Uređenje ribnjaka

Image"Vrtni ribnjak - vodeni biotop stvarati će u Vašem vrtu novu okolinu za život onih vrsta životinja koje su u prirodi sve rjeđe. Vrtni će Vam ribnjak u Vašoj neposrednoj blizini, stvoriti atraktivno središte u Vašem vrtu, omogućiti će da se u slobodno vrijeme razveselite, smirite i oslobodite briga.

U njemu ćete moći promatrati brojne vrste životinja i cvjetajućeg bilja. Vaš vrtni ribnjak neće biti privlačan samo za promatraće, već će biti i dragocjen biotop za biljke i životinje".

Prednji citat u cijelosti točan, zabava čista, samo što ne dolazi samo od sebe.
Dakle, idemo na «šljaku», tj. posao.
Cijelu priču podjelit ću u dva dijela: Uređenje vrtnog ribnjaka, s temama: planiranje, izgradnja, folija, prilagodba vode biološki pogodne za ribe, filter - pumpa, temparatura, sađenje biljaka i naseljenje riba, te Održavanje vrtnog ribnjaka, s temama: njega u različita godišnja doba, uništavanje algi, liječenje riba i/ili biljaka, hranjenje riba. Slijedi dio prvi:

UREĐENJE VRTNOG RIBNJAKA

ImageIdeja

Moja osnovna ideja vodilja bila je da kod svog rada samo malo (što manje zbog svakodnevnih obveza - radni odnos, obitelj, godišnji odmori . . . .) «podupirem prirodu u prirodnom ritmu» mog vrtnog ribnjaka. Ideja obično sa sobom «nosi» i viziju kakav bi taj vrtni ribnjak trebao biti, gotov PE bazen- kalup ili PE folija, koliki, velik(?) , po mogućnosti veći od . . . . dvorišta!!!! i gdje, tamo gdje ne rastu prve biljke na Zemlji . . . . alge, a rastu i na Suncu i u sjeni ( samo druge boje) i tamo gdje kišnica utječe direktno u vrtni ribnjak - naravno, s krova!!!!


Plan

Dakle, «oboružao» sam se i krenuo u zimsko proučavanje sve dostupne literature, kataloga, mašta radi, a vizija dobija «kolor» i nastupilo je proljeće, s metrom i kolčićima u rukama po dvorištu premjeravam moguće lokacije, žena u toplom kroz prozor zapovjeda : «ne tu, napred, nazad, lijevo, desno» . . . . Uglavnom, padaju vizije bolje nego čunjevi na kuglani, jer jedini PVC gotov «bazen kalup» koji bi zadovoljio površinom / možda dubinom, bi morao malo ući ili pod kuću, ili jednom od susjeda u dvorište ( a baš s tim susjedom si nismo dobri) ?!?!. Dakle ( ne najjače sunce, ne pod drvo, ne u hlad ) odluka je folija! Ali koja? Širine 4, 6 ili . . . . metara ?!?! Presudilo je moguće na izabranoj (u biti jedinoj mogućoj) lokaciji. I tako, prelazim na slijedeću fazu plana, kako naučeno, željeno i moguće pomiriti jednim kompromisom i definirati, pretočiti u situaciju i dva presjeka.. Olovka i milimetar papir u ruke (na njemu možete skicirati, planirati, prostoručno a u mjerilu), gumicu vam neću priznati. Nemojte zaboraviti skicu, plan dati na reviziju, bilo ženi, roditeljima . . . . Prigovoriti će sigurno iako nisu proučavali literaturu, ali vi ste u prednosti, imat ćete žrtveno janje za moguće probleme i greške u izvedbi, a neće moći odgovoriti da nisu sudjelovali. Sljedeću fazu nikako nisam mogao i nisam odradio sam, kupovinu PE folije. Kune u novčanik, ženu za ručicu s dimenzijama folije i u trgo-centar. Složio sam se s njom da bi naranđasta ili crvena bila u boji zlatnih ribica, ali pristala je ipak teško na crnu PE foliju kad sam joj objasnio da nijedno jezero ni bara u HR nema naranđasto ni crveno dno ni obalu i da te boje plaše, štoviše- iritiraju ribice.

Image
KockavicaIzgradnja (čitaj- kopanje)

I kada više nisam mogao ni smio zanemariti svakodnevno podsjećanje da folija koju je «kupila» tamo stoji, uzeo sam kolčiće i metar u ruke za «preslikati» skicu u naravne veličine 2,2 x 3,3 m plus potočić. Ne znam zašto ali prethodna faza traje puno manje od ove koja slijedi - iskop vrtnog ribnjaka. Dakle, šablonu za nagib pokosa 2:1 (visina : širina) i libelu, ručna kolica i štihaču i na gradilište. Ribnjak je «poluukopan» (he, he, kako se snaći da manje iskopa trebam odvesti !!), rub je formiran i fiksiran letvicama izdignuto od okolnog terena te oborine ne utječu u ribnjak i ne «prljaju» formirani biotop. Do ruba budućeg ribnjaka dovukao sam kabel za struju za priključnicu vodene pumpe i filtera. Dojam je da se proizvođači natječu koji će vam isporučiti vodenu pumpu s kraćim kablom za struju, tako da je dubina od 1m upravo i minimum za ribice i maksimum za vodenu pumpu. Po iskopanom ribnjaku položena je prvo stara cerada a po njoj PE folija debljine 1 mm. Interijer sam im na nekoliko mjesta na terasama (stepenicama) i u dnu ribnjaka ukrasio krupnim kamenjem, tako da se ribice, kada ih nahranim, mogu sa mnom igrati skrivača. Okolo ribnjaka je formiran kamenjar sa stijenom «izvora» na strani potočića, koji utječe u ribnjak na dva mjesta, sa autohtonim biljem posađenim u kamenjar : kala, kockavice, pasji zub, kukurjek, timijan, majčina dušica, vrijesak, . . . . Slijedi punjenje ribnjaka vodom iz gradskog vodovoda za koju znam pH (testirao sam), gH prihvatio podatak vodovoda, sadržaj Cl testirao sam, dok dođe od V.Gorice preko Zagreba do mene, nema Cl . . . .!!

Image
KukurijekPrilagodba vode

Dakle, u mojim počecima bavljenja vrtnim ribnjakom za prilagodbu vode u biološki pogodne za ribice, kao poslušan učenik koristio sam komercijalne proizvode . . . . i što poradi premalih pakovanja za potrebe mog ribnjaka i/ili povelike cijene sredstava koja iz malih pakovanja proizlazi, a ponajviše poradi nedjelotvornosti nekih sredstava ( kojima je često bio i prošao rok uporabe -proizvedeno u Kanadi, brodom u Evropu, centralno skladište u Njemačkoj ili Engleskoj, uvoznik za Hrvatsku, prodavač u Zagrebu na policama, do moje kupnje . . . .), bio sam prisiljen pronaći djelotvorna, zamjenska i/ili alternativna sredstva. Danas pak na tržištu postoje i veća pakovanja svega potrebnog te prilagodba vode ne bi smjela predstavljati problem.

Oprema, pribor

Oprema je bila i ostala je ,na žalost, «rak rana» bavljenja vrtnim ribnjakom u HR. Jeste li probali za 3500l ili veći ribnjak nabaviti, kupiti pribor, prvenstveno filtar i vodenu pumpu, u Hrvatskoj?!?! Godinama prije nije ih uopće bilo, a ni sada izbor nije velik.

Image

Kao što sam od ribnjaka 50 l, pa 250 l došao sada na 3500 l, iz priloženih slika vidite kako su rasli i filteri. Prva tri mala industrijski su proizvod, a druga dva veća moj su ručni rad. E sada zamislite moje «oduševljenje» filterom - dođem vikendom s terena, «izvor» jedva da «slini», filter zaprljan, a trebaju mi sati da ga izvadim, očistim, vratim. Oduševljeno kupim skup vanjski filtar nizozemskog proizvođača, dođem vikendom s terena, voda «piški» na sve strane filtra, ribci još malo pa su na suhom. I tako, formirao sam svoj 40 l filtar- unutarnji gravitacioni taložnik, lava, spužva, tekstil, drveni ugalj, tekstil, kamen i pumpa, priključio na struju i «izvor» te spustio u vrtni ribnjak.

Image

Bio je u mom ribnjaku cijelo prošlo ljeto, kako «izvor» radi i da li se ribci vide, pogledajte slike i divite se (ah, moram pokazati malo ponosa i zahtjevati zaslužene slave :D ). Častim tko me poveže s plastičarem koji ima stroj za «puhanje» posuda od 1-2 l za fitere akvarija, 40 l za vrtne ribnjake i veće za bazene i uzgojne ribnjake i hoće ih proizvoditi po mom patentu. Njemci za kupališta, bazene «ljudotina» zahtjevaju kruženje, cirkulaciju cijele količine vode kroz 2-7 sati, stoga moja vodena pumpa ima na minimumu kapacitet 1700 l/h , a u mom vrtnom ribnjaku radi na maksimumu od 3700 l/h (moj filtar mi to omogućava i dozvoljava od formiranja do . . . .hmm... slijedećeg čišćenja).

Image

Temperatura

Temperatura vode u ribnjaku ljeti nikad nije prešla onu čarobnu zelenu podjelu od 24-28 0 C na termometru, ali je na nju došla! Zimi dio vodene površine bude zamrznut, a ribci zimuju na dnu i u korjenju vrbe na +4 C.

Sađenje biljaka

«Podvodne biljke imaju najznačajniju ulogu za biološku ravnotežu u vrtnom ribnjaku. One nisu samo dekoracija, nego obogate vodu kisikom (po danu) i razgrađuju štetne tvari, nude ribama skrivališta i mjesto za mriještenje. Biljke potroše u vodi hranjive tvari, tako da se ne mogu razviti smetajuće alge». Tako je napisala Sera, ali nisu napisali da su alge prve biljke na zemlji, brže, prilagodljivije . . . No, da vodene biljke pomažu i da bez njih nije moguće, a ni lijepo održavati vrtni ribnjak, u cijelosti je točno.

Image

Aponogeton

Zemlja u kojoj bilje raste je mješavina gline koju sam dobio s kupljenim lopočem i barske zemlje (kažu da je izrazito kisela ) koju sam nabavio sam. Posadio sam ih u crne PE posude za cvijeće prikladnih veličina sa što više otvora. Nad zemljom su (bili) kamenčići koje ribci s užitkom vade i razbacuju po dnu ribnjaka!! Na strani potočića je močvarni dio ribnjaka (0 nivo), koji ima barske zvončiće, a u ribnjaku su terase (stepenice) za uglavnom authotono podvodno bilje u posudama: nivo -1 grčica i mahovine koje obožavaju za mrijest, nivo -2 aponogetoni i butomus, nivo -3 lopoči i lokvanji, nivo -100 cm rašac i vrba koju obožavaju za zimovanje, a plivajuće biljke su egzote- vodeni zumbuli (častim tko mi nabavi HR plavun, Nymphoides peltatu!!).

Image
Grčica
 
Image
Lokvanj
 

Image

Lopoč

Naseljavanje riba

Kako moj vrtni ribnjak nije treće maksimirsko jezero, što je vidljivo nadam se iz priloženih slika, prvo sam naselio 10 zlatnih ribica - carassius auratus, a tjedan iza toga još 11 iz druge ZOO trgovine. Probao sam naseliti uz njih i ancistruse (nisu preživjeli zimu), coridorase, hladnovodne puževe. . . no moje «egoistične slatkovodne psine» uspjele su sve potamaniti. Očito ne žele dijeliti svoje jezero!! Mrijeste se, dokaz je onaj «crnac» na slici, a ja sam kupio samo crvene, dvije šarene i jednu bijelu, albino (očito, baka riba bila je promiskuitetna !!), ali kako ovo nije rasplodni ribnjak i ne štitim mrijest mrežom, većinu ikre pojedu, a preživi ih 5-10 jedinki koje se znaju dobro skrivati dok ne narastu.

Image

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi reef
  16 Lipanj 2021
  Druze Dante, u pravu si, a sad da ti objasnim gdje si pogrijesio.... 
  ...
 • Odg: 110 l , savjeti potrebni
  15 Lipanj 2021
  Hvala na odgovoru,oduševilo me to da je ta alga čak znak da je akvarij zdrav 😁. Još uvijek...
 • Odg: 110 l , savjeti potrebni
  15 Lipanj 2021
  To je tačkasta zelena... Ja je imam od samoga početka i naučio sam da je prihvatim...
  Imam i...
 • Odg: 110 l , savjeti potrebni
  15 Lipanj 2021
  nista za sada, akvarij je friski i biti ce tu svasta.
  Inace, alge u akvariju su normalna...
 • Odg: 110 l , savjeti potrebni
  15 Lipanj 2021
  Mislim da imam jedan problemčić. Počela mi se stvarati zelena alga po kamenjima,nije strašno ali...
 • Odg: 110 l , savjeti potrebni
  15 Lipanj 2021
  Mislim da imam jedan problemčić. Počela mi se stvarati zelena alga po kamenjima,nije strašno ali...
 • Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
  14 Lipanj 2021
  Jedna je neonka tokom hlađenja akvarija gdje je poklopac bio otvoren iskušala bungee jumping....
 • Odg: Novi reef
  13 Lipanj 2021
   
 • Odg: Što se sluša?
  13 Lipanj 2021