvi. Hranu je najbolje da sami uzgajate, ali i ukoliko se ista uzima i iz prirode neće biti nikakvih problema, osim ako hrana nije uzimana s područja tretiranog insekticidima ili pesticidima.


Image

Pandinus imperator jede brašnara (Tenebrio molitor)

Image

Pandinus imperator jede žohara (Blapicta dubia)


Image

Svome škorpionu osigurajte pitku vodu u dosta plitkoj posudici da se ne može utopiti.

Image

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.