Kryptopterus bicirrhis

ImageIme: kryptos = skriveno, pteron = krilo.
Sinonimi: Stakleni somić, Cryptopterichthys bicirrhis, Cryptopterus amboiensis, Kryptopterichthys palembangensis, Silurus bicirrhis, Silurus palembangensis.
Porijeklo: Jugoistočna Azija (Tajland, Malezija, Indonezija, Sumatra, Java i Borneo)
Veličina: do 15cm
Ponašanje: Miroljubiva riba, slaže se s mnogim vrstama.
Prehrana: Prihvaća svu hranu, slabije onu biljnog podrijetla, a najradije jede proteinske granule, hranu u listićima i insekte (larve komaraca).

POZOR: Hrana mora biti sitna, veličine do 1mm.
Vrijednost vode: pH 6 - 7.5; tvrdoća vode: <12; idealna temperatura vode 21°C - 26°C
NAPOMENA: Održavajte vodu čistu i bistru.

Kryptopterus bicirrhis mnogima je, zbog svoje bezbojnosti, odnosno histološke prozirnosti tijela, poznat kao stakleni somić, a u akvaristici je posljednjih godina jako popularna riba, pogotovo kod nas.

Prvi je put u Europu uvezena 1934. godine i to u Njemačku.
Maksimalna je veličina te ribe 15cm, a može se zamijeniti s ribicom iz istog roda Kryptoterus minor koja, za razliku od bicirrhisa, naraste otprilike 7cm do 8cm, ne više, pa je to ujedno i jedina razlika.
Spol staklenih somića jako je teško prepoznati, jer uvijek zajedno plivaju u grupi pa je teško uočiti zbližavanje parova. Što se ishrane tiče, rado jede proteinske granule, sve vrste listića, kao i živu hranu (larvu komaraca i crviće), a zanimanje za biljnu prehranu nije pokazala. Hrana koju brzim plivanjem zgrabi jedno je vrijeme vidljiva u unutrašnjosti ribice, odnosno u utrobi, pa njegovo hranjenje vole promatrati djeca. Kad su gladni, jako su pohlepni, prvo svojim brčićima dotaknu hranu, tj. provjere je li jestivo, a potom nevjerojatno brzim gutanjem ubacuju hranu u želudac. S obzirom na njihovu proždrljivost, nije preporučeno tek okoćene ribice držati bez zaštite u blizini Kryptopterusa, jer bi ih lako mogli zamijeniti za hranu.

 

Image


Ovu vrstu riba najbolje je držati u jatu od šest ili više jedinki (kod mene su 4 jedinke i nisu problematične), jer tada pokažu svu svoju gracioznost. Ako uzmete manje jedinki, pogotovo samo jednog somića, vrlo vjerojatno neće preživjeti te će pokazivati znakove uzrujanosti i agresivnosti. Ovo je jako druželjubiva riba, ali samo u svojem jatu, dok za ostale vrste ne pokazuje zainteresiranost. Pliva u jednom mjestu u akvariju, i to najčešće na istom, s pripadnicima svoga jata, a ponekad zna promijeniti područje, iako po akvariju ne „patrolira“.

Plivanje, odnosno pokreti tijela, izgledaju kao strujanje vode ili pokreti zmije.
Najbolje se osjeća u većem akvariju od minimalno 100 litara. Može doživjeti i do 10 godina života u akvariju sa živorotkama, tetrama, čistačima i svim drugim neagresivnim vrstama.
Napomena: Kad stakleni somić ugine, tijelo poprimi bijelu boju.

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.