Mogu li i ja uzgajati afričke ciklide?

Htjeli mi ili ne, ciklidistika osvaja svijet i njenih poklonika ima iz dana u dan sve više. Dok se neki upute u tu "avanturu" hrabro, drugi čekaju, promišljaju i ne mogu se odlučiti na taj korak. Činjenica jest da je to mali korak, no, za pojedinca je jako velik. Stoga, neka ovaj mali osvrt razbije posljednju trunku sumnje da li je akvarist sposoban uzgajati afričke ciklide.

Često je to pitanje koje si postavlja akvarist kada se prvi put susreće s tim divnim i prelijepim ribama – istočnoafričkim ciklidima. Dio odgovora krije se u tome da ciklidi ne pitaju za školsku spremu, niti za godine, a kamoli za poznavanje stranih jezika. Dakle, po tom pitanju svaki je akvarista dobar za njih. No, pita li se akvariste da li mogu osigurati ciklidima adekvatne uvjete, čistu vodu, prikladno društvo te pravu hranu, pritom ponekad nastaju pitanja i dileme.

Prvo, ciklidi su zanimljivih boja i oblika te su prvenstveno pogodni za akvariste kojima bilje nije najbitniji ukras u akvariju. Zaista, pogledamo li Malawi ciklide, oni uopće mnogo ne mare za bilje. Malawi ciklidi su svojim bojama glavni mamac pogleda, a ujedno i draž u akvariju. Nasuprot tome, Tanganyika ciklidi se mogu kombinirati s biljem, a ujedno su Tanganyika ciklidi zanimljivi zbog svojih oblika i nekih karakteristika koje su specifične samo njima.

Budući da je u tekstovima već iscrpno napisano kako početi, ja bih tu samo letimično naveo što je akvaristu potrebno da mu ciklidni akvarij bude primjer ljepote:

 • akvarij - naravno, što veći to bolje
 • pijesak - osobno preferiram tamni pijesak, na kojem svijetli malawi ciklidi više dođu do izražaja, međutim, neke Tanganyika vrste više vole svijetliji pijesak
 • kamenje - svaki ciklidini akvarij obiluje kamenjem, neka tako bude i u vašem, a što se kamenja tiče idealan je glatki kamen bez oštrih bridova, da bi se izbjeglo moguće ozljeđivanje ciklida
 • svijetlo – adekvatna rasvjeta ističe i naglašava nijanse boja ciklida
 • filter – neophodan dio opreme, kao i grijač.


Kada ste nabavili potrebno, postavlja se pitanje koje ciklide biste voljeli držati. Ako ste potpuni početnik, po mom mišljenju, idealni bi u tom slučaju bili Malawi ciklidi iz grupe M''buna. To su ciklidi zanimljivih boja te za početnike više nego idealni. S malo znanja i volje može se početi i sa Tanganyika ciklidima. Naravno, akvarij popunjen ciklidima je nešto najljepše što mogu ljudske oči pogledati, ne kaže se to uzalud, a često se dade i pročitati da su Malawi ciklidi po ljepoti ravnopravni koraljnim ribama. Kada su im pružani adekvatni uvjeti, ti ciklidi nam uzvraćaju za naš trud i brigu oko njih mrijestom. Zaista, ciklidi se vole mrijestiti, naročito Malawi ciklidi, koji sve i sami urade. Jeste li još u nedoumici? Ne...to je pravi odgovor, a još da napomenem da tko se bavi ciklidima, taj ostaje njima opčinjen zauvijek.

Snaga ciklida


alt

Foto: Wikipedia

Zadnje na forumu

 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  04 Travanj 2024
  samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
  Znači ti razni...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  Postoji puno teorija. Ja osobno u toku cikliranja ne mijenjam vodu jer realno nema potrebe.....
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  A kolko puta treba mijenjati tijekom cikliranja? I koliko vode se mijenja?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.