Xiphophorus helleri

ImagePoznata kao: Švert, Sabljonoša
Porijeklo: Srednja Amerika ,Južni Meksiko do Gvatemale
Veličina: od 12 do 13 cm
Životni vijek: 3+ godine
Ponašanje: Miroljubiva, živahna ,živi u jatima
Preporučljiva vrijednost vode: 7,3 pH, 10- 13 dH, 17- 25 o C
Prehrana: Umjetna hrana, živa hrana, smrznute larve komaraca, dodatak biljna hrana – npr.spirulina listići

Komentar: Prekrasna, miroljubiva riba živahna temperamenta, jedna je od najljepših živorodnih šaranozubki . Voli velike, gusto zasađene akvarije s mnogo prostora za plivanje, društvena je i pogodna i za zajedničke akvarije. Razlika u spolovima je jasno vidljiva, kao i kod svih živorotki tako i kod švertova mužjaci imaju analnu peraju razvijenu u gonopodij (kopulatorni organ za oplodnju ženke) te repnu peraju produženu u obliku mača. Ženka nosi mlade četiri do pet tjedana i može okotiti od 25-100 mladih, što ovisi o veličini i starosti ženke. Starije ženke mogu promijeniti spol.

Švertovi nisu dobri roditelji te ženka odmah nakon poroda počne jesti svoje mlade pa ih je preporučljivo stavljati u kotilice ili odvajati u posebne akvarije u kojima na dno stavljamo mrežicu . Mladi se odmah nakon dolaska na svijet sami brinu o sebi i počinju jesti. Mlade je prvih par dana dobro hraniti artemijom , a kasnije se može preći na običnu smrvljenu suhu hranu. Kada je ženka spremna za okot ima veliku tamnu mrlju na stražnjem dijelu trbuha, debela je i kroz trbuh se pod jakim svijetlom vide oči mladih ribica. Postoji mnogo raznih uzgojenih oblika i boja, a kao i kod ostalih riba sa sličnom pričom (gupi, bete), divlje primjerke je jako teško naći i obično su dosta skupi.

Slike: Jojs

Image

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.