Potamotrygon hystrix

ImageStanište: J.Amerika- Amazona
Veličina: do 40 cm
Parametri vode: 6.0- 7,2, temp. 22-28 C, meka-srednje tvrda
Prehrana : živa hrana, gliste, ribice, larve komaraca, umjetna hrana- pelete (moguće odbijanje te spor period privikavanja)
Razlikovanje spolova i uzgoj: mužjaci sa obje strane repa imaju po jednu lako uočljivu izraslinu (tzv.kopču). Raže su živorotke,te donose na svijet potpuno razvijene male ražice (1-4 komada), nakon navodno 3 mjeseca trudnoće. Izvješća o akvarijskom uzgoju raža se uglavnom odnose na P.motoro.

Komentar:
Prekrasna raža zanimljivog uzorka šara, koja je također i jedna od manjih raža koje su dostupne u hobiju. Iako Hystrix glasi za otporniju i ražu koja je jednostavnija za držanje, to još uvijek ne znači da je pogodna za početnike ili one kojima se neće dati brinuti za nju, redovito čisteći filtere i mijenjajući vodu. Kao i kod ostalih raža bitan je period prilagodbe prilikom puštanja u akvarij, te je stoga aklimatizirajte polako, najbolje dodavajući vodu iz akvarija kroz malo suženu cijevčicu za zrak, tako da pomalo kaplje u posudu sa ražom. Prilikom planiranja akvarija treba izbjegavati agresivne ribe , a također i manje ribice koje će ražu zaista razveseliti svojoj pojavom, ali ima i jeftinije žive hrane od npr. crvenih neonki pa preporučam da ni ne pokušavate s takvim kombinacijama (moj osobni izbor bi bile ribe iz Geophagine grupe).

Za držanje raža je potreban što veći akvarij i čim bolja filtracija. Vanjski filteri i zaštićeni grijač ( da se raže ne bi opekle), su osnovni dio "hardwarea". Vodite računa da je ražama bitna površina akvarija, tako da litražu ne nabijate u visinu nego u širinu, iako također uzmite u obzir da je veću litražu vode lakše održavati stabilnom i kvalitetnom- preporuka -400 litara.Pošto količina nitrata mora zaista biti minimalna,preporuka bi bila staviti i određeno brzorastuće površinsko bilje (npr. Ceratophyllum demersum ili Hygrocotyla leucocephala) , a za podlogu samo najfiniji sitni pijesak jer se raže ukopavaju.

Ovu ražu se može dosta često naći u dućanima u inozemstvu, ali i kod nas.

Napomena iz prošlog opisa P.motora i P. leopoldija, jer što vrijedi za njih u ovom slučaju vrijedi i za Hystrixa:

Raže imaju otrovne bodlje u repu, koje također mijenjaju 2-3 puta na godinu, tako da je potreban izuzetan oprez prilikom rukovanja s ražama, kao i čišćenja akvarija, jer bodlje ostaju otrovne dugo vremena. Još jedna od loših stvari u slučaju uboda je i ta da se bodlje raspada, te je teško ranu očistiti od svih komadića bodlje. Ukoliko dođe do uboda, prva pomoć se sastoji od namakanja rane u vruću vodu ( čim toplija to bolja) jer je otrov proteinske strukture i kao takav termolabilan. Naravno, nakon tog dvostruko bolnog iskustva potrebno je ODMAH zatražiti liječničku pomoć.

Image

     

Zadnje na forumu

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.
Pristajem Ne pristajem