Održavanje ribnjaka

ImageNekoliko osnovnih stvari o održavanju vrtnog ribnjaka kroz godišnja doba i suočavanju sa nekim problemima, u nastavku Novele o ribnjaku

Njega u različita godišnja doba

Zimi je ribnjak pokriven folijom da u njega direktno ne pada snijeg i led, dubinski filtar i vodenu pumpu sa «izvorom» isključim, a na -20 cm priključim filter i vodenu pumpu s „fontanom“. Kada se snijeg otopi skinem foliju pokrova a kada temparatura vode bude konstantno viša od 8 C ribice hranim. Proljeće zahtjeva uklanjanje prošlogodišnjih odumrlih dijelova vodenog bilja, eventualno potrebno presađivanje, pognojim sa Sera Florenete A tabletama (prije bilo i fenomenalnog BioPlast depot mineral-a ali više ne uvoze ?!), te im promjenim bio-granulat treseta. Ljeti dolijem vode toliko koliko ishlapi i koliko mi susjedova maca i pesi, grlice, golubovi i ostale životinje popiju. Kao poslušan učenik jednom sam probao promjeniti 1/3-2/3 vode i više nikad, tek poslije toga buknule su alge!!!! U jesen povadim odumrlo lišće vodenog bilja, jabuke, kruške, . . . .

Image

Uništavanje algi

«Alge su dio prirodnog prehrambenog lanca u vodi», tako piše u jednopm priručniku. Imao sam i ja «cvjetanje vode», končaste alge, . . . . Kao poslušan učenik jednom sam nabavio i probao primjeniti „Algae control“. Ponovo je od proizvodnje u Kanadi, transporta veletrgovcu u Njemačku, veletrgovcu i trgovcu u Hrvatskoj, na police i do moje kupnje očito prošlo « malo puno vremena» ... I sredstvo je djelovalo, ali kao da sam pognojio alge! Pošto više nisam htio kupiti „Algae control“ trgovac mi je ponudio UV uređaj, no kad sam zavirio u njihov EPP ribnjak i vidio boju vode, zadržao sam svojih skoro tisuću kuna. Opet sam ostao «sam na ovom svijetu».. Što sada? Oboružao sam se i krenuo u proučavanje sve dostupne literature, kataloga, kontaktiranje rodbine, poslovnih partnera (naročito onih koji rade s pitkom vodom), da ne dozvolim nikad više izrazito mutnu i zelenu vodu, te da pokušam sasjeći u korjenu bujanje algi.Naivčina (očito, kakva jesam, jel'da), uvjeren da potrebite kriterije zahvata, kaptaže pitke vode, stroge kontrole i distribucije za jedan grad kao što je milijunski Zagreb ne može biti da se ne drže (vidi Prilagodba vode, uvod moj), sadržaj NO3 ,NH4-NH3, PO4, Fe u zagrebačkoj pitkoj vodi ni u primisli nisam «dozvoljavao» niti testirao!! Očito Bog ima čudnovat smisao za humor- ja volim njegova stvorenja, ribice, trošim da im stvorim «raj» na zemlji, a on meni šamar- zelenkastu vodu, alge!!!! E pa sad', da se «ispovjedim», uzorkujem vodu u svom vrtnom ribnjaku, iz gradskog vodovoda i prirodnog ribnjaka (ima ih tri-četiri podno mjesta) i slijedi šok. Voda iz prirodnog ribnjaka je najčistija, vodovodna ima NO3 u tragovima ali više od mog vrtnog ribnjaka, jer je pH>7, NH3 u tragovima ali opet više od mog vrtnog ribnjaka, a PO4 cca desetak (i brojkom 10) puta više (cca 1,5-2,0 mg/l) od mog ribnjaka (0,17 mg/l) odnosno, tri do četiri puta više od max po npr. Noveli o algama(0,5 mg/l), a osam do deset puta više od max po Akvarij KTF St (0,2 mg/l). Bože pomozi, što ću sada?! No, barem znam zašto prekidam momentalno (mijenjati već jesam prije) dolijevati vodu iz gradskog vodovoda.

Image

Liječenje riba i/ili biljka

Sjetih se ja da su se u vrijeme mojih akvarističkih početaka u Zagrebu lijekovi za ribice kupovali u ljekarnama. No, do sada još nisam imao potrebu liječiti ribice, ali u ljeto kada pripeče «zvizdan» a kiše niodkud, sve zelene, sive i crne lisne uši nađu za potrebno da se presele na rašac (Trapa natas), butomus, vodene zumbule i vrbu u mom vrtnom ribnjaku!! E, tu pomaže znanje o ružama, ribizlima, lozi, . . . . pa smo i lisnim ušima stali na kraj.

Image

Hranjenje riba

Ha, na moju sreću još uvjek sam zaposlen, pa nemam vremena za egzibicije lova po barama. Hranim ih kupovnom hranom prikladne kvalitete i veličine za njih. Baš ovih dana sam obišao Zgb – Sesvete PET i ZOO šopove . . . . i kupio 1 kg pakiranje . . . . za koi-je i zlatne imaju pakiranje koje moje «slatkovodne psine» smažu u tjedan dana

Image

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.