L187a – Cheatostoma sp

ImageNeidentificirana vrsta iz područja Južne Amerike
Stanište: Južna Amerika, planinske rijeke i rječice Kolumbije
Poznata i kao: Spotted Bulldog Pleco, Spotted Rubber Pleco, Spotted Rubbernose Pleco
Veličina: 12cm
Parametri vode: temperatura: 20°C- 25°C, srednje tvrda; pH 6,8 - 7.8
Prehrana: svejed - jede alge, smrznutu hranu (bloodworms) i tablete za ribe dna

Image

 Ova neobična riba iz porodice Loricariidae došla je i na naše područje. Za razliku od ostalih Plecoa, Cheatostoma može podnijeti i niže temperature, kao na primjer, na području u kojem se prirodno nalazi. U prirodi se hrani algama koje pri vrlo jakim strujama planinskih rijeka i rječica marljivo struže s kamenja. Zbog takvih uvjeta prirodnog staništa, ova je riba razvila neproporcionalno velika usta kojima se drži za kamenje te hidrodinamično tijelo koje je idealno za jaka strujanja vode. Također zahtijeva vrlo visoku koncentraciju otopljenog kisika u vodi (što je i normalno za hladnije rijeke) te što veću kvalitetu vode. Razlikovanje spola je moguće, iako nije jednostavno. Naime, kad ih gledamo odozgo, mužjaci imaju širu i krupniju glavu te izduženije ventralne peraje, što je i logično, jer mužjak se uvijek brine o ikri, a ventralne peraje u tome imaju glavnu ulogu. Iako izgledaju grubo, uvjeravam vas da su ovo nježna i mirna stvorenja koja nisu agresivna te nisu sklona skrivanju, kao primjerice pripadnici roda Hypancistrus.

Image

Bio sam jako zadovoljan kad sam u našem lokalnom dućanu ugledao L187, jer to znači da su odlučili, polako ali sigurno, nama akvaristima donijeti nešto novo, egzotično, nešto kao L187.
Ovu vrstu znanstvenici još nisu identificirali, iako je u akvarističkom hobiju prisutna već duže vrijeme, ali pripadnike roda Cheatostoma lako možete prepoznati po obliku glave i usta. Nažalost, područje Kolumbije polako prestaje biti mjesto izlova riba iz ove porodice, pa naši uvoznici već sad imaju problema s njihovom narudžbom. Svima vama koji želite nešto egzotično i neagresivno, a volite ribe dna, preporučam da si priuštite L187, koja možda neće zabljesnuti ludilom boja, ali će vas definitivno očarati svojom osobnošću i pomalo smiješnim izgledom.

 Image

 

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.