Razmnožavanje Malawi ciklida

ImagePošto je mrijest jedan od najljepših trenutaka za akvaristu, te je ujedno i nagrada za sav njegov uloženi trud i brigu, bilo bi lijepo da se pogleda sve vezano uz taj čin: prije mrijesta, oko mrijesta i poslije mrijesta.Pošto se po Forumu puno ciklidaša raspituje o tome ja se nadam da ću sada odgovoriti na sva njihova pitanja.

1) Uvjeti za mrijest
Po mojim zapažanjima i iskustvu koje imam sa ciklidima bitne su tri pretpostavke:

- Spolna zrelost : naravno da dok ciklidi nisu spolno zreli od mrijesta nema ništa, što je logički i sasvim prirodno. Ipak treba re reći ponešto i o tome. U prosjeku ciklidi iz grupe M'buna postaju spolno zreli u prosjeku u starosti od 8 mjeseci, dok ciklidi iz grupe Haplochromisa tu zrelost postižu oko 20 mjeseci starosti. Moram odmah napomenuti da su to približne vrijednosti koje variraju od vrste do vrste, ali su otprilike u tom periodu.Spolna zrelost prepoznaje se po tome da su mužjaci već gotovo potpuno obojani, postaju veći, već si spreme mjesto za mrijest.

- Fizička spremnost: valja napomenuti da ciklide treba držati u dobroj fizičkoj kondiciji, odnosno spremne, a to znači da ne pretjerujemo sa hranjenjem.Tu vrijedi jedno jednostavno pravilo - ciklid koji se je udebljao neće se mrijestiti, pa o tome stvarno treba voditi brigu. Za mrijest treba povremeno dati i živu hrana, kako bi i to malo stimuliralo ribe na mrijest.

- Kvaliteta vode: To je jedan od bitnih faktora za uspješan mrijest.Ciklidi se mrijeste samo u kvalitetnim uvjetima, a to znači besprijekorna voda, koju treba zato i češće mijenjati /jedan put tjedno 50%/.

- Dekoracija: Naravno da se moramo pobrinuti da je u akvariju dekoracija slična onoj u prirodi.U zavisnosti od toga koje ciklide ćemo imati u akvariju, tako im uradimo i dekoraciju.

- Grupa ciklida: Ciklidi su poligamne ustonoše, zato i mi moramo imati tako formirane grupe.


Eto sve smo uvjete ispunili, pri tom se malo i načekali i sad počinje mrijest.

Izgled mrijesta:

Image

Za vrijeme mrijesta mužjak dobija nevjerojatne i jako intenzivne boje.Takav dolazi pred ženku i počne sav drhtati. To je prvi znak da je počeo mrijest. Međutim u tim trenutcima ženka još ne pokazuje nikakvu volju za parenjem.Taj čin može trajati od nekoliko minuta do pola dana. Nakon toga ženki se ispupči spolni organ (nalazi se iza anusa), što je znak za mužjaka i zaista, on ubrzo ponovo započinje sa ljubavnim plesom. Tako odu u već spremno gnijezdo ili se sakriju u pećini ili to rade nad kamenjem, a neke vrste iz grupe Haplochromisa to rade u već pripremljenom "krateru" kojeg mužjak napravi baš za tu priliku.Kad nađu pogodno mjesto, ženka i mužjak se počnu vrtjeti u krugu. U tom krugu ženka ispušta ikru, pa ih u sljedećem pohvata i stavlja u usta.

Image

Kod tog čina rado se pridruži i koji drugi ciklid, pa ikra ponekad može završiti u drugim ustima i kasnije u trbuhu, jer je jako poželjena hrana.Kad ženka pokupi ikru mužjak joj se približi i obmanjuje je sa svojim lažnim jajašcima na analnoj peraji. Ženka, misleći da su to prava jaja, prilazi njima i otvara usta, te tada mužjak ispušta mliječ i oplođuje ikru. Mrijest je završen i oboje odlaze, mužjak da lovi nove ženke, a ženka se povuče u miran dio akvarija. Tu bih volio napomenuti da ja takav sistem oplodnje u ustima napredniji, jer kod ciklida postoji i sistem oplodnje ikre van ustiju, pa je kasnije već oplođen,u ženka prikupi u usta /recimo vrsta Cyrtocara moorii /.Taj način je takozvani "stari" način.
U prirodi se Malawi ciklidi mrijeste samo od studenog do travnja, kad je jezero najtoplije.Neki akvaristi, da bi pojačali mriješćenje ciklida, podignu temperaturu u akvariju na 28 stupnjeva, a neki ih ne hrane čak tri dana u tjednu.To zadnje rade profesionalni uzgajivači tih ciklida.U prosjeku M'bune imaju od 6 do 50 komada ikre ,a ciklidi iz grupe Haplochromisa od 24-300, a sve to zavisi od dužine i vrste ciklida.
Image
 
Image
 
Image
 

Evo, mrijest je uspio,sijate od zadovoljstva i 5 dan kad pogledate ženku, nema više ikre.Zašto?
Ja sam se više puta isto to pitao, eto pisao zapažanja u dnevnik i na kraju sam našao sljedeće razloge:
- mužjak nije oplodio ikru, pa kada počne truliti ženka je ili pojede ili izbaci van.
-iako ženke ciklida važe za dobre majke, to kod ženki koje nose prvi put i nije uvijek slučaj.Često se desi da jednostavno izbaci ikru i počne je jesti.
- u grupnome akvariju gdje nema nekih skrovišta može se desiti da ostali ciklidi napadaju ženku sa mladima i ta naravno, izbaci mlađ.
-ciklidi iz grupe Haplochromisa su jako osjetljivi, pa ženke na znak najmanje opanosti za njih izbace ikru.
- i na kraju, izbacivanje ikre iz ustiju možemo i sami prouzročiti radeći nešto po akvariju.

Kod svih nepogoda je zanimljivo to da se sve dešava do 5 prvih dana posle mrijesta, kasnije više ne. Dakle ako je prvih pet dana sve u redu, tada slijedi nastavak priče, tj.što radimo poslije.

A o tome više u sljedećem nastavku

Slike: Kikiriki, Ivan Rušnjak- Envy

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.